Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Deskundigen adviseren alleen tbs voor moord bij ggz-instelling

Deskundigen adviseren alleen tbs voor moord bij ggz-instelling

DEN BOSCH (ANP) - De 30-jarige Yonas A., die wordt verdacht van een moord in ggz-instelling De Grote Beek in Eindhoven, was volgens gedragsdeskundigen volledig ontoerekeningsvatbaar toen hij in april een medecliƫnt 51 keer met een ijzeren halter doodsloeg. Dat bleek woensdag in de rechtbank in Den Bosch tijdens een inleidende zitting.

De in Eritrea geboren A. is onlangs onderzocht door een psycholoog en een psychiater. In hun rapport staat dat de moord niet aan A. kan worden toegerekend vanwege zijn psychische toestand. Ze adviseren de rechtbank om A. alleen tbs met dwangverpleging op te leggen. Zelf verklaarde A. dat hij was vergeten zijn medicatie in te nemen.

A. wordt ervan verdacht dat hij op 23 april dit jaar een medebewoner van De Grote Beek met een halter heeft geslagen op zijn hoofd en bovenlichaam. Op basis van videobeelden weet het Openbaar Ministerie dat het slachtoffer 51 keer is geslagen met de ijzeren staaf. Uit de beelden zou ook blijken dat er sprake was van voorbedachte raad, dus moord. De verdediging weerspreekt dit en houdt het op doodslag.

Wachtlijst

De advocaat van A. verzocht de rechtbank om A. nu alvast op een wachtlijst voor een tbs-kliniek te plaatsen, omdat volgens haar de uitkomst van de strafzaak zal worden dat de man alleen tbs met dwangverpleging krijgt opgelegd. Anders wordt hij pas in februari aangemeld en moet hij dan nog maanden moet wachten op een plek.

De rechtbank wees het verzoek af. "We begrijpen het verzoek heel goed, gezien uw belang zo snel mogelijk met een behandeling te kunnen starten", zei de rechtbankvoorzitter. "Het is echter geen beslissing die we al kunnen nemen, omdat we daarmee zouden vooruitlopen op de uitkomst van deze zaak. Daarnaast is het ook de vraag of hij zonder vonnis op een wachtlijst geaccepteerd wordt."

De rechtbank in Den Bosch behandelt de zaak op 18 januari inhoudelijk.

Meer uit Binnenland

ANWB ziet al veel vakantiedrukte op wegen in Europa

DEN HAAG (ANP) - De ANWB ziet zaterdag al veel vakantiedrukte op wegen in Europa. Volgens een woordvoerder is onder meer in Frankrijk en Duitsland sprake van veel vertraging.

1 uur geleden
Dode vrouw gevonden in water Honselersdijk

HONSELERSDIJK (ANP) - In het water bij de Boswoning in Honselersdijk, in het Westland, is een overleden vrouw gevonden. Het gaat om een 68-jarige inwoonster van die plaats. Volgens de politie, die uitgaat van een ongeluk, is ze vrijdagavond in het water terechtgekomen en vervolgens overleden.

2 uur geleden
CPNB: Dragt gaf generaties leesplezier met iconische boeken

AMSTERDAM (ANP) - Directeur Eveline Aendekerk van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is geschrokken van het nieuws dat kinderboekenschrijfster Tonke Dragt is overleden. Dragt, bekend van onder meer De brief voor de koning, overleed vrijdag op 93-jarige leeftijd in haar woonplaats Den Haag.

3 uur geleden
Schrijver Kromhout: nieuw werk van Tonke Dragt onderweg

HILVERSUM (ANP) - Van de vrijdag overleden jeugdboekenschrijfster Tonke Dragt is een nieuw boek onderweg. Dat zei schrijver Rindert Kromhout, met wie ze recent veel samenwerkte, zaterdag.

4 uur geleden
NVJ boos over naam fotograaf Sakir Khader op terroristenlijst FBI

AMSTERDAM (ANP) - Journalistenvakbond NVJ is absoluut niet te spreken over het feit dat de Nederlands-Palestijnse fotograaf en documentairemaker Sakir Khader op een omstreden Amerikaanse terroristenlijst staat. "Het is onbegrijpelijk dat Nederland hier niet meteen werk van maakt", stelt algemeen secretaris Thomas Bruning. Follow the Money en de Volkskrant berichtten zaterdag over die lijst.

4 uur geleden
Festival Bospop sluit parkeerterreinen door hevige regenval

WEERT (ANP) - Festival Bospop in Weert heeft zaterdagochtend alle parkeerplaatsen gesloten. Er is veel regen gevallen en daardoor is het terrein onbegaanbaar. De organisatie van het festival roept bezoekers op om met het openbaar vervoer te komen of om zich af te laten zetten bij een kiss-and-ridezone vlakbij.

5 uur geleden
Jeugdboekenschrijfster Tonke Dragt (93) overleden

DEN HAAG (ANP) - Tonke Dragt is in haar woonplaats Den Haag overleden. De veelgelezen jeugdboekenschrijfster was 93 jaar, zo heeft haar uitgeverij zaterdag laten weten. Dragt overleed vrijdag.

5 uur geleden