Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Deskundige Wuersten: dansorganisaties moeten verstand gebruiken

Deskundige Wuersten: dansorganisaties moeten verstand gebruiken

DEN HAAG (ANP) - Samuel Wuersten, artistiek leider van het Holland Dance Festival en voormalig mededirecteur van de Hogeschool voor de Kunsten Codarts Rotterdam, vindt dat organisaties op het gebied van dans zelf hun verstand moeten gebruiken en moeten nagaan wat er in hun eigen omgeving beter kan op het gebied van gedrag. Wuersten, die ook artistiek directeur is van de opleiding Dans van Zürich Arts University, houdt zich al langer bezig met de strijd tegen grensoverschrijdend gedrag, een euvel waarover maandag in Nederland een rapport verscheen.

Wuersten was ook betrokken bij een proces voor verbetering op de Ballettakademie der Wiener Staatsoper, waar het volgens hem nu beter gaat. In het rapport wordt gepleit voor een overkoepelende organisatie die grensoverschrijdend gedrag in de Nederlandse danswereld in de gaten moet houden. Dat lijkt hem echter niks omdat de danswereld daar te gevarieerd voor is, van professionele dansgezelschappen tot gewone dansscholen voor mensen die gewoon willen leren walsen.

Meldpunten moeten wel beter zichtbaar worden, aldus Wuersten. Hij denkt dat de wil om het kwaad aan te pakken wel aanwezig is: "Niemand denkt 'o heerlijk, laten we een onveilige omgeving creëren'. De concrete aanpak vergt echter aandacht, tijd en volharding. "Verandering is voor velen een bedreigend proces." Hij benadrukt dat bijvoorbeeld docenten, die tijdens hun opleiding zelf hard zijn aangepakt, niet moeten denken dat dat zo hoort. "Een dansopleiding moet de time of your life zijn."

Wuersten heeft er moeite mee dat de hele discussie nu op de dans wordt toegespitst. "Dit onderwerp speelt in de hele samenleving. De danswereld zou het net zo goed moeten aanpakken als bijvoorbeeld Albert Heijn of een bank." Hij ziet de hele discussie wel als een kans om goede initiatieven in de danswereld naar voren te halen, want die zijn er ook. "Het is allemaal niet zo hopeloos als het lijkt."

Meer uit Binnenland

PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

27 minuten geleden
Elf drugsdealers opgepakt tijdens eerste weekend Tomorrowland

BOOM (ANP/BELGA) - Tijdens het eerste weekend van het Belgische festival Tomorrowland zijn elf drugsdealers gearresteerd, van wie twee uit Nederland. In totaal zijn op en rond het festivalterrein 73 mensen aangehouden voor verschillende feiten, meldt persbureau Belga.

1 uur geleden
Hoekstra zegt vereerd te zijn met voordracht tot Eurocommissaris

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra schrijft op X dat hij zeer vereerd is "dat het kabinet heeft besloten mij te nomineren voor de volgende Europese Commissie". Hij schrijft nog: "Ik dank minister-president Dick Schoof en zijn team zeer voor hun vertrouwen".

1 uur geleden
CDA-leider Bontenbal blij met EU-voordracht Hoekstra

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal is verheugd met de voordracht van zijn voorganger Wopke Hoekstra voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. "Een CDA'er op deze plek, daar zijn we blij mee", laat hij weten in een bericht op X.

1 uur geleden
CDA-leider in Europarlement blij met voordracht Wopke Hoekstra

BRUSSEL (ANP) - De delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement Tom Berendsen is "erg blij met deze voordracht" van Eurocommissaris Wopke Hoekstra voor een tweede termijn. Berendsen toont zich ook blij verrast dat deze belangrijke post aan een CDA'er wordt gegund, want in de regeringscoalitie van PVV, VVD, BBB en NSC zit het CDA inmiddels niet meer. "Het zijn turbulente tijden in en rond Europa, ik ben blij dat het kabinet kiest voor stabiliteit en ervaring", zegt Berendsen.

2 uur geleden
Hoekstra voorgedragen voor nieuwe termijn als Eurocommissaris

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft Wopke Hoekstra officieel voorgedragen voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. Minister-president Dick Schoof noemt hem "een sterke kandidaat voor een stevige portefeuille". Ingewijden meldden eerder al dat de keuze was gevallen op de CDA'er.

2 uur geleden
Instroom asielzoekers blijft laag, 'voorsprong' op 2023 bijna weg

DEN HAAG (ANP) - Ook vorige week zijn er aanzienlijk minder asielzoekers naar Nederland gekomen dan vorig jaar. Het is de achtste week op rij dat de instroom lager ligt dan in dezelfde week een jaar geleden. In de laatste maanden van vorig jaar en de eerste maanden van dit jaar waren er juist aanzienlijk meer aanvragen.

2 uur geleden