
Deskundige: Russische cyberaanvallen op Europa heel reëel
DEN HAAG (ANP) - Rusland is in staat om grote cyberaanvallen uit te voeren, en de kans is "heel reëel" dat die de komende tijd ook tegen Europese landen worden ingezet. Maar de angst voor tegenaanvallen is wat de Russen tot nu toe terughoudend maakt, zegt Kenneth Lasoen, die bij Instituut Clingendael gespecialiseerd is in cyberoorlog.
Volgens Lasoen zijn de afgelopen weken wel al veel digitale 'pesterijtjes' geweest. "Cybervandalisme, criminele activiteiten, je kunt wel concluderen dat er een vrij rechtstreeks verband is met de situatie rond Oekraïne. De vraag is of Rusland de stap zet naar iets dat ernstiger kan worden. De mensen die instaan voor onze cyberverdediging gaan slapeloze nachten tegemoet."
Oekraïne zal het eerste doelwit van de Russische staatshackers zijn, aldus Lasoen. "Het land is sinds 2014 continu slachtoffer van cyberaanvallen, maar we kunnen een nog veel groter offensief verwachten. Kiev heeft ingezet op een adequate verdediging, maar de vraag is of die hiertoe uitgerust is."
Doelwitten
Maar ook andere Europese landen zijn voor Rusland een legitiem doelwit. "Stel dat ze de financiële markten een paar uur buiten bedrijf weten te houden. Dat kost een land miljarden."
Europese burgers zijn de laatsten die zulke aanvallen voelen, benadrukt Lasoen. "Het kan zijn dat je mobiele telefoon even slecht bereik heeft, dat je internet langzaam is, dat een app het niet doet of dat je geen geld kunt pinnen. Zulke problemen kunnen ook allemaal door technische storingen veroorzaakt zijn."
Voorzorgsmaatregelen
De Europese systemen hebben allerlei voorzorgsmaatregelen ingebouwd, allemaal schotten die systemen van elkaar afschermen om een infectie tegen te houden. "Maar we weten ook dat Rusland virtuele wapens in zijn la heeft die tot nu toe niet zijn ingezet. Kunnen ze met een druk op de knop het licht in heel Europa uitdoen? Vermoedelijk wel, die kans is vrij groot."
Rusland weet echter dat westerse landen ook in staat zijn tot een tegenaanval. Lasoen: "Stel dat er slachtoffers vallen, dan moet je net iets destructiever reageren. En dan wordt het gevaarlijk. Het is de klassieke dynamiek van oorlogsvoering. Iemand slaat, een ander slaat terug. De een schopt, de ander schopt terug. De een trekt vervolgens een mes, de ander een pistool. Hoe ernstiger die wapens, hoe groter de kans dat het uitmondt in een echt conflict. Dat kan als een boomerang in het gezicht terugkomen. Laat ons hopen dat Rusland nog zo rationeel denkt."
Meer uit Binnenland
HOUTEN (ANP) - De temperaturen zijn dinsdag regionaal boven de 35 graden uitgekomen, waarmee de eerste zeer hete dag van het jaar een feit is. In Woensdrecht werd het 35,1 graden, meldt Weeronline. De laatste keer dat het zo warm werd in Nederland was in 2022. Naar verwachting stijgt de temperatuur nog verder, tot lokaal mogelijk 38 graden.
5 minuten geledenDE BILT (ANP) - Het is officieel de warmste 1 juli ooit gemeten. Op het hoofdweerstation in De Bilt werd het om 13.10 uur 33,2 graden, meldt Weeronline. Sinds het begin van de metingen in 1901 was het op 1 juli niet zo warm in De Bilt.
12 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema heeft tijdens de nationale herdenking van het slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark gewaarschuwd dat de strijd tegen racisme in onze samenleving nog niet gestreden is. "Helaas is de geschiedenis geen rechte lijn vooruit. Helaas zijn gevoelens van witte superioriteit niet verdwenen uit onze samenleving. En is racisme niet weg uit onze instituties."
14 minuten geledenWOERDEN (ANP) - Techniek Nederland verwacht dat er dit jaar meer dan 300.000 airconditioners worden geïnstalleerd in Nederland. Dat zou een record betekenen. Maurice Roovers, expert klimaattechniek bij de ondernemersorganisatie, zegt dat dit te danken is aan de combinatie van warmere zomers, meer thuiswerken en gestegen gasprijzen. Ook het naderende einde van de salderingsregeling voor zonnepanelen speelt waarschijnlijk een rol.
43 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De doorstroomtoetsen die de kinderen in groep acht van de basisschool dit jaar hebben gemaakt, vertonen duidelijke verschillen. Maar die zijn verklaarbaar, zegt het College voor Toetsen en Examens (CvTE) van de overheid. Na de toetsen kregen de kinderen hun adviezen voor de middelbare school, die vergelijkbaar zijn met vorig jaar.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het warme weer leidt tot meer meldingen over dieren in de hitte bij het telefoonnummer 144. Volgens een woordvoerster van de politie is het een stuk drukker dan normaal bij het meldpunt voor dierenmishandeling en -verwaarlozing. Het gaat bijvoorbeeld om meldingen van dieren in warme auto's of zonder beschutting.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Amsterdamse Oosterpark stroomt langzaam vol met mensen voor de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij. Honderden mensen hebben zich ondanks de hitte verzameld in het park. Er zijn minder mensen dan voorgaande jaren.
1 uur geleden