Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Deskundige: neem aankondiging over kernfusie met een korrel zout

Deskundige: neem aankondiging over kernfusie met een korrel zout

EINDHOVEN (ANP) - Of de Verenigde Staten echt energiewinst hebben geboekt met kernfusie, wat een doorbraak zou zijn, daarvan is directeur Marco de Baar van het Nederlandse instituut voor energieonderzoek DIFFER nog niet zeker. "Neem elke opgeklopte claim over doorbraken met een korrel zout. Dit is echt een ontwikkeling van de lange adem. Kernfusie is een ingewikkelde puzzel, en hier hebben we nog niet eens een puzzel. Dan is het makkelijk om claims te maken", zegt De Baar.

Als kerncentrales elektriciteit opwekken, gebeurt dat momenteel door kernsplijting. Een atoomkern wordt in twee of meer delen opgebroken en daarbij komt energie vrij. Het probleem is dat er radioactief afval overblijft, dat soms nog honderdduizenden jaren radioactieve straling blijft afgeven. Bij kernfusie smelten atomen samen met behulp van heel intense lasers. Ook daarbij komt energie vrij, maar dan zonder afval en zonder uitstoot van CO2. In theorie is het dus heel milieuvriendelijk, maar het is niet energiezuinig. Het kost meer energie om de atomen te laten samensmelten dan er bij die fusie vrijkomt.

Volgens berichten in Amerikaanse media is het nu voor het eerst gelukt om meer elektriciteit op te wekken met kernfusie dan dit heeft gekost. Netto is dat dus energiewinst. Dat komt mogelijk dinsdag naar buiten. Maar De Baar is sceptisch. "Het gaat om de verhouding tussen de energie die in een capsule wordt geschoten, en de energie die vrijkomt. Maar voor dat fusieproces moet je de lasers ook voeden, daar heb je ook elektrische energie voor nodig. Als je dat meeneemt, zakt de verhouding in van een beetje winst naar enorme verliezen. De relevantie voor energie-onderzoek is zeer beperkt. Het klinkt een beetje als een broodjeaapverhaal."

Technologie voor toekomst

Bovendien staat kernfusie nog maar in de kinderschoenen. Bij de methode van de Amerikanen is er volgens De Baar "nog geen concept van hoe zo'n kernreactor eruit zou zijn. Maar zelfs als die er is, is het niet zo dat we over twintig jaar tien centrales hebben staan. Er bestaat nog niet eens een industrie die de reactoren kan bouwen." Een van de problemen: de hitte. In de kern van de reactor kan de temperatuur stijgen tot bijna 2 miljoen graden Celsius, aan de wanden is het ongeveer 9700 graden. "Nog steeds heet genoeg om schade aan te richten. Je moet het zo ontwerpen dat je de warmte uitsmeert."

De Baar verwacht dat kernfusie pas na 2050 echt een rol kan spelen. Dat is dan ook nodig om de groeiende wereldbevolking van schone elektriciteit te voorzien.

Kernfusie is in elk geval niet gevaarlijk voor de bevolking, benadrukt De Baar. "Als je iets niet goed doet, krijg je schade aan de reactor en is het einde oefening, dan valt de boel stil. Dan kun je koffie drinken en je afvragen wat er is gebeurd. Maar er gaat niets exploderen."

Meer uit Binnenland

Man raakt gewond na val van steiger Westertoren Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een man is gewond geraakt nadat hij vrijdag even voor middernacht enkele verdiepingen naar beneden is gevallen van een steiger bij de Westertoren in Amsterdam. Hij is met onbekend letsel met spoed naar het ziekenhuis gebracht, meldt een woordvoerster van de politie.

46 minuten geleden
Gewonde door brand in woning Oosterhout, explosies gehoord

OOSTERHOUT (ANP) - In een woning in het Brabantse Oosterhout is vrijdagavond een grote, uitslaande brand uitgebroken na een explosie. De bewoner van het pand aan Langenhof is zwaargewond geraakt. "Hij heeft brandwonden opgelopen en wordt behandeld door ambulancepersoneel", meldt een woordvoerster van de veiligheidsregio. Negen huizen zijn ontruimd.

47 minuten geleden
Kom niet meer naar de stad, het is te druk, zegt gemeente Utrecht

UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht roept mensen op om niet meer naar de stad te komen. "Het is te druk op meerdere evenementen en routes in onze binnenstad. Toegang tot de pleinen is niet meer mogelijk. Kom daarom niet meer naar de stad!", zo staat in een oproep op sociale media.

3 uur geleden
Stadscentra stromen langzaam vol voor koningsnachtfeesten

DEN HAAG (ANP) - In een aantal grote steden stromen de straten en pleinen langzaam vol voor de vieringen in aanloop naar Koningsdag. In Utrecht was het al vroeg druk door de vrijmarkt die aan het begin van vrijdagavond startte.

3 uur geleden
Centrum Purmerend aangewezen als veiligheidsrisicogebied

PURMEREND (ANP) - Het centrum van Purmerend is tijdens koningsnacht aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Hierdoor krijgt de politie extra bevoegdheden, zoals preventief fouilleren en het opleggen van gebiedsverboden.

4 uur geleden
Activist Van der Linde mag op 4 mei alleen op afstand actievoeren

AMSTERDAM (ANP) - De linkse activist Frank van der Linde mag tijdens de dodenherdenking niet op de Dam demonstreren tegen PVV'er en voorzitter van de Tweede Kamer Martin Bosma, zo heeft de gemeente Amsterdam besloten.

6 uur geleden
Meer plekken vrij in opvang Oekraïense vluchtelingen

DEN HAAG (ANP) - De opvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne krijgen wat meer ruimte voor nieuwe mensen. Momenteel zijn 1040 bedden beschikbaar. Dat aantal komt voor het eerst sinds begin december boven de duizend uit.

8 uur geleden