
Deskundige: neem aankondiging over kernfusie met een korrel zout
EINDHOVEN (ANP) - Of de Verenigde Staten echt energiewinst hebben geboekt met kernfusie, wat een doorbraak zou zijn, daarvan is directeur Marco de Baar van het Nederlandse instituut voor energieonderzoek DIFFER nog niet zeker. "Neem elke opgeklopte claim over doorbraken met een korrel zout. Dit is echt een ontwikkeling van de lange adem. Kernfusie is een ingewikkelde puzzel, en hier hebben we nog niet eens een puzzel. Dan is het makkelijk om claims te maken", zegt De Baar.
Als kerncentrales elektriciteit opwekken, gebeurt dat momenteel door kernsplijting. Een atoomkern wordt in twee of meer delen opgebroken en daarbij komt energie vrij. Het probleem is dat er radioactief afval overblijft, dat soms nog honderdduizenden jaren radioactieve straling blijft afgeven. Bij kernfusie smelten atomen samen met behulp van heel intense lasers. Ook daarbij komt energie vrij, maar dan zonder afval en zonder uitstoot van CO2. In theorie is het dus heel milieuvriendelijk, maar het is niet energiezuinig. Het kost meer energie om de atomen te laten samensmelten dan er bij die fusie vrijkomt.
Volgens berichten in Amerikaanse media is het nu voor het eerst gelukt om meer elektriciteit op te wekken met kernfusie dan dit heeft gekost. Netto is dat dus energiewinst. Dat komt mogelijk dinsdag naar buiten. Maar De Baar is sceptisch. "Het gaat om de verhouding tussen de energie die in een capsule wordt geschoten, en de energie die vrijkomt. Maar voor dat fusieproces moet je de lasers ook voeden, daar heb je ook elektrische energie voor nodig. Als je dat meeneemt, zakt de verhouding in van een beetje winst naar enorme verliezen. De relevantie voor energie-onderzoek is zeer beperkt. Het klinkt een beetje als een broodjeaapverhaal."
Technologie voor toekomst
Bovendien staat kernfusie nog maar in de kinderschoenen. Bij de methode van de Amerikanen is er volgens De Baar "nog geen concept van hoe zo'n kernreactor eruit zou zijn. Maar zelfs als die er is, is het niet zo dat we over twintig jaar tien centrales hebben staan. Er bestaat nog niet eens een industrie die de reactoren kan bouwen." Een van de problemen: de hitte. In de kern van de reactor kan de temperatuur stijgen tot bijna 2 miljoen graden Celsius, aan de wanden is het ongeveer 9700 graden. "Nog steeds heet genoeg om schade aan te richten. Je moet het zo ontwerpen dat je de warmte uitsmeert."
De Baar verwacht dat kernfusie pas na 2050 echt een rol kan spelen. Dat is dan ook nodig om de groeiende wereldbevolking van schone elektriciteit te voorzien.
Kernfusie is in elk geval niet gevaarlijk voor de bevolking, benadrukt De Baar. "Als je iets niet goed doet, krijg je schade aan de reactor en is het einde oefening, dan valt de boel stil. Dan kun je koffie drinken en je afvragen wat er is gebeurd. Maar er gaat niets exploderen."
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - NSC-vicepremier Eddy van Hijum "keek wel even op" toen hij hoorde dat partijgenoot Aant Jelle Soepboer lijsttrekker wordt van de Fryske Nasjonale Partij (FNP) bij de Tweede Kamerverkiezingen op 29 oktober. Of Soepboer tot de verkiezingen in de NSC-fractie kan blijven, wordt nog besproken met het partijbestuur. Maar het lijkt Van Hijum "logisch" als hij zelf opstapt.
16 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - In de omgeving van Alkmaar, Hengelo en Enschede, Apeldoorn en Helmond worden de komende jaren grote nieuwe woonwijken gebouwd, bevestigt woonminister Mona Keijzer (BBB) na berichtgeving van RTL Nieuws. Deze nieuwe grote bouwlocaties worden toegewezen in de Nota Ruimte, die Keijzer vrijdag bespreekt in de ministerraad.
17 minuten geledenARNHEM (ANP) - Jeroen Rietbergen wordt definitief niet vervolgd in de zedenzaak rond The Voice of Holland waarin hij beschuldigd werd van verkrachting. Daartoe heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden besloten. Zangeres Nienke Wijnhoven startte eerder een artikel 12-procedure om alsnog vervolging af te dwingen.
27 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Een groep queer activisten organiseert de komende weken, in aanloop naar de Pride, een verkiezing om meer straten in Amsterdam naar historische Nederlandse queer personen te vernoemen. Zij lanceren vrijdag een website met acht bekenden uit de Nederlandse queer geschiedenis. Tot de dag van de botenparade, 2 augustus, kan iedereen op de website Loveyourhistory.nl een stem uitbrengen. Onder de genomineerden bevinden zich presentator en theatermaker Jos Brink en zanger René Klijn, die in 1992 op televisie openhartig vertelde over aids en de ziekte zo een gezicht gaf.
2 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Om beter te kunnen bepalen of een hoogzwangere vrouw moet worden ingeleid als ze de baby wat minder voelt, biedt een extra echometing uitkomst. Die betere inschatting zorgt uiteindelijk voor minder complicaties bij de baby. Dat meldt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dit jaar zijn er meer plekken waar je op de kwaliteit van het zwemwater moet letten. In 2025 hebben 176 locaties minstens één keer een veiligheidswaarschuwing gekregen. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode nog 111, een stijging van bijna 60 procent. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van gegevens van Zwemwater.nl.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers die naar het zuiden van Europa gaan zich goed voor te bereiden. Met bosbranden en heel hoge temperaturen ligt een noodsituatie deze zomer op de loer, stelt de organisatie.
4 uur geleden