Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dertien jaar cel geëist tegen Russische oppositieleider Navalni

Dertien jaar cel geëist tegen Russische oppositieleider Navalni

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Tegen de Russische oppositieleider Aleksej Navalni is een nieuwe celstraf van dertien jaar geëist, meldt het Russische staatspersbureau TASS. De Kremlin-criticus wordt beschuldigd van fraude en minachting van de rechtbank.

De gedetineerde oppositieleider zou miljoenen euro's aan donaties voor zijn anticorruptiestichting hebben verduisterd. De stichting, die corruptie onder de Russische elite aan het licht bracht, ontbond zich vorig jaar vlak voordat die door de Russische autoriteiten als extremistisch werd aangemerkt en dus werd verboden.

De Russische aanklagers willen dat Navalni naast de celstraf een boete van 1,2 miljoen roebel (ongeveer 9700 euro) betaalt en ze eisen een proeftijd van twee jaar voor na de celstraf. Volgens staatspersbureau RIA Novosti is de rechtbank ook gevraagd Navalni over te plaatsen naar een maximaal beveiligde gevangenis.

Navalni zit momenteel een straf van 2,5 jaar uit in een strafkamp ten oosten van Moskou. Die kreeg hij een jaar geleden opgelegd voor het schenden van de voorwaarden van een eerdere veroordeling. Hij was in 2014 schuldig bevonden aan verduistering. Navalni ontkende schuld en sprak van een politiek proces.

Navalni kon niet aan de voorwaarden voldoen vanwege zijn verblijf in Duitsland. Daar lag hij in een ziekenhuis na een vergiftiging die hij aan het Kremlin wijt. De oppositieleider raakte tijdens een vlucht in Rusland ernstig ziek. Hij werd eerst in Rusland behandeld, maar werd later overgevlogen naar Berlijn.

Meer uit Buitenland

Rusland: opnieuw groot Oekraïens offensief in Donetsk verijdeld

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Russische leger heeft een nieuw, grootschalig offensief van Oekraïense troepen in de Oost-Oekraïense regio Donetsk verijdeld, meldt het Russische ministerie van Defensie. Bij de gevechten zouden 1500 Oekraïners zijn gesneuveld. Over doden aan de eigen zijde zei het ministerie niets.

3 uur geleden
Brazilië presenteert plan tegen illegale ontbossing Amazonegebied

BRASILIA (ANP/RTR/AFP) - De Braziliaanse regering heeft bekendgemaakt hoe zij de illegale ontbossing in het Amazonegebied tegen 2030 wil beëindigen. Meer dan tien ministeries zullen volgens een nieuw plan samenwerken bij onder meer het voorkomen en opsporen van milieumisdrijven.

6 uur geleden
Celstraffen voor mishandeling van familielid Brigitte Macron

PARIJS (ANP/AFP) - Twee personen hebben in Frankrijk celstraffen van twaalf tot vijftien maanden gekregen wegens het mishandelen van een achterneef van Brigitte Macron, de vrouw van president Emmanuel Macron. Het slachtoffer werd aangevallen in de marge van een protest tegen pensioenhervormingen.

8 uur geleden
Hooggerechtshof buigt zich over de 'te kleine van Trump'

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat zich buigen over anti-Trump T-shirts met het opschrift Trump Too Small (Trump te klein), dat ook een schunnige betekenis kan hebben. Een advocaat heeft de leuze laten registreren als merk, zonder toestemming van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. De Amerikaanse nationale overheid is het daar niet mee eens.

8 uur geleden
Ex-vicepresident Pence doet mee aan presidentsverkiezingen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence gaat meedoen aan de presidentsverkiezingen volgend jaar. De rechterhand van voormalig president Donald Trump meldde zich aan bij de verkiezingscommissie, berichten Amerikaanse media. Op 7 juni zou hij zijn campagne willen starten voor de voorverkiezingen bij zijn Republikeinse partij.

10 uur geleden
EU-hof: hervorming rechterlijke macht in Polen schendt EU-recht

LUXEMBURG (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De hervorming van de rechterlijke macht die Polen in 2019 invoerde, schendt het EU-recht. Die hervorming is zelfs een achteruitgang wat de rechtsstaat betreft, oordeelt het Europees Hof van Justitie.

12 uur geleden
CNN: Oekraïne heeft netwerk in Rusland voor sabotageacties

MOSKOU (ANP) - Oekraïne heeft in Rusland een netwerk opgezet van sympathisanten en experts die sabotageacties moeten uitvoeren, zeggen ingewijden tegen nieuwszender CNN. De bronnen zouden zich baseren op Amerikaanse inlichtingen en stellen dat Oekraïne ook drones verstrekt om aanvallen mee uit te voeren.

12 uur geleden