Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dertien gemeenten schrijven brandbrief aan Eneco om hoge tarieven

Dertien gemeenten schrijven brandbrief aan Eneco om hoge tarieven

DEN HAAG (ANP) - Dertien Nederlandse gemeenten hebben een brandbrief geschreven aan Eneco. De lokale overheden, waaronder die van Den Haag, Utrecht en Houten, laken de hoge tarieven die de energieleverancier rekent voor stadswarmte. De verantwoordelijk wethouders willen uitleg over die prijsstelling en hopen dat Eneco zich nog bedenkt en de tarieven wil aanpassen.

Volgens de gemeente Houten leidt het gebruik van het warmtenet met het huidige tarief tot hogere maandlasten, ondanks het prijsplafond voor energie. "Onze inwoners die aangesloten zijn op het warmtenet van Eneco worden daardoor geraakt", zegt wethouder in Houten Paul van Ruitenbeek. "Wij willen graag weten waar deze tarieven op zijn gebaseerd én horen wat de mogelijkheden voor verlaging zijn. We willen dat deze inwoners ook tegen een betaalbaar tarief hun woning kunnen verwarmen."

De ondertekenaars van de brief, onder wie ook wethouders van Rotterdam, Diemen, Delft en Amersfoort, vrezen ook dat stadsverwarming aan populariteit inboet door de hoge tarieven. Dit terwijl gemeenten warmtenetten juist promoten als toekomstbestendig en duurzamer alternatief voor gasgestookte cv-installaties. "Laten we in gezamenlijkheid blijven werken aan de maatschappelijke waardering van stadswarmte, die zo hard nodig gaat zijn om tempo te maken in de warmtetransitie."

In gesprek

Eneco laat weten te begrijpen dat de hoge tarieven vragen oproepen. Op korte termijn wil het bedrijf daarom in gesprek gaan met de gemeenten. "Wij realiseren ons heel goed dat de tarieven voor 2023 individueel financieel gevolgen kunnen hebben voor bewoners. Dat geldt voor warmte, maar ook voor gas en elektriciteit. Nagenoeg alle consumenten die warmteklant zijn bij Eneco blijven onder het plafond. Bijna alle gebruikers die boven het plafond komen zijn zakelijke gebruikers", aldus Eneco in een reactie.

Warmtenetten vervoeren warmte die bijvoorbeeld bij afvalverbranding of de industrie vrijkomt naar woningen en bedrijfspanden. Klanten met zo'n aansluiting kunnen niet zelf kiezen welke leverancier ze willen. Daarom bepaalt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) jaarlijks hoeveel de tarieven voor stadswarmte maximaal mogen stijgen.

Eneco koos ervoor het maximale tarief te hanteren van 90,91 euro per gigajoule, ruim het dubbele van vorig jaar. Maar tot een verbruik van 37 gigajoule per jaar vallen klanten nog onder het prijsplafond, waarbij ze 47,38 euro per gigajoule betalen.

Meer uit Financieel

Onderzoek: Duitsland heeft 400 miljard voor infrastructuur nodig

FREIBURG (ANP/DPA) - Duitsland heeft ongeveer 400 miljard euro aan investeringen in zijn verouderde infrastructuur nodig, zoals voor wegen, spoor en ook het energienetwerk. Dat zegt een invloedrijke econoom van de Universiteit van Freiburg in een studie. Die professor Lars Feld is een adviseur van de Duitse minister van Financiën Christian Lindner. Volgens Feld heeft de overheid te lang niks gedaan aan investeringen in modernisering van infrastructuur.

1 uur geleden
Staking om hoger loon legt Griekse veerboten langer stil

PIRAEUS (ANP/DPA) - Werknemers op veerboten in Griekenland staken ook op donderdag voor een hoger loon en de vakbond voor veerbootpersoneel dreigt zelfs met een staking voor onbepaalde tijd als werkgevers niet instemmen met de looneisen. De staking begon dinsdag en zou eigenlijk 48 uur duren.

2 uur geleden
Besi en Unilever winnen op Amsterdamse beurs na kwartaalcijfers

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijf Besi en levensmiddelenconcern Unilever stonden donderdag bij de winnaars in de Amsterdamse AEX-index na kwartaalcijfers die goed werden ontvangen door beleggers. Biotechnoloog Pharming ging wel flink omlaag, na de aankondiging van het vertrek van de topman. Ook de in financiële problemen verkerende elektrische bussenbouwer Ebusco stond in de belangstelling om een belangrijke stemming van aandeelhouders over een aandelenuitgifte.

3 uur geleden
Oekraïners in Duitsland werken vaker, wel minder dan in Nederland

BERLIJN (ANP/DPA) - Oekraïense vluchtelingen in Duitsland zijn vaker aan het werk dan toen ze in 2022 naar het land waren gevlucht door de oorlog. Volgens een Duits instituut voor bevolkingsonderzoek was eerder dit jaar circa 30 procent van de Oekraïners in Duitsland aan het werk. Dat was medio 2022 nog slechts 16 procent.

3 uur geleden
Aanbestedingen bij EU-agentschappen moeten beter

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Rekenkamer (ERK) ziet nog steeds fouten bij openbare aanbestedingen door de 43 agentschappen van de Europese Unie. De procedures voor de gunning en uitvoering van contracten moeten worden verbeterd, oordeelt de controleur van bestedingen van EU-geld. Dat geldt ook voor de twee in Nederland gevestigde agentschappen Europol en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

4 uur geleden
Aandeelhouders Ebusco stemmen in met uitgeven nieuwe aandelen

DEURNE (ANP) - Aandeelhouders van de elektrische bussenbouwer Ebusco hebben ingestemd met het uitgeven van nieuwe aandelen. Dit meldt het in geldproblemen verkerende bedrijf, dat donderdag een buitengewone aandeelhoudersvergadering houdt. Met de goedkeuring kunnen bestaande aandeelhouders tot 36 miljoen euro aan nieuwe aandelen van Ebusco kopen. Daarmee lijkt het voortbestaan van het bedrijf uit het Brabantse Deurne iets zekerder geworden.

4 uur geleden
Aanbestedingen bij EU-agentschappen moeten beter

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Rekenkamer (ERK) ziet nog steeds fouten bij openbare aanbestedingen door de 43 agentschappen van de Europese Unie. De procedures voor de gunning en uitvoering van contracten moeten worden verbeterd, oordeelt de controleur van bestedingen van EU-geld. Dat geldt ook voor de twee in Nederland gevestigde agentschappen Europol en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

4 uur geleden