Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Derksen in VI: 'grap' was fout, maar ik mag hem maken

Derksen in VI: 'grap' was fout, maar ik mag hem maken

HILVERSUM (ANP) - Johan Derksen erkende maandagavond in Veronica Inside dat zijn opmerking over rapper Akwasi en Zwarte Piet verkeerd was. Maar de analist vindt wel dat hij het volste recht had om de 'grap' te maken. Dat bleek maandagavond in een speciale uitzending van het programma.

Derksen "ergerde" zich aan de speech die Akwasi gaf tijdens het Black Lives Matter-protest op de Dam en dacht: die mag wel even een tikje terug hebben. "De intentie was niet meer dan een grap." De voetbalanalist noemde de reactie van Akwasi op zijn uitspraken niet zo interessant. "Als hij zich dit kan permitteren, mag ik toch wel een grap over zo'n man maken? Ik heb totaal geen spijt van deze grap ondanks het feit dat het een verkeerde grap was."

Voor het gesprek waren advocaat Natacha Harlequin, de Marokkaans-Nederlandse oud-voetballer Dries Boussatta en Wim Kieft, die kinderen heeft met een vrouw van kleur, uitgenodigd. Zij vertelden Derksen en analist René van der Gijp over hun ervaringen met racisme in Nederland en gingen in discussie over de opmerking over Zwarte Piet.

Verbroedering

"Ik heb niet het idee dat je een racist bent", zei Harlequin tegen Derksen. "Maar kan jij het opbrengen om empathie te hebben? Ik maak mij zorgen over dit land. Kan jij de empathie opbrengen om te begrijpen wat sommige mensen voelen bij zo’n opmerking? Sport moet verbroederen: help mee aan die verbroedering."

Derksen beklemtoonde "het idee te hebben dat ik mij heel fatsoenlijk gedraag. Het voelt voor mij niet alsof ik zwarte mensen gekwetst heb." Presentator Wilfred Genee wierp echter tegen dat veel mensen van kleur dat wel zo hebben ervaren. Dries Boussatta viel hem bij: "We gaan dit probleem van racisme niet oplossen. Maar de eerste stap is het erkennen dat het probleem er is. In plaats van elke keer roepen: wat kruipt dat Marokkaantje of die Surinamer weer in de slachtofferrol. Erken de feiten."

Derksen stelde zijn opmerkingen over Akwasi vooral te hebben gemaakt omdat de analist zich ergerde aan het gedrag van de rapper op de Dam. Akwasi stelde dat hij Zwarte Piet zou schoppen als hij hem zag in november. "Als je een tikje wilde uitdelen, waarom gaf je dan meteen een vuistslag op zijn huidskleur?" vroeg Harlequin. Volgens Derksen had hij dezelfde grap gemaakt als Akwasi een witte huidskleur had gehad.

Meer uit Binnenland

Greenpeace draait rollen om en klaagt energiemaatschappij aan

AMSTERDAM (ANP) - Greenpeace dreigt met een rechtszaak omdat het Amerikaanse energiebedrijf Energy Transfer (ET) 300 miljoen euro van de milieuorganisatie heeft geclaimd. Het bedrijf heeft de Amerikaanse tak van de ngo voor de rechter gedaagd omdat die in 2016 in Standing Rock protesteerde tegen de aanleg van de omstreden Dakota-oliepijpleiding.

2 uur geleden
ProRail start maandagavond met herstel spoor in Zuid-Limburg

UTRECHT (ANP) - Spoorbeheerder ProRail zegt dat het treinverkeer tussen Sittard en Maastricht ook dinsdag niet volgens dienstregeling kan rijden. Door de zware regenval was er zondagochtend een verzakking, waardoor schade aan het spoor is ontstaan. Sinds zondag rijden er daardoor minder treinen tussen de twee Limburgse steden.

14 uur geleden
ANWB roept automobilisten op hele zomer Parijs te mijden

DEN HAAG (ANP) - De ANWB roept Nederlandse automobilisten op de hele zomer de wegen rondom Parijs te mijden. De organisatie volgt daarmee het dringende advies van de Franse politie, ook al zijn de Olympische Spelen nog niet begonnen.

17 uur geleden
Bedreigde vogelsoort heeft gebroed op de Hoge Veluwe

OTTERLO (ANP) - Afgelopen voorjaar heeft er een hop gebroed in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De vogel verdween rond 1950 als broedvogel uit ons land en staat daarom op de zogeheten rode lijst van bedreigde soorten weergegeven als 'verdwenen in Nederland'. Het Park brengt het nieuws bewust nu pas naar buiten zodat het broedproces niet verstoord kon worden.

18 uur geleden
Eerste exemplaar van encyclopedie over christendom is voor paus

TILBURG (ANP) - Paus Franciscus krijgt op 18 september het eerste exemplaar van een nieuwe encyclopedie over de geschiedenis van het christendom. Die is in de afgelopen vijftien jaar samengesteld onder leiding van hoogleraren Bert Jan Lietaert Peerbolte van de Vrije Universiteit in Amsterdam en Paul van Geest van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de universiteit in Tilburg.

18 uur geleden
Brussel keurt subsidieprogramma voor verhuizing van boeren goed

BRUSSEL (ANP) - Nederland krijgt toestemming van de Europese Commissie veehouders financieel te ondersteunen die vrijwillig vertrekken uit de buurt van een gevoelig natuurgebied. De boeren mogen bij elkaar voor 105 miljoen euro geholpen worden om een nieuw agrarisch bedrijf te beginnen. Dat mag zowel in een andere regio in Nederland als elders in de Europese Unie.

19 uur geleden
Tekstkarren weggehaald bij 'wolvengebied' Leusden na vandalisme

LEUSDEN (ANP) - De gemeente Leusden heeft de tekstkarren weggehaald die waren geplaatst bij het afgesloten gebied waar enkele incidenten met een wolf zijn geweest, nadat een van de lichtborden het doelwit was geworden van vandalisme. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat onder meer een accu van een tekstkar is meegenomen.

19 uur geleden