Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Derk Sauer spreekt van 'Stalin-tijden' na verbanning Moscow Times

Derk Sauer spreekt van 'Stalin-tijden' na verbanning Moscow Times

AMSTERDAM (ANP) - Derk Sauer zag het wel aankomen dat Rusland de door hem opgerichte krant The Moscow Times als "ongewenste organisatie" zou bestempelen. "We waren natuurlijk al aangemerkt als 'buitenlandse agent' en we zijn nogal succesvol met onze verslaggeving, ook in Rusland zelf. Dan kan je er gewoon op wachten", aldus de 71-jarige Sauer tegen het ANP. Woensdag kwam naar buiten dat Rusland The Moscow Times als "ongewenste organisatie" heeft bestempeld. Het is daardoor voor Russen verboden om te werken voor of banden te hebben met de krant.

De aanduiding wordt in Rusland vaker gebruikt, met als doel onafhankelijke media, mensenrechtenorganisaties en onderwijsinstellingen te onderdrukken. Personeel van The Moscow Times riskeert door dit nieuwe label een celstraf. Voor lezers is het ook strafbaar om artikelen van de krant online te delen. "Het maakt het leven gewoon nog moeilijker dan het al is", aldus Sauer. "Door dit label is het helemaal onmogelijk voor mijn Russische collega's om terug te gaan, zolang Poetin aan de macht is. Daar staan zware gevangenisstraffen op." De redactie van The Moscow Times is vertrokken uit Rusland na de invasie in Oekraïne.

Het is voor Sauer en zijn redactie nu ook moeilijker om mensen in Rusland te spreken. "Want nu is het ook strafbaar voor Russen om überhaupt contact met ons te hebben. Die kunnen dan ook weer een gevangenisstraf krijgen door gewoon een gesprek met een journalist van ons", legt Sauer uit. Russen mogen ook geen abonnee worden of de nieuwsbrief van The Moscow Times ontvangen.

Sauer spreekt van "een strijd om het vrije woord". "Maar het is net zo goed een technologie-oorlog", zegt hij. Zolang Vladimir Poetin aan de macht blijft in Rusland, denkt Sauer niet dat The Moscow Times er wordt toegestaan. "De politiestaat wordt met de dag erger. Dit treft ons nu, maar er zitten honderden mensen in de gevangenis die een socialmediapost hebben geretweet. Die kritisch over de oorlog zijn geweest. Het zijn gewoon Stalin-tijden."

Meer uit Binnenland

ProRail start maandagavond met herstel spoor in Zuid-Limburg

UTRECHT (ANP) - Spoorbeheerder ProRail zegt dat het treinverkeer tussen Sittard en Maastricht ook dinsdag niet volgens dienstregeling kan rijden. Door de zware regenval was er zondagochtend een verzakking, waardoor schade aan het spoor is ontstaan. Sinds zondag rijden er daardoor minder treinen tussen de twee Limburgse steden.

8 uur geleden
ANWB roept automobilisten op hele zomer Parijs te mijden

DEN HAAG (ANP) - De ANWB roept Nederlandse automobilisten op de hele zomer de wegen rondom Parijs te mijden. De organisatie volgt daarmee het dringende advies van de Franse politie, ook al zijn de Olympische Spelen nog niet begonnen.

10 uur geleden
Bedreigde vogelsoort heeft gebroed op de Hoge Veluwe

OTTERLO (ANP) - Afgelopen voorjaar heeft er een hop gebroed in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De vogel verdween rond 1950 als broedvogel uit ons land en staat daarom op de zogeheten rode lijst van bedreigde soorten weergegeven als 'verdwenen in Nederland'. Het Park brengt het nieuws bewust nu pas naar buiten zodat het broedproces niet verstoord kon worden.

11 uur geleden
Eerste exemplaar van encyclopedie over christendom is voor paus

TILBURG (ANP) - Paus Franciscus krijgt op 18 september het eerste exemplaar van een nieuwe encyclopedie over de geschiedenis van het christendom. Die is in de afgelopen vijftien jaar samengesteld onder leiding van hoogleraren Bert Jan Lietaert Peerbolte van de Vrije Universiteit in Amsterdam en Paul van Geest van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de universiteit in Tilburg.

12 uur geleden
Brussel keurt subsidieprogramma voor verhuizing van boeren goed

BRUSSEL (ANP) - Nederland krijgt toestemming van de Europese Commissie veehouders financieel te ondersteunen die vrijwillig vertrekken uit de buurt van een gevoelig natuurgebied. De boeren mogen bij elkaar voor 105 miljoen euro geholpen worden om een nieuw agrarisch bedrijf te beginnen. Dat mag zowel in een andere regio in Nederland als elders in de Europese Unie.

13 uur geleden
Tekstkarren weggehaald bij 'wolvengebied' Leusden na vandalisme

LEUSDEN (ANP) - De gemeente Leusden heeft de tekstkarren weggehaald die waren geplaatst bij het afgesloten gebied waar enkele incidenten met een wolf zijn geweest, nadat een van de lichtborden het doelwit was geworden van vandalisme. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat onder meer een accu van een tekstkar is meegenomen.

13 uur geleden
Lichaam in Frankrijk vermiste Nederlandse vrouw (73) gevonden

VACQUIÈRES (ANP) - Het lichaam van de in Frankrijk vermiste Nederlandse vrouw is gevonden, laat Stichting Reddingshonden RHWW weten. De 73-jarige Marjan Roozendaal had op 14 juli camping Parc Le Duc in Vacquières verlaten, daarna ontbrak elk spoor. Haar lichaam is "redelijk dicht bij de camping gevonden", aldus een woordvoerder van RHWW. Duidelijk is dat ze door een ongeval om het leven is gekomen.

13 uur geleden