
Derdelanders mogen voorlopig toch blijven, bepaalt Raad van State
DEN HAAG (ANP) - Derdelanders die uit Oekraïne zijn gevlucht, mogen voorlopig toch in de opvang in Nederland blijven. Dat heeft de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, dinsdagavond bepaald.
Hun recht op bescherming is eigenlijk verlopen, maar dit wordt aangevochten bij de rechter. De rechtbank in Amsterdam heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie om verduidelijking van de regels gevraagd. In afwachting van het antwoord daarop mogen derdelanders blijven.
De uitspraak van dinsdag geldt voor zes mensen, maar is wel "richtinggevend", zegt de Raad van State. Andere derdelanders zouden in dezelfde omstandigheden dezelfde voorlopige uitspraak krijgen.
Niet op tijd
Derdelanders zijn mensen die met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne woonden, toen Rusland dat land binnenviel. Ze vluchtten naar Nederland en kregen hier bescherming, net als Oekraïners. Ze mochten hier wonen, werken en studeren, en kregen leefgeld. Voor Oekraïners en voor derdelanders met een permanente Oekraïense verblijfsvergunning is dit verlengd tot volgend jaar, maar het kabinet heeft besloten de opvang van deze derdelanders te stoppen.
Begin dit jaar oordeelde de Raad van State dat de groep vluchtelingen vanaf 4 maart inderdaad geen recht op opvang meer heeft. Vervolgens kregen ze vier weken, dus tot dinsdag, om asiel aan te vragen of de opvang te verlaten. Ze zouden in hun land van herkomst moeten wachten op het einde van de oorlog in Oekraïne.
Na dat oordeel kregen de derdelanders een zogenoemd terugkeerbesluit van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Daarin kregen ze officieel te horen dat ze geen recht op opvang meer hebben. Veel derdelanders zijn daarop naar de rechter gestapt. De rechtbanken in Den Haag, Rotterdam, Zwolle, Utrecht en Arnhem hebben in de afgelopen dagen geoordeeld dat deze groep geen recht op bescherming meer heeft. Maar de rechtbanken in Haarlem, Roermond en Den Bosch bepaalden juist dat de derdelanders in Nederland mogen blijven zolang dat geldt voor Oekraïners. De rechtbank in Amsterdam vroeg de Europese rechters om duidelijkheid. De rechtbank in Utrecht verbood voorlopig de uitzetting van 95 derdelanders, omdat hun zaken niet op tijd konden worden behandeld.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber zou zich op belangrijkere zaken moeten focussen dan het uitje van minderjarige asielzoekers uit een azc in Sint Annaparochie. Dat laat vicevoorzitter Mark Boumans van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vrijdag weten via zijn woordvoerder. Boumans is lid van de VVD en burgemeester van Doetinchem.
15 minuten geledenRIJSWIJK (ANP) - De politie heeft vrijdag een foto gepubliceerd van de man die vorige week de Turkse Cemil Önal (41) doodschoot in Rijswijk. Op de foto is een man te zien in zwarte sportkleding. Volgens de politie schoot hij de 41-jarige Önal dood op een vol terras.
26 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Secretaris-generaal Mark Rutte van de NAVO wil dat de verhoogde norm voor uitgaven aan defensie in 2032 van kracht wordt. Dat zei premier Dick Schoof vrijdag op zijn persconferentie na de ministerraad.
39 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Een man uit Moldavië is in zijn land opgepakt, omdat hij in 2021 betrokken zou zijn geweest bij aanvallen met ransomware op Nederlandse organisaties. Hij zit vast, zodat hij kan worden uitgeleverd.
55 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) laat het alternatieve uitje voor de minderjarigen uit een asielzoekerscentrum in Sint Annaparochie ook na de tweede ronde van kritiek van asielminister Marjolein Faber doorgaan. De plannen zijn onveranderd, reageert het opvangorgaan, bovendien vallen recreatieve activiteiten binnen het lopende beleid.
59 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De voormalig advocaat van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi ontkent "met kracht" zich schuldig te hebben gemaakt aan enig misdrijf, "laat staan aan deelname aan een criminele organisatie en/of het naar buiten brengen van berichten met criminele lading". Dat laat de advocaat van Vito Shukrula vrijdag namens hem weten.
1 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Een vrouw gaf vrijdagochtend in een vliegtuig op Eindhoven Airport aan dat zij een bom in haar ruimbagage had, maar er bleek niets in haar tas te zitten. Dat bevestigt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee na berichtgeving van Omroep Brabant. De vrouw is opgepakt voor de valse bommelding. Het vliegveld was door het incident kort dicht.
3 uur geleden