Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Derdelanders kunnen verblijfssticker vanaf 6 mei ophalen

Derdelanders kunnen verblijfssticker vanaf 6 mei ophalen

DEN HAAG (ANP) - De zogenoemde derdelanders uit Oekraïne die in Nederland verblijven kunnen vanaf maandag 6 mei een verblijfssticker ophalen. Dit meldt de IND. Deze sticker kunnen zij in hun paspoort plakken, net als Oekraïners met een tijdelijke verblijfsvergunning.

De sticker is bedoeld om te laten zien dat ze voorlopig in Nederland mogen blijven en werken. De IND stuurt hier donderdag een brief over aan zo'n 1900 derdelanders.

Vorige week werd bekend dat gemeenten derdelanders voorlopig weer dezelfde opvang en rechten moeten geven als andere vluchtelingen uit Oekraïne. Derdelanders woonden met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne toen Rusland dat land ruim twee jaar geleden binnenviel. Ze vluchtten naar Europa en kregen tijdelijk bescherming. De hernieuwde bescherming duurt totdat het Hof van Justitie van de Europese Unie vragen hierover van de Raad van State heeft beantwoord. Het is niet bekend wanneer dat gebeurt.

Over de derdelanders is een juridisch gevecht losgebarsten. Het kabinet wil dat ze terugkeren naar hun land van herkomst, maar meerdere derdelanders hebben dat besluit aangevochten. Verschillende rechtbanken hebben een ander oordeel gegeven, waarna de Raad van State zich erover moest buigen.

De hernieuwde tijdelijke bescherming duurt uiterlijk tot 4 maart 2025, tenzij het Europese Hof van Justitie eerder uitspraak doet.

Meer uit Binnenland

Pro-Palestijns protest op terrein Academiegebouw Leiden

LEIDEN (ANP) - Pro-Palestijnse demonstranten voeren vrijdagochtend actie bij het Academiegebouw van de Universiteit Leiden. Ze hebben zich verzameld op het universiteitsterrein aan het Rapenburg in het centrum van de stad.

21 minuten geleden
Hoofdverdachte rellende Eritreeërs langer vast

DEN HAAG (ANP) - De hoofdverdachte van de rellen rond een bijeenkomst van de Eritrese gemeenschap in Den Haag op 17 februari, blijft langer vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag besloten.

27 minuten geleden
In natuur bedreigde okapi geboren in Safaripark Beekse Bergen

HILVARENBEEK (ANP) - In Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek is een okapi geboren, meldt het dierenpark vrijdag. Het gaat om een mannetje met de naam Beni. In het wild worden okapi's met uitsterven bedreigd.

35 minuten geleden
Leger des Heils: kabinetsplan voor kwetsbaarste burgers onduidelijk

ALMERE (ANP) - Het is volstrekt onduidelijk wat dit kabinet gaat doen voor de kwetsbaarste burgers in ons land, stelt het Leger des Heils in een reactie op het eerder deze week gepresenteerde hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. "In de onderbouwing van de plannen missen de garanties voor deze groep en daar maken wij ons zorgen over", zegt bestuursvoorzitter Harm Slomp in een verklaring.

53 minuten geleden
Armoedefonds: organisaties zien stijging hulpvragen

ROSMALEN (ANP) - Veel organisaties die hulp bieden bij armoede krijgen meer hulpvragen, meldt het Armoedefonds op basis van eigen onderzoek. Van de 477 ondervraagde organisaties zag de helft (51 procent) in het afgelopen half jaar een stijging van het aantal hulpverzoeken.

1 uur geleden
Studentenbond verbijsterd door plannen voor langstudeerboete

UTRECHT (ANP) - Studenten zijn verbijsterd dat in het coalitieakkoord staat dat er vanaf 2026 een langstudeerboete van 3000 euro per jaar komt, zegt Elisa Weehuizen, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). De boete geldt voor studenten die meer dan een jaar uitlopen met hun bachelor- of masteropleiding. De studentenbond wil actievoeren.

4 uur geleden
Rechtbank behandelt zaak over rellende Eritreeërs in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Een groep Eritreeërs staat vrijdag terecht voor de rellen rond zalencentrum Opera in Den Haag op 17 februari. De verdachten worden beschuldigd van openlijk geweld en in sommige gevallen ook opruiing.

5 uur geleden