Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Derde weekend van protesten tegen omstreden wet in Frankrijk

Derde weekend van protesten tegen omstreden wet in Frankrijk

PARIJS (ANP/AFP) - Duizenden demonstranten gingen zaterdag in Frankrijk voor het derde opeenvolgende weekend de straat op om te protesteren tegen een controversiële veiligheidswet die het filmen van de politie zou beperken. In de hoofdstad marcheerden enkele duizenden demonstranten geflankeerd door de oproerpolitie.

De spanningen liepen op toen de avond viel. De politie zette het waterkanon in tegen kleine groepen in het zwart geklede demonstranten die flessen en andere projectielen naar de veiligheidsagenten gooiden.

"Wereldwijde onderdrukking, totale achteruitgang", stond op een bord dat door een demonstrant in de lucht werd gehouden. Het verwees naar het nieuwe wetsvoorstel dat de 'kwaadaardige' publicatie verbiedt van afbeeldingen waarop de gezichten van politieagenten in actie te zien zijn.

142 arrestaties

Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin twitterde dat er 142 mensen waren gearresteerd in Parijs en zei dat de politie te maken had met enkele "ultra-gewelddadige individuen".

Er werden ook demonstraties gehouden in Montpellier, Lyon en Lille.

Critici beweren dat de veiligheidswet, die is aangenomen door het parlement, het voor journalisten en burgers moeilijker zal maken om gevallen van politiegeweld aan het licht te brengen.

Herschrijven wetsvoorstel

In het licht van de toenemende protesten kondigde Macron's regerende LREM-partij aan het controversiële artikel 24 van het wetsvoorstel te zullen herschrijven, dat gaat over het filmen van de politie.

Maar de demonstranten en rechtengroepen eisen dat de wet volledig wordt ingetrokken.

Meer uit Buitenland

Franse linkse partijen vormen front voor parlementsverkiezingen

PARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - In Frankrijk bundelen de linkse politieke partijen hun krachten voor de aankomende parlementsverkiezingen. In een gezamenlijke verklaring spreken de partijen over "een nieuwe pagina in de geschiedenis van Frankrijk".

13 minuten geleden
Zuid-Afrikaanse ANC zegt met eenheidsregering verder te kunnnen

KAAPSTAD (ANP/AFP) - Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) heeft in Zuid-Afrika de vorming van een regering van nationale eenheid aangekondigd. De linkse partij verloor in de verkiezingen eind mei na ongeveer dertig jaar de meerderheid in het parlement, maar blijft de grootste in het land. Partijchef Fikile Mbalula zei dat de nieuwe coalitie "naar het centrum zal opschuiven".

22 minuten geleden
VS en Oekraïne tekenen veiligheidsdeal voor tien jaar

FASANO (ANP/RTR/DPA) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky en zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden hebben een veiligheidsovereenkomst getekend met een looptijd van tien jaar. Volgens de tekst is de overeenkomst bedoeld als een stap in de richting van een Oekraïens NAVO-lidmaatschap. De overeenkomst werd getekend in de marge van de G7-top in Italië.

1 uur geleden
Scholz begroet plan voor miljardenleningen aan Oekraïne

BARI (ANP/DPA) - Bondskanselier Olaf Scholz heeft een initiatief van de G7 om Oekraïne aan tientallen miljarden te helpen begroet als "een duidelijk teken aan het adres van president Vladimir Poetin". Volgens Scholz is diens plan de oorlog voort te zetten net zo lang tot de bondgenoten van Oekraïne de hulp aan Oekraïne stoppen. Dat plan is nu mislukt volgens Scholz met de toezegging van circa 46 miljard euro. Hij sprak tijdens de topconferentie van de G7 in Zuid-Italië.

2 uur geleden
Lidstaten EU verlengen bescherming Oekraïense vluchtelingen

LUXEMBURG (ANP) - De Europese ministers van asiel- en migratiezaken hebben donderdag ingestemd met de verlenging van de bescherming voor Oekraïense vluchtelingen met nogmaals een jaar. "Zolang er bommen in Oekraïne vallen, is de situatie daar niet veilig", zei de Belgische staatssecretaris Nicole de Moor (Asiel en Migratie) na afloop van de vergadering van EU-ministers.

2 uur geleden
Hooggerechtshof VS verwerpt zaak anti-abortusactivisten

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een zaak verworpen waarin anti-abortusactivisten, waaronder artsen, poogden om toegang tot een abortuspil te bemoeilijken. De uitspraak is een opsteker voor de regering van president Joe Biden, die juist wil dat het middel makkelijk te verkrijgen is.

4 uur geleden
Rusland beschuldigd van inmenging presidentsverkiezingen Moldavië

CHISINAU (ANP/RTR) - Rusland zou proberen de presidentsverkiezingen in Moldavië komende oktober te beïnvloeden, stelt een groep westerse landen. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada beschuldigen de Russen ervan desinformatie en onlinepropaganda in Moldavië te verspreiden.

5 uur geleden