Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Derde transgenderkliniek van Nederland gaat open in Nijmegen

Derde transgenderkliniek van Nederland gaat open in Nijmegen

NIJMEGEN (ANP) - Het academische Radboudumc in Nijmegen opent maandag de derde transgenderkliniek voor volwassenen in Nederland. Er zijn al twee van dergelijke klinieken bij de academische ziekenhuizen in Amsterdam en Groningen, maar daar is de wachtlijst zo lang dat er op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid nu een derde open gaat.

Het transgendercentrum van het Radboudumc kan naar verwachting ongeveer tweehonderd patiënten per jaar behandelen. Het centrum biedt de volledige zorg, vanaf de eerste gesprekken tot aan de laatste operaties en andere behandelingen. De belangenorganisatie voor transgenders Transvisie is bij de zorg betrokken. Er zal volgens het Radboudumc ook zoveel mogelijk worden samengewerkt met andere ziekenhuizen in Oost-Nederland.

Het aantal mensen in Nederland dat hulp zoekt vanwege genderdysforie (zich niet thuis voelen in het eigen lichaam) is de laatste jaren fors gestegen, zegt het Radboudumc. Dat komt mogelijk omdat het probleem bespreekbaarder is geworden. Nijmegen had al, net als Amsterdam en Groningen, een transgenderkliniek voor kinderen tot 16 jaar. Het Radboudumc is een internationaal expertisecentrum voor zorg aan mensen met problemen in de geslachtelijke ontwikkeling.

Meer uit Binnenland

NS laat extra treinen rijden op Koningsdag

UTRECHT (ANP) - Op Koningsdag, 27 april, rijden de treinen van de NS volgens de speciale Oranjedienstregeling. Naar veel steden rijden dan meer treinen dan gebruikelijk, die ook nog langer zijn. Ook is er meer NS-personeel op de been.

50 minuten geleden
Palestijnse fotograaf wint World Press Photo voor beeld uit Gaza

AMSTERDAM (ANP) - De Palestijnse fotograaf Mohammed Salem heeft de prestigieuze World Press Photo gewonnen met een foto die hij maakte in Gaza. Het beeld, dat hij schoot voor persbureau Reuters, is van een vrouw die het lichaam van haar 5-jarige nichtje vasthoudt die was omgekomen bij een Israëlische raketaanval.

59 minuten geleden
Raad van State: disfunctioneren van rechtsstaat ligt op de loer

DEN HAAG (ANP) - De democratische rechtsstaat functioneert weliswaar, maar staat onder druk, ziet de Raad van State. "Daarom is blijvende aandacht, versterking én doorontwikkeling nodig om de rechtsstaat weerbaar en vitaal te houden", schrijft het hoogste adviesorgaan van de regering in een beschouwing in het donderdag verschenen jaarverslag. Als de kwetsbare vertrouwensrelatie tussen overheid en burgers en tussen burgers onderling niet verbetert, ligt "disfunctioneren van de rechtsstaat op de loer", waarschuwt de RvS.

1 uur geleden
TUI past reisbeschrijvingen aan na kritiek op tekst over Suriname

RIJSWIJK (ANP) - TUI heeft enkele tientallen teksten bij reisbestemmingen met een koloniaal verleden aangepast. Een woordvoerder bevestigt berichtgeving hierover van NU.nl. TUI is na kritiek op een beschrijving van een rondreis door Suriname extra kritisch gaan kijken naar de teksten.

1 uur geleden
Almelose kruisboogschutter afwezig bij spreekrecht nabestaanden

ARNHEM (ANP) - Kenzo K. (31) uit Almelo, die in hoger beroep terechtstaat voor het doodsteken van twee vrouwen en twee moordpogingen met een kruisboog, is donderdag afwezig op de tweede zittingsdag van het hoger beroep. Op het programma staat het spreekrecht van de nabestaanden.

1 uur geleden
Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn in het centrum van Den Haag. Het 36-jarige slachtoffer Antoneta Gjokja werd in de ochtenduren van 20 juni vorig jaar in het filiaal aan de Turfmarkt met meerdere messteken om het leven gebracht.

8 uur geleden
Rechter oordeelt over vergunning voor 'asielhotel'

ZWOLLE (ANP) - De rechtbank in Zwolle bepaalt donderdag of de vergunning voor de komst van een 'asielhotel' in het Twentse Albergen op juiste wijze is verleend. Omwonenden hebben de vergunning via een rechtszaak aangevochten.

8 uur geleden