Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Derde meer bestellingen bij moederbedrijf Thuisbezorgd

Derde meer bestellingen bij moederbedrijf Thuisbezorgd

AMSTERDAM (ANP) - Maaltijdbezorgbedrijf Just Eat Takeaway heeft het aantal bestellingen afgelopen jaar met een derde zien toenemen. Onder meer effecten van de corona-maatregelen in veel landen speelden een rol, maar de onderneming gaf ook veel geld uit om zijn positie in diverse landen te verstevigen. Daarbij groeiden de Europese activiteiten, en met name die in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, sterker dan die in de Verenigde Staten en Canada.

In totaal werd er voor ruim 28 miljard euro aan maaltijden besteld via het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl. Dat gebeurde in 1,1 miljard afzonderlijke bestellingen, waarvan 61,6 miljoen in Nederland. Een steeds groter aantal van de wereldwijde bestellingen wordt door eigen maaltijdbezorgers van Just Eat Takeaway naar de klanten gebracht. Het bedrijf biedt ook de mogelijkheid voor restaurants om bestellingen via de app te laten lopen, maar eigen bezorgers in te zetten.

De groei van het aantal orders bedroeg in het vierde kwartaal 14 procent. In het derde kwartaal was dat nog 25 procent. Bovendien hadden analisten een iets hoger aantal bestellingen verwacht over het jaar. Just Eat Takeaway staat al enige tijd onder druk van aandeelhouders, die menen dat de prijs van het aandeel te laag is.

Investeringen

Wel stelt Just Eat Takeaway dat de winstgevendheid verbeterde door onder meer schaalvoordelen. De bedrijfswinstmarge komt ongeveer halverwege de min 1,5 en min 1 procent te liggen, verwacht de onderneming. Daarmee zouden de verliezen dus kleiner worden. Just Eat Takeaway gaf al eerder aan dat 2021 het piekjaar voor verliezen zou worden, omdat veel werd geïnvesteerd na de fusie tussen het Nederlandse Takeaway en het Britse Just Eat en de daaropvolgende overname van Grubhub in de Verenigde Staten. Dit jaar zou er daadwerkelijk winst gemaakt kunnen worden.

Maaltijdbezorgers hebben door forse investeringen in marktaandeel tot nu toe nauwelijks winst gemaakt. Uber, dat ook taxidiensten aanbiedt, lukte het al wel om kostendekkend te opereren. Het Duitse Delivery Hero verwacht dat aan het einde van dit jaar voor elkaar te krijgen. Just Eat Takeaway komt later dit cijferseizoen nog met de jaarcijfers waarbij het dieper op de resultaten in zal gaan.

Verder heeft Just Eat Takeaway verschillende projecten lopen om ook boodschappen te gaan bezorgen. In de VS wordt bijvoorbeeld samengewerkt met de gemakswinkels van 7-Eleven en in het Verenigd Koninkrijk met supermarktketen One Stop. In Canada heeft Just Eat Takeaway een eigen dienst en netwerk voor boodschappenbezorging opgezet.

Meer uit Financieel

Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.

5 uur geleden
ING: meeste woningzoekers willen alleen een energiezuinig huis

AMSTERDAM (ANP) - De meeste woningzoekers kijken alleen nog naar energiezuinige woningen met een hoog energielabel, meldt ING na onderzoek door marktvorser DVJ Insights. De onderzoekers hebben ruim 1100 mensen ondervraagd die binnen twee jaar een huis willen kopen of al een koopwoning bezitten. Sommige ondervraagden willen volgens de bank alleen een woning met label A of hoger.

5 uur geleden
Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.

6 uur geleden
Krant: bedrijf achter ChatGPT mogelijk al 90 miljard dollar waard

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, praat met investeerders over een mogelijke aandelenverkoop waarbij de start-up zou worden gewaardeerd op 80 miljard tot 90 miljard dollar. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Een dergelijk prijskaartje zou betekenen dat OpenAI inmiddels bijna drie keer zo veel waard is als bij een instapmoment van investeerders eerder dit jaar. Ook zou de op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) pionierende onderneming daarmee een van de hoogst gewaardeerde start-ups ter wereld worden.

7 uur geleden
Rentevrees Wall Street raakt beurswaarde Apple en Amazon

NEW YORK (ANP) - Grote techbedrijven als Apple, Microsoft, Amazon en Google-moeder Alphabet hebben dinsdag duidelijk aan beurswaarde ingeleverd op Wall Street. Amerikaanse beleggers maken zich namelijk zorgen over het door de Federal Reserve geschetste vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk langer hoog blijft dan eerder aangenomen.

7 uur geleden
Claimorganisatie: mokerslag voor NN in woekerpoliszaak

DEN HAAG (ANP) - Nationale-Nederlanden (NN) heeft in het verleden bij mensen met een beleggingsverzekering kosten ingehouden die niet met de klant overeengekomen waren. Tot die conclusie is het gerechtshof in Den Haag gekomen, dat daarmee volgens claimorganisatie Woekerpolis.nl een "mokerslag" uitdeelt aan de verzekeraar.

8 uur geleden
Biden brengt 'historisch' bezoek aan stakers bij autofabrikanten

MICHIGAN (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zich in Michigan aangesloten bij stakende medewerkers van autobedrijven. De 80-jarige Democraat droeg een pet met het logo van vakbond UAW en sprak de stakers toe met een megafoon. Hij verklaarde dat de medewerkers van Ford, General Motors (GM) en Stellantis een forse loonsverhoging verdienen.

8 uur geleden