Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Derde 'Mars van de menselijke verbinding' op 12 juni

Derde 'Mars van de menselijke verbinding' op 12 juni

BREDA (ANP) - Police for Freedom heeft opnieuw een 'Mars van de menselijke verbinding' aangekondigd. Die vindt plaats op zaterdag 12 juni, meldt een woordvoerder van de actiegroep in een filmpje op sociale media. De locatie blijft voorlopig geheim.

Afgelopen zaterdag tegen 12.00 uur doken zeker duizend aanhangers van Police for Freedom ineens op in Barneveld, waar ze een mars wilden lopen om te protesteren tegen de coronamaatregelen. De locatie van deze tweede 'Mars van de menselijke verbinding' was pas twee uur eerder bekendgemaakt.

Burgemeester Jan Luteijn van het Gelderse dorp werd erdoor overvallen en kondigde een noodbevel af. Hij gaf de deelnemers anderhalf uur de tijd om te vertrekken. De meesten liepen binnen die tijd een rondje door het buitengebied van Barneveld, maar een klein deel boog af en liep het centrum in. Daar ontstond een schermutseling met ME'ers, die in de minderheid waren en hun wapenstok gebruikten. Ook zou een politiebusje een man op een zebrapad hebben aangereden.

Zichtbaarheid in bewoonde wereld

Volgens de organisatie was de route in Barneveld te kort en liep die te veel door landelijk gebied. Daardoor is "duidelijk geworden dat een groot gedeelte van de deelnemers méér behoefte had aan zichtbaarheid in dichter bewoonde wereld. Dat nemen we uiteraard mee naar de planning voor de derde mars."

De eerste mars van Police for Freedom was op 10 april in Baarn, na in verschillende steden te zijn verboden. Deze plotselinge protestmars van ongeveer 2000 mensen verliep zonder incidenten.

Meer uit Binnenland

Greenpeace draait rollen om en klaagt energiemaatschappij aan

AMSTERDAM (ANP) - Greenpeace dreigt met een rechtszaak omdat het Amerikaanse energiebedrijf Energy Transfer (ET) 300 miljoen euro van de milieuorganisatie heeft geclaimd. Het bedrijf heeft de Amerikaanse tak van de ngo voor de rechter gedaagd omdat die in 2016 in Standing Rock protesteerde tegen de aanleg van de omstreden Dakota-oliepijpleiding.

1 uur geleden
ProRail start maandagavond met herstel spoor in Zuid-Limburg

UTRECHT (ANP) - Spoorbeheerder ProRail zegt dat het treinverkeer tussen Sittard en Maastricht ook dinsdag niet volgens dienstregeling kan rijden. Door de zware regenval was er zondagochtend een verzakking, waardoor schade aan het spoor is ontstaan. Sinds zondag rijden er daardoor minder treinen tussen de twee Limburgse steden.

13 uur geleden
ANWB roept automobilisten op hele zomer Parijs te mijden

DEN HAAG (ANP) - De ANWB roept Nederlandse automobilisten op de hele zomer de wegen rondom Parijs te mijden. De organisatie volgt daarmee het dringende advies van de Franse politie, ook al zijn de Olympische Spelen nog niet begonnen.

16 uur geleden
Bedreigde vogelsoort heeft gebroed op de Hoge Veluwe

OTTERLO (ANP) - Afgelopen voorjaar heeft er een hop gebroed in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De vogel verdween rond 1950 als broedvogel uit ons land en staat daarom op de zogeheten rode lijst van bedreigde soorten weergegeven als 'verdwenen in Nederland'. Het Park brengt het nieuws bewust nu pas naar buiten zodat het broedproces niet verstoord kon worden.

17 uur geleden
Eerste exemplaar van encyclopedie over christendom is voor paus

TILBURG (ANP) - Paus Franciscus krijgt op 18 september het eerste exemplaar van een nieuwe encyclopedie over de geschiedenis van het christendom. Die is in de afgelopen vijftien jaar samengesteld onder leiding van hoogleraren Bert Jan Lietaert Peerbolte van de Vrije Universiteit in Amsterdam en Paul van Geest van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de universiteit in Tilburg.

17 uur geleden
Brussel keurt subsidieprogramma voor verhuizing van boeren goed

BRUSSEL (ANP) - Nederland krijgt toestemming van de Europese Commissie veehouders financieel te ondersteunen die vrijwillig vertrekken uit de buurt van een gevoelig natuurgebied. De boeren mogen bij elkaar voor 105 miljoen euro geholpen worden om een nieuw agrarisch bedrijf te beginnen. Dat mag zowel in een andere regio in Nederland als elders in de Europese Unie.

18 uur geleden
Tekstkarren weggehaald bij 'wolvengebied' Leusden na vandalisme

LEUSDEN (ANP) - De gemeente Leusden heeft de tekstkarren weggehaald die waren geplaatst bij het afgesloten gebied waar enkele incidenten met een wolf zijn geweest, nadat een van de lichtborden het doelwit was geworden van vandalisme. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat onder meer een accu van een tekstkar is meegenomen.

18 uur geleden