Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Depay breekt lans voor Bergwijn maar weet dat Van Gaal bepaalt

Depay breekt lans voor Bergwijn maar weet dat Van Gaal bepaalt

DOHA (ANP) - Memphis Depay heeft een voorkeur. Het liefst vormt hij bij het Nederlands elftal een aanvalsduo met Steven Bergwijn, met Cody Gakpo daar vlak achter. Als Louis van Gaal met hem meegaat, dan zit Davy Klaassen zaterdag op de bank als de achtste finale tegen de Verenigde Staten op het WK begint.

Depay is de belangrijkste aanvaller van Oranje, met tien treffers in het kwalificatietoernooi voor de eindronde in Qatar. Bergwijn scoorde zes keer in de negen interlands voor het WK. Maar hij zoekt na een bliksemstart bij Ajax naar zijn vorm en bleef tegen Qatar op de bank, na matig spel tegen Senegal en Ecuador.

Van Gaal denkt Depay nodig te hebben om dromen te laten uitkomen. Hij hoopt op een scenario als die van het EK van 1988 of WK van 2010, waar Marco van Basten en Arjen Robben geblesseerd arriveerden maar toch excelleerden. Depay is hersteld van een hamstringblessure maar nog allesbehalve in topvorm.

Depay voorzichtig gebracht

Van Gaal oefende in de drie groepsduels met Senegal, Ecuador en Qatar ook een beetje voor de knock-outfase van het toernooi. Hij was voorzichtig met Depay en gaf hem steeds meer minuten. Ook Marten de Roon kreeg tijd om fit te worden, na blessureleed. Net als Depay verscheen hij tegen Qatar voor het eerst aan de aftrap.

Met De Roon in de ploeg was het middenveld van Oranje beter in balans. Hij kan ook de nummer 10 van de tegenstander uitschakelen, zo merkte de Belgische vedette Kevin De Bruyne onlangs in de Nations League. De Roon is niet het grootste talent van Oranje, maar hij ontlast spelmaker Frenkie de Jong wel van defensief werk.

Depay en De Jong

Depay en De Jong zijn de spelers die het verschil moeten maken, na een moeizame groepsfase waarin de nationale ploeg weinig kansen creëerde maar ook nauwelijks mogelijkheden weggaf. Nederland voetbalt een beetje zoals in de eerste duels van het WK van 2010, niet leuk om naar te kijken maar wel effectief. Na het WK van 1998 was Oranje zelden meer de dominante ploeg die veel Nederlanders willen zien.

Na moeizame duels met Denemarken (2-0), Japan (1-0) en Kameroen (2-1) ontsnapte Oranje op het WK van Zuid-Afrika in de achtste finales tegen Slowakije (2-1) voordat het in de kwartfinale tegen Brazilië stuntte (2-1). Nu kan Argentinië de tegenstander worden in de kwartfinale, als de VS worden verslagen.

Basisploeg Van Gaal

Het heeft er veel van weg dat Van Gaal zijn basisploeg voor het WK bijna heeft gevonden. Maar wat doet hij voorin? Vervult hij de wens van Depay en kiest hij voor Bergwijn, met Gakpo daarachter? Maar Klaassen was betrokken bij drie van de vijf treffers van Oranje op dit WK. En Berghuis blijft op trainingen ook maar solliciteren naar een basisplaats.

Meer uit Voetbal

Club Brugge begint competitie met gelijkspel tegen KV Mechelen

BRUGGE (ANP) - De openingswedstrijd van het nieuwe seizoen in de Belgische voetbalcompetitie is in een gelijkspel geëindigd. Regerend landskampioen Club Brugge en KV Mechelen scoorden ieder een keer: 1-1.

5 uur geleden
Ten Hag voegt Zweed Georgson toe aan technische staf

MANCHESTER (ANP) - Trainer Erik ten Hag heeft de Zweed Andreas Georgson toegevoegd aan zijn technische staf bij Manchester United. De 42-jarige Scandinaviër is gespecialiseerd in spelhervattingen.

5 uur geleden
Spits Lammers tekent voor drie seizoenen bij FC Twente

ENSCHEDE (ANP) - FC Twente heeft Sam Lammers aan de selectie toegevoegd. De 27-jarige spits wordt overgenomen van het Schotse Rangers FC en tekende voor drie jaar bij de club uit Enschede.

7 uur geleden
Noodlijdend Vitesse voert druk op licentiecommissie KNVB op

ARNHEM (ANP) - Vitesse doet een dringend beroep op de onafhankelijke beroepscommissie licentiezaken van de KNVB om de beoogde overname door ondernemer Guus Franke goed te keuren. Daarmee zou het verkrijgen van een proflicentie dichterbij komen.

7 uur geleden
Feyenoord laat middenvelder Hartjes naar Excelsior gaan

ROTTERDAM (ANP) - Feyenoord laat Lennard Hartjes definitief vertrekken naar het gedegradeerde Excelsior. De stadgenoot legde de 21-jarige middenvelder voor drie seizoenen vast. Afgelopen seizoen verhuurde Feyenoord Hartjes al aan Excelsior.

9 uur geleden
Dieperink op Spelen videoscheidsrechter bij Argentinië - Irak

LYON (ANP) - Rob Dieperink is door wereldvoetbalbond FIFA aangesteld als videoscheidsrechter bij het olympische duel tussen Argentinië en Irak in het mannentoernooi. Dat meldt de KNVB. De wedstrijd wordt zaterdag gespeeld in Lyon en begint om 15.00 uur.

10 uur geleden
Koopmeiners en De Roon in selectie Atalanta voor oefenduel met AZ

BERGAMO (ANP) - Trainer Gian Piero Gasperini van Atalanta heeft Oranje-internationals Teun Koopmeiners en Marten de Roon opgenomen in zijn selectie voor de oefenwedstrijd van zaterdag tegen AZ in Alkmaar. De middenvelders misten het EK in Duitsland door blessures.

12 uur geleden