Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Denktank rekent op hoogste Duitse inflatie sinds 40 jaar

Denktank rekent op hoogste Duitse inflatie sinds 40 jaar

MÜNCHEN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De inflatie in Duitsland valt dit jaar veel hoger uit door de oorlog in Oekraïne, verwacht de Duitse denktank Ifo. Dat economisch instituut houdt nu rekening met een groei van de economie van tussen de 2,2 procent en 3,1 procent en een inflatie van tussen de 5,1 procent en 6,1 procent. Dat hoogste getal zou de hoogste jaarinflatie in Duitsland zijn sinds 1982.

Door de gestegen consumentenprijzen verdwijnt tot eind maart al 6 miljard euro aan koopkracht. De Duitse economie heeft echter een stevige buffer omdat de orderboeken van de industrie vol zitten. Ook het opheffen van allerlei coronabesmettingen helpt daarbij. Wel wordt de Duitse economische groei door de oorlog gedempt. Die veroorzaakt volgens Ifo-econoom Timo Wollmershäuser "duidelijk gestegen grondstofprijzen, leveringsproblemen en economische onzekerheid". Ook sancties tegen Rusland zorgen voor minder groei.

De denktank rekende twee scenario's uit. In het gunstigste daalde de olieprijs langzaam richting omgerekend 82 euro per vat tegen het einde van het jaar. In het zwaarste scenario gaat de olieprijs omhoog tot 140 euro per vat om dan tegen het einde van het jaar zo'n 122 euro per vat waard te zijn. De olieprijs wordt doorgaans in dollars gegeven. Een vat Brentolie kost momenteel net geen 118 dollar. Dat is omgerekend zo'n 107 euro.

In het Verenigd Koninkrijk kwam de inflatie in februari op 6,2 procent uit, meldde het Britse Office for National Statistics. Dat was een sterkere toename dan verwacht en het hoogste percentage in 30 jaar. De Bank of England gaf eerder aan bang te zijn voor een loon-prijsspiraal die de inflatie tot boven de 10 procent zou kunnen opdrijven. Daarbij gaan door de hoge inflatie lonen omhoog en proberen bedrijven die hogere loonkosten ook weer door te berekenen, waardoor de inflatie verder stijgt.

Meer uit Financieel

Beurs Tel Aviv licht lager na door Israël afgeslagen aanval Iran

TEL AVIV (ANP) - De aandelenbeurs van Tel Aviv is zondag met een klein verlies geopend, na de afgeslagen aanval met drones en raketten van Iran op Israël. De belangrijkste graadmeter, de TA-35, stond na enkele minuten een fractie lager.

47 minuten geleden
Drones straks volop ingezet als taxi, overheden aan zet

AMSTERDAM (ANP) - Een vliegende taxi of een pakketje dat via een drone bij je thuis wordt bezorgd is over enkele jaren waarschijnlijk heel normaal, voorspelt Nynke Lipsius, directeur van de Amsterdam Drone Week (ADW). De techniek is er volgens haar, evenals het gros van de wetgeving. Nu moeten provincies en gemeenten nadenken over de inzet ervan.

2 uur geleden
Duitse fabrikanten tegen strafheffingen op Chinese stekkerauto's

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse autofabrikanten verzetten zich tegen mogelijke Europese importheffingen op elektrische auto's uit China. De Europese Commissie maakte vorig jaar bekend een onderzoek te starten naar mogelijk marktverstorende Chinese subsidies voor elektrische auto's, wat kan leiden tot strafheffingen. Maar het Duitse Verband der Automobilindustrie (VDA) vreest negatieve gevolgen als een handelsoorlog met China uitbreekt, zegt president Hildegard Müller in een interview met Die Welt.

18 uur geleden
Maersk wil dat klanten rampschip Baltimore meebetalen aan berging

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Rederij Maersk wil dat andere bedrijven meedelen in de financiële schade na de aanvaring met een brug bij de haven van Baltimore. Het Deense concern had het schip in gebruik dat vorige maand een groot scheepvaartongeluk veroorzaakte. Nu begint het bedrijf een procedure waarmee het eigenaren van de vracht aan boord van het schip laat meebetalen aan de berging van containers.

19 uur geleden
Duits bezwaar tegen mislopen bouw Nederlandse onderzeeërs

DEN HAAG (ANP) - Het Duitse thyssenkrupp Marine Systems (tkMS) maakt bezwaar tegen de misgelopen opdracht voor de bouw van vier onderzeeërs voor Nederland. Het kabinet heeft de opdracht aan de Franse concurrent Naval gegund. Voor zover bij het ministerie bekend is, heeft alleen tkMS bezwaar gemaakt tegen het voorlopig gunningsbesluit.

20 uur geleden
Luchtvaartmaatschappijen mijden Iraans luchtruim

SYDNEY/KEULEN (ANP) - Enkele luchtvaartmaatschappijen mijden het luchtruim van Iran uit bezorgdheid over oplopende spanningen met Israël. De Australische maatschappij Qantas leidt vluchten tussen Londen en Perth om. Ook Lufthansa en dochterbedrijf Austrian Airlines kiezen andere routes die niet over Iran gaan.

23 uur geleden
VS en VK blokkeren handel in Russisch aluminium aan metaalbeurzen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk komen met extra obstakels voor de handel in Russische metalen. Veel in Rusland geproduceerd aluminium, koper en nikkel mag niet meer worden verhandeld aan de twee grootste beurzen voor metalen ter wereld, die in Londen (LME) en Chicago (CME).

1 dag geleden