Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Denktank rekent op hoogste Duitse inflatie sinds 40 jaar

Denktank rekent op hoogste Duitse inflatie sinds 40 jaar

MÜNCHEN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De inflatie in Duitsland valt dit jaar veel hoger uit door de oorlog in Oekraïne, verwacht de Duitse denktank Ifo. Dat economisch instituut houdt nu rekening met een groei van de economie van tussen de 2,2 procent en 3,1 procent en een inflatie van tussen de 5,1 procent en 6,1 procent. Dat hoogste getal zou de hoogste jaarinflatie in Duitsland zijn sinds 1982.

Door de gestegen consumentenprijzen verdwijnt tot eind maart al 6 miljard euro aan koopkracht. De Duitse economie heeft echter een stevige buffer omdat de orderboeken van de industrie vol zitten. Ook het opheffen van allerlei coronabesmettingen helpt daarbij. Wel wordt de Duitse economische groei door de oorlog gedempt. Die veroorzaakt volgens Ifo-econoom Timo Wollmershäuser "duidelijk gestegen grondstofprijzen, leveringsproblemen en economische onzekerheid". Ook sancties tegen Rusland zorgen voor minder groei.

De denktank rekende twee scenario's uit. In het gunstigste daalde de olieprijs langzaam richting omgerekend 82 euro per vat tegen het einde van het jaar. In het zwaarste scenario gaat de olieprijs omhoog tot 140 euro per vat om dan tegen het einde van het jaar zo'n 122 euro per vat waard te zijn. De olieprijs wordt doorgaans in dollars gegeven. Een vat Brentolie kost momenteel net geen 118 dollar. Dat is omgerekend zo'n 107 euro.

In het Verenigd Koninkrijk kwam de inflatie in februari op 6,2 procent uit, meldde het Britse Office for National Statistics. Dat was een sterkere toename dan verwacht en het hoogste percentage in 30 jaar. De Bank of England gaf eerder aan bang te zijn voor een loon-prijsspiraal die de inflatie tot boven de 10 procent zou kunnen opdrijven. Daarbij gaan door de hoge inflatie lonen omhoog en proberen bedrijven die hogere loonkosten ook weer door te berekenen, waardoor de inflatie verder stijgt.

Meer uit Financieel

Transavia vliegt ondanks algemene staking naar Israël

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Transavia vliegt vooralsnog gewoon naar Israël ondanks een algemene staking in dat land. Daardoor vertrekken er geen vluchten vanaf de luchthaven van Tel Aviv. Maar zoals het er nu naar uitziet kunnen daar wel vliegtuigen landen, zegt Transavia. De prijsvechter heeft twee vluchten op de planning staan van Schiphol naar Tel Aviv.

17 minuten geleden
Export Russische diesel richting record, ondanks sancties EU

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De export van Russische diesel ligt op koers om deze maand een record te bereiken, ondanks de sancties van de Europese Unie. Gedacht werd dat de Russen juist minder zouden gaan verkopen door het Europese verbod op olieproducten uit Rusland. Het wegvallen van Europa als belangrijkste afnemer wordt echter ruimschoots goedgemaakt door hogere aankopen door onder meer Turkije, Marokko, Brazilië en Tunesië.

38 minuten geleden
Wagamama sluit bij rechter akkoord met schuldeisers

AMSTERDAM (ANP) - Restaurantketen wagamama heeft een akkoord bereikt met schuldeisers bij de rechtbank van Amsterdam. De keten, met negen vestigingen in Nederland, kwam in de problemen door de coronamaatregelen. Als gevolg daarvan moest het enkele restaurants sluiten. Een faillissement lijkt nu afgewend.

43 minuten geleden
Philips en ASMI aan kop in positieve AEX, Prosus onderaan

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak toonde maandag wat herstel onder aanvoering van zorgtechnologieconcern Philips en chipbedrijf ASMI. Techinvesteerder Prosus kampte daarentegen met een stevig koersverlies van het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent, waarvan het grootaandeelhouder is, en was de grootste daler bij de hoofdfondsen.

44 minuten geleden
Statiegeld op 2,5 miljard blikjes per jaar: 'gigantische operatie'

UTRECHT (ANP) - De invoering van statiegeld op blikjes is een "gigantische operatie" op logistiek gebied. Dat zegt directeur Hester Klein Lankhorst van het Afvalfonds Verpakkingen. Het Afvalfonds is verantwoordelijk voor recycling van alle verpakkingen zoals glas en papier maar ook voor statiegeld. Per 1 april zit er 15 eurocent statiegeld op blik. Er zat al statiegeld op kleine en grote plastic flessen.

1 uur geleden
Nederlanders kochten afgelopen jaar vaker biologische producten

AMSTELVEEN (ANP) - Nederlanders kochten afgelopen jaar meer en vaker biologische producten. En ook inflatie zorgde ervoor dat de omzet in biologisch voedsel afgelopen jaar met 25 procent steeg, komt naar voren uit onderzoek van marktonderzoeksinstituut GfK.

1 uur geleden
Voorzitter Saudische bank vertrekt na debacle rond Credit Suisse

RIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Ammar al-Khudairy, de voorzitter van Saudi National Bank (SNB), heeft ontslag genomen. Volgens de Saudische bank, die grootaandeelhouder was van Credit Suisse, treedt de voorzitter om "persoonlijke redenen" af. Het vertrek van de voorzitter volgt ruim een week nadat hij met zijn opmerkingen over de noodlijdende Zwitserse bank een koersval van het aandeel veroorzaakte.

2 uur geleden