Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Denktank: rekening energiecrisis Europa loopt op tot 700 miljard

Denktank: rekening energiecrisis Europa loopt op tot 700 miljard

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De rekening van de Europese energiecrisis is deze maand opgelopen tot meer dan 700 miljard euro. Dat meldt de in Brussel gevestigde denktank Bruegel. Het hoge bedrag is het gevolg van de maatregelen om de energievoorziening voor deze winter veilig te stellen en de klap van de stijgende energieprijzen voor huishoudens en bedrijven te verzachten.

De 27 lidstaten van de Europese Unie hebben sinds september 2021 bij elkaar zo'n 600 miljard euro aan steun gereserveerd en toegewezen om consumenten te beschermen tegen torenhoge energiekosten. Dat is een stijging van 50 miljard euro ten opzichte van de berekening van vorige maand. Het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen hebben daarnaast 105 miljard euro toegewezen, blijkt uit ramingen van Bruegel.

Italië is verantwoordelijk voor het grootste deel van de stijging sinds vorige maand. Het Italiaanse kabinet keurde vorige week een begrotingsvoorstel goed waarin nieuwe maatregelen staan die in totaal 35 miljard euro gaan kosten. Het grootste deel gaat op aan ingrepen die de pijn van de hoge energiekosten moeten verzachten. Die kosten komen bovenop de ongeveer 75 miljard euro die al is uitgegeven om de Italiaanse economie draaiende te houden, waaronder belastingvoordelen voor bedrijven en gezinnen, en belastingverlagingen om de benzineprijzen betaalbaar te houden.

Uitgifteprogramma

De uitgaven van de EU aan de energiecrisis zijn nu bijna gelijk aan het baanbrekende gezamenlijke uitgifteprogramma van obligaties van het landenblok dat werd gelanceerd om de economie door de coronacrisis te loodsen. De denktank roept de EU dan ook op om een energiecrisisfonds op te richten om de crisis te helpen bestrijden en de potentiële impact op de landen gelijk te trekken.

"Aangezien de Europese energieprijzen naar verwachting langer hoog zullen blijven, zullen de zorgen over de houdbaarheid van de overheidsbegrotingen toenemen en zullen regeringen verder onder druk komen te staan om gerichter steun te verlenen aan gezinnen en bedrijven", zegt Simone Tagliapietra, onderzoeker bij Bruegel. Daarnaast wijst hij op het risico van fragmentatie in Europa. Sterkere landen met meer fiscale ruimte kunnen hun industrieën namelijk meer ondersteunen dan zwakkere landen.

De energieministers van de EU-landen wisten vorige week nog geen overeenstemming te bereiken over een prijsplafond voor gas en gaan op 13 december verder onderhandelen. Het Nederlandse kabinet liet al weten dat het prijsplafond voor stroom en gas voor huishoudens naar schatting 11,2 miljard euro gaat kosten en de steun voor mkb'ers die veel energie verbruiken een kleine 1,7 miljard euro.

Meer uit Financieel

Wall Street sluit flink lager na renteverhoging Federal Reserve

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn woensdag flink lager gesloten nadat de Federal Reserve de rente opnieuw had opgevoerd om de hoge inflatie te bestrijden. Vanwege de recente onrust in de bankensector had Wall Street voorzichtige hoop op een pauze van de Fed bij het verder opkrikken van de rente. Maar dat gebeurde niet. Sterker nog, Fed-baas Jerome Powell stelde in een persconferentie na afloop van het rentebesluit dat er mogelijk later nog meer renteverhogingen komen.

1 uur geleden
Banensite Indeed schrapt 2200 banen, impact Nederland onduidelijk

AUSTIN (ANP) - De zoekmachine voor vacatures Indeed gaat 2200 banen schrappen, heeft topman Chris Hyams in een bericht aan het personeel meegedeeld. Dat staat gelijk aan ongeveer 15 procent van alle werknemers. Volgens Indeed koelt de arbeidsmarkt in onder andere de Verenigde Staten sterk af na de sterke stijging van het aantal vacatures van vlak na de coronacrisis, toen de economie zich krachtig herstelde. Het Amerikaanse bedrijf moet daarom zelf nu ook stevig inkrimpen.

3 uur geleden
Topman TikTok: nog nooit Amerikaanse gegevens gedeeld met Peking

WASHINGTON (ANP) - Filmpjesapp TikTok heeft nog nooit Amerikaanse gebruikersgegevens gedeeld met de Chinese overheid, of een verzoek ontvangen om deze te delen. Het dochterbedrijf van het Chinese ByteDance zou een dergelijk verzoek ook niet honoreren als dat ooit zou gebeuren, zal TikTok-topman Shou Zi Chew donderdag verklaren voor een commissie van het Amerikaanse Congres.

3 uur geleden
Microsoft-dochterbedrijf verklapt met AI manieren om te coderen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Het platform voor softwareontwikkelaars GitHub verklapt binnenkort met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) hoe mensen het best bepaalde coderingsopdrachten kunnen uitvoeren. Daarvoor gebruikt het dochterbedrijf van Microsoft technologie van OpenAI, het bedrijf dat de afgelopen maanden veel aandacht kreeg voor zijn programma's ChatGPT en Dall-E.

3 uur geleden
Kaag wil voor besluit over Volksbank opties met Kamer bespreken

DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiën) wil de Tweede Kamer laten meepraten over de toekomst van de Volksbank, voordat zij met een besluit komt. Gezien het grote belang van het onderwerp voor de maatschappij en het bankenlandschap mikt zij op een "breed draagvlak" voor de richting die zij kiest.

3 uur geleden
Fed verhoogt rente VS weer ondanks onrust bankensector

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve voert de rente in de Verenigde Staten verder op om de hoge inflatie te bestrijden. Net als de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week laten de beleidsmakers bij de Fed in Washington zich daarmee niet van de wijs brengen door de recente onrust in de bankensector.

4 uur geleden
ING en ABN AMRO geven eerdere winsten prijs op gemengd Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag met een gemengd beeld geëindigd. De banken ING en ABN AMRO gaven veel van hun eerdere winsten op de dag prijs. Beleggers kijken nu vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve in de Verenigde Staten dat later op de dag bekend wordt.

5 uur geleden