Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Denktank: rekening energiecrisis Europa loopt op tot 700 miljard

Denktank: rekening energiecrisis Europa loopt op tot 700 miljard

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De rekening van de Europese energiecrisis is deze maand opgelopen tot meer dan 700 miljard euro. Dat meldt de in Brussel gevestigde denktank Bruegel. Het hoge bedrag is het gevolg van de maatregelen om de energievoorziening voor deze winter veilig te stellen en de klap van de stijgende energieprijzen voor huishoudens en bedrijven te verzachten.

De 27 lidstaten van de Europese Unie hebben sinds september 2021 bij elkaar zo'n 600 miljard euro aan steun gereserveerd en toegewezen om consumenten te beschermen tegen torenhoge energiekosten. Dat is een stijging van 50 miljard euro ten opzichte van de berekening van vorige maand. Het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen hebben daarnaast 105 miljard euro toegewezen, blijkt uit ramingen van Bruegel.

Italië is verantwoordelijk voor het grootste deel van de stijging sinds vorige maand. Het Italiaanse kabinet keurde vorige week een begrotingsvoorstel goed waarin nieuwe maatregelen staan die in totaal 35 miljard euro gaan kosten. Het grootste deel gaat op aan ingrepen die de pijn van de hoge energiekosten moeten verzachten. Die kosten komen bovenop de ongeveer 75 miljard euro die al is uitgegeven om de Italiaanse economie draaiende te houden, waaronder belastingvoordelen voor bedrijven en gezinnen, en belastingverlagingen om de benzineprijzen betaalbaar te houden.

Uitgifteprogramma

De uitgaven van de EU aan de energiecrisis zijn nu bijna gelijk aan het baanbrekende gezamenlijke uitgifteprogramma van obligaties van het landenblok dat werd gelanceerd om de economie door de coronacrisis te loodsen. De denktank roept de EU dan ook op om een energiecrisisfonds op te richten om de crisis te helpen bestrijden en de potentiële impact op de landen gelijk te trekken.

"Aangezien de Europese energieprijzen naar verwachting langer hoog zullen blijven, zullen de zorgen over de houdbaarheid van de overheidsbegrotingen toenemen en zullen regeringen verder onder druk komen te staan om gerichter steun te verlenen aan gezinnen en bedrijven", zegt Simone Tagliapietra, onderzoeker bij Bruegel. Daarnaast wijst hij op het risico van fragmentatie in Europa. Sterkere landen met meer fiscale ruimte kunnen hun industrieën namelijk meer ondersteunen dan zwakkere landen.

De energieministers van de EU-landen wisten vorige week nog geen overeenstemming te bereiken over een prijsplafond voor gas en gaan op 13 december verder onderhandelen. Het Nederlandse kabinet liet al weten dat het prijsplafond voor stroom en gas voor huishoudens naar schatting 11,2 miljard euro gaat kosten en de steun voor mkb'ers die veel energie verbruiken een kleine 1,7 miljard euro.

Meer uit Financieel

DNB: vertrouwen huishoudens in financiële instellingen stabiel

AMSTERDAM (ANP) - Het vertrouwen van Nederlandse huishoudens in financiële instellingen zoals banken, verzekeraars en pensioenfondsen is het afgelopen jaar stabiel gebleven. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van onderzoek dat elk voorjaar wordt uitgevoerd.

13 minuten geleden
Fors meer hypotheken met NHG-garantie afgesloten

UTRECHT (ANP) - In 2023 kozen 46 procent meer woningeigenaren ervoor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten bij de aankoop van een nieuwe woning. Dat meldt NHG in het jaarverslag. De stijging ten opzichte van een jaar eerder komt volgens de organisatie doordat meer woningen onder de NHG-grens vielen en omdat beleggers door strengere overheidsregels, waaronder de verhoogde overdrachtsbelasting, nauwelijks meer huizen kochten.

22 minuten geleden
Pensioenfonds ABP steekt 420 miljoen in 1500 huurwoningen

DEN HAAG (ANP) - Ambtenarenpensioenfonds ABP gaat samen met het grote vastgoedconcern Greystar zo'n 1500 huurwoningen bouwen in de Randstad en andere grote steden. De partijen steken daar 420 miljoen euro in. Het grootste pensioenfonds van Nederland wil in totaal 5 miljard euro beleggen in woningen in Nederland.

40 minuten geleden
Aandacht voor ING op Damrak na update strategie

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar ING. De bank gaf voorafgaand aan zijn beleggersdag in Londen een update van de strategie. Volgens topman Steven van Rijswijk wil de bank de winstgevendheid in de periode 2024-2027 structureel verbeteren, het klantenbestand vergroten en de groei versnellen. ING verhoogde daarbij de doelstelling voor het rendement op eigen vermogen, de maatstaf die aangeeft hoeveel winst er wordt gemaakt met het vermogen van de bank, naar 14 procent.

42 minuten geleden
Beleggers blijven onrust Franse politiek in de gaten houden

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat komende beursweek wederom uit naar de politieke ontwikkelingen in Frankrijk en de onrust die daardoor is ontstaan op de Franse financiële markten. Vorige week ging de aandelenbeurs in Parijs hard onderuit na het verrassende besluit van president Emmanuel Macron om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven.

17 uur geleden
Saudische minister naar Chili voor gesprekken over lithium

SANTIAGO (ANP/RTR) - De mijnbouwminister van Saudi-Arabië gaat volgende maand naar Chili om daar te praten over mogelijke investeringen in de productie van lithium. Saudi-Arabië heeft plannen om batterijen voor elektrische auto's te gaan maken en lithium is een belangrijke grondstof daarvoor.

19 uur geleden
Servische president: groot lithiumproject Rio Tinto mag doorgaan

BELGRADO (ANP/RTR) - Servië is van plan toch toestemming te geven voor een groot lithiumproject in het land door mijnbouwer Rio Tinto. De Servische president Aleksandar Vucic heeft tegen zakenkrant Financial Times gezegd daarvoor groen licht te willen geven. Begin 2022 werd die vergunning juist nog ingetrokken door Belgrado na grote weerstand van milieuorganisaties tegen de plannen voor de mijn.

20 uur geleden