Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Denktank: Nederlandse gascentrales tegen 2028 verlieslatend

Denktank: Nederlandse gascentrales tegen 2028 verlieslatend

LONDEN (ANP) - De Nederlandse gasgestookte elektriciteitscentrales zijn tegen 2028 gemiddeld verlieslatend. Dat voorspelt Carbon Tracker. Volgens de denktank dreigen ze de komende jaren in de rode cijfers te duiken doordat aardgascentrales steeds minder op volle capaciteit kunnen draaien door een toenemend aanbod van duurzame energiebronnen. Ook wordt gas steeds minder gewild door de aandacht voor klimaatverandering en waarschijnlijk zal de prijs die betaald moet worden voor de uitstoot van CO2 stijgen.

Meer dan een vijfde van de gasgestookte elektriciteitscentrales in Europa is op dit moment al verlieslatend. In de Verenigde Staten is dat zelfs bijna een op de drie, meldt Carbon Tracker op basis van een berekening waarin meer dan 3000 gascentrales zijn meegenomen. De denktank verwacht dat er nog meer gasgestookte elektriciteitscentrales verlieslatend worden doordat de brandstofprijzen sterk zijn gestegen.

Carbon Tracker waarschuwt voor kapitaalvernietiging wanneer investeringen in 'nieuw' gas worden doorgezet. "De meeste geplande nieuwe gascentrales zullen hun initiële investering nooit terugverdienen", aldus Carbon Tracker. Daardoor komen tientallen miljarden euro's aan investeringen in gevaar.

Veel landen hebben beloofd hun CO2-uitstoot tegen 2050 terug te brengen naar nul. De Amerikaanse president Joe Biden en de Britse premier Boris Johnson hebben beiden toegezegd dat de energiesector tegen 2035 uitstootvrij moet zijn. Om dat voor elkaar te krijgen zullen de meeste gascentrales voor het einde van hun levensduur worden gesloten, tenzij er nieuwe technologie wordt ontwikkeld om emissies van gasfabrieken terug te brengen.

VN-klimaatpanel IPCC meldde eerder dit jaar dat de aarde in de komende twee decennia met 1,5 graad kan opwarmen als drastische maatregelen uitblijven om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. De auteurs van het rapport concludeerden dat de mensheid ontegenzeggelijk verantwoordelijkheid draagt voor het opwarmen van de aarde.

Meer uit Financieel

Softwaremaker Salesforce stijgt flink op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Salesforce behoorde donderdag tot de grote stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse softwareconcern presteerde afgelopen kwartaal beter dan beleggers en analisten hadden verwacht. Ook de vooruitzichten voor het huidige kwartaal en de rest van het jaar vielen in de smaak. Het aandeel, dat deel uitmaakt van de Dow-Jonesindex, werd beloond met een koerswinst van 8,7 procent.

14 minuten geleden
Microsoft gaat miljarden investeren in Britse AI-infrastructuur

REDMOND (ANP) - Microsoft gaat de komende drie jaar 2,5 miljard pond (bijna 3 miljard euro) investeren in de infrastructuur rondom kunstmatige intelligentie (AI) binnen het Verenigd Koninkrijk. Daarmee wil het softwareconcern de omvang van de datacenters in Engeland verdubbelen, meer dan een miljoen mensen trainen om aan het werk te gaan in de AI-economie en de veiligheid van en het onderzoek naar AI ondersteunen.

29 minuten geleden
Sportwinkel Sprinter, voorheen Perry Sport, doelwit cyberaanval

DEN HAAG (ANP) - Sprinter Sports, voorheen bekend onder de naam Perry Sport, is het doelwit geworden van een aanval met gijzelsoftware. Klanten van de winkelketen zijn hierover deze week ingelicht. Ze kregen het advies verdachte activiteiten op hun bankrekening in de gaten te houden.

1 uur geleden
Ford waarschuwt voor lagere winst door hogere loonkosten

DETROIT (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse autoproducent Ford Motor waarschuwt dat de winst dit jaar lager uitpakt dan verwacht, als gevolg van stijgende loonkosten door nieuwe afspraken met de vakbond United Auto Workers.

1 uur geleden
Economen ING: groei economie bescheiden, koopkracht wel vooruit

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse economie stagneert dit jaar en laat de komende jaren waarschijnlijk maar bescheiden groei zien, voorspellen economen van ING in een nieuw rapport. Voor de consument zien de vooruitzichten er volgens hen wel weer wat gunstiger uit: aan de hoge inflatie zal geleidelijk een einde komen en de koopkracht lijkt "substantieel" te verbeteren.

1 uur geleden
Noodlijdende vliegmaatschappij SAS dieper in de rode cijfers

STOCKHOLM (ANP/AFP) - De noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS is in het afgelopen kwartaal dieper in de rode cijfers gedoken. Het nettoverlies kwam uit op 1,9 miljard Zweedse kroon, omgerekend 175 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg het verlies 1,2 miljard kroon.

1 uur geleden
Franse minister: EU moet massaal gaan investeren in AI

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Europese landen moeten volgens de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire massaal investeren in kunstmatige intelligentie (AI). Ze dreigen anders te afhankelijk te worden van Amerikaanse techbedrijven.

1 uur geleden