Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Denktank: Nederland zet grootste stappen gebruik groene energie

Denktank: Nederland zet grootste stappen gebruik groene energie

PARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Nederland heeft van alle landen de afgelopen twee jaar de grootste stappen gezet wat betreft het gebruik van hernieuwbare energie. Dat stelt klimaatdenktank Ember in een rapport. Nederland schakelde tussen 2019 en 2021 voor ongeveer een tiende van zijn totale energieverbruik over van fossiele brandstoffen naar zonne- en windenergie. Ook Australiƫ en Vietnam wisten hun verbruik snel te vergroenen.

Het aandeel fossiele brandstoffen op het totale energieverbruik van Nederland daalde van 78 procent naar 63 procent. Tegelijk steeg het aandeel van hernieuwbare energie van 14 procent naar 25 procent. Daarmee loopt Nederland wel achter op andere Europese landen zoals Griekenland, Duitsland, Spanje en Denemarken. Meer dan de helft van de energie die Denemarken gebruikt is hernieuwbaar, waarvan het overgrote deel met windmolens wordt opgewekt.

De wereldwijde economie herstelde vorig jaar van de coronacrisis en daardoor nam de vraag naar elektriciteit snel toe. Door de hoge olie- en gasprijzen gingen landen meer steenkool gebruiken. Mede daardoor bereikte de uitstoot van CO2 vorig jaar een recordhoogte.

1,5 graad opwarming

Toch kunnen zonne- en windenergie volgens klimaatdenktank Ember voldoende groeien om de opwarming tot 1,5 graad te beperken. Dan moet het gebruik ervan tot 2030 wereldwijd elk jaar met zeker 20 procent groeien. De toename moet nog wel versnellen want vorig jaar werd een groei van 17 procent gehaald. Het was de eerste keer dat hernieuwbare energie wereldwijd goed was voor 10 procent van de totale opwekking van elektriciteit.

VN-klimaatpanel IPCC meldde vorig jaar dat de aarde in de komende twee decennia met 1,5 graad kan opwarmen als drastische maatregelen uitblijven om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. De auteurs van het rapport concludeerden dat de mensheid ontegenzeggelijk verantwoordelijkheid draagt voor het opwarmen van de aarde.

Meer uit Financieel

Gasprijs stijgt flink door Noorse storingen

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is maandag flink gestegen na onverwachte storingen in de aanvoer van gas uit Noorwegen. Volgens de Noorse netbeheerder Gassco kan er geen gas worden geleverd uit de grote productiefaciliteit Nyhamna.

47 minuten geleden
Inflatie in Turkije stijgt door tot ruim 75 procent

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De kosten voor levensonderhoud in Turkije zijn in mei verder gestegen. De consumentenprijzen in het land stegen vorige maand met 75,5 procent. De inflatie in Turkije, die tot de hoogste in de wereld behoort, bedroeg in april nog 69,8 procent. Volgens de Turkse minister van Financiƫn Mehmet Simsek is "het ergste achter de rug", schreef hij op socialemediaplatform X.

51 minuten geleden
Hoog water hindert scheepvaart op zuidelijke Rijn

FRANKFURT (ANP/RTR) - Het scheepvaartverkeer op de Rijn in het zuiden van Duitsland ondervindt hinder van het hoge water door zware regenval. Daardoor zijn bepaalde delen van de Rijn niet toegankelijk, aldus de Duitse scheepvaartautoriteiten.

1 uur geleden
Bronnen: webwinkel Shein wil deze week beursdebuut maken in Londen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De van oorsprong Chinese webwinkel Shein maakt mogelijk deze week al zijn opwachting op de beurs in Londen. Dat meldt Sky News op basis van anonieme bronnen. Volgens de Britse nieuwszender wil Shein in de komende dagen een prospectus indienen bij de Britse beurstoezichthouder FCA.

2 uur geleden
AEX-index stevig hoger door hoop op renteverlaging ECB

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag met een stevige winst begonnen aan de nieuwe beursmaand juni. De aandelenhandel staat deze week vooral in het teken van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Algemeen wordt verwacht dat de ECB het rentetarief in de eurozone donderdag gaat verlagen, ondanks dat de inflatie in het eurogebied weer wat is opgelopen.

3 uur geleden
Franse premier: hervormingen moeten begrotingstekort terugdringen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse overheid zal het begrotingstekort terugdringen, mede door verdere hervormingen van bijvoorbeeld de arbeidsmarkt. Dat heeft de Franse premier Gabriel Attal gezegd op de Franse televisie. Hij reageerde daarmee op het verlagen van de Franse kredietwaardigheid op vrijdag door kredietbeoordelaar S&P Global.

3 uur geleden
IATA verwacht 5 miljard vliegtuigpassagiers dit jaar, een record

DUBAI (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Bijna 5 miljard mensen zullen dit jaar met het vliegtuig reizen en dat is meer dan ooit. Dat voorspelt de internationale brancheorganisatie voor luchtvaartmaatschappijen IATA. Daarmee lijkt de luchtvaartsector definitief hersteld van de coronapandemie, die de industrie een paar jaar geleden nog lamlegde. "De behoefte om te vliegen is nog nooit zo sterk geweest", merkt IATA-directeur Willie Walsh.

3 uur geleden