
Denktank: import kolenstroom van buiten EU ondermijnt vergroening
LONDEN (ANP) - In de Europese Unie (EU) wordt steeds meer duurzame energie opgewekt, maar tegelijkertijd importeren EU-landen volop stroom uit buurlanden als Rusland, Oekraïne, Turkije en Bosnië die helemaal niet op een schone manier is opgewekt. Klimaatdenktank Sandbag signaleert in een rapport dat de invoer van 'grijze' stroom waarschijnlijk verder zal toenemen, doordat het Europese hoogspanningsnet de komende jaren meer connecties krijgt met landen die op een minder duurzame wijze elektriciteit opwekken.
De denktank noemt dat een "fossiel lek" en waarschuwt dat het de Europese doelstellingen om de uitstoot te verminderen "ondermijnt". De oplossing volgens Sandbag: het importeren van energie uit fossiele bron van een prijskaartje voorzien. Stroom wordt dan wel duurder, uiteindelijk ook voor de klant. Maar het zou energiebedrijven in exporterende landen ook een extra stimulans geven om zelf meer duurzame energie op te wekken, aldus de in Londen gevestigde denktank.
Voor geïmporteerde 'grijze' stroom hoeven energiebedrijven geen Europese emissierechten te kopen. Bedrijven die binnen de EU broeikasgassen uitstoten, bijvoorbeeld door steenkool te verstoken, moeten dat wel. De prijs daarvan lag vorig jaar op zo'n 25 euro per ton CO2. Van de landen die stroom naar Europa exporteren, heeft alleen Oekraïne een CO2-beprijzing, maar die is met 0,31 euro per ton een schijntje in vergelijking met de Europese tegenhanger.
De onderzoekers becijferen dat EU-landen in 2019 netto ongeveer 21 terawattuur (TWh) aan stroom hebben geïmporteerd. Gezien de vaak fossiele oorsprong schatten ze dat daarmee bijna 20 megaton CO2 is gemoeid.
Rusland is de grootste stroomexporteur naar de EU, met Finland als grootste klant. Oekraïne voert stroom uit naar Hongarije, Roemenië, Polen en Slowakije en Griekenland importeert bijvoorbeeld stroom uit Noord-Macedonië en Turkije. Volgens Sandbag heeft Turkije grote plannen om nieuwe kolencentrales te bouwen. Griekenland wil vanaf 2028 zelf stoppen met kolenstroom opwekken, net zoals Nederland in 2030, maar een groot deel van de elektriciteit die het vervolgens invoert is dan dus wel met steenkool opgewekt.
Het risico bestaat volgens de denktank dat de uitstoot van CO2 niet echt vermindert, maar alleen verplaatst naar de buurlanden van de EU.
Meer uit Buitenland
VATICAANSTAD (ANP/AFP) - Alle 133 kardinalen die gaan stemmen in de komende pausverkiezing zijn aangekomen in Rome, meldt het Vaticaan maandag. De kardinalen komen vanaf woensdag bijeen in de Sixtijnse Kapel waar ze een opvolger voor de overleden paus Franciscus kiezen.
4 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is bezorgd over het opgeschaalde offensief van Israël in Gaza. "Dat zal leiden tot nog meer slachtoffers en nog meer lijden voor de Palestijnse bevolking", zei een woordvoerder van de Commissie maandag. De Commissie dringt er bij Israël op aan zich in te houden, voegde hij eraan toe.
39 minuten geledenBERLIJN (ANP/DPA/AFP) - CDU/CSU en de SPD hebben in Duitsland maandag het regeerakkoord ondertekend, een dag voordat de nieuwe regering wordt beëdigd. De aankomende bondskanselier Friedrich Merz zei tijdens de ceremonie "alle vertrouwen" te hebben dat de partijen "zullen slagen ons land te regeren met kracht, planning en vertrouwen".
1 uur geledenGAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas noemt het Israëlische plan voor de hervatting van de hulplevering aan de bevolking van Gaza "politieke chantage". Het Israëlische veiligheidskabinet stemde in de nacht van zondag op maandag in met het plan dat ervoor moet zorgen dat Hamas geen controle kan krijgen over de hulpleveranties.
1 uur geledenISLAMABAD (ANP/DPA) - Pakistan heeft maandag opnieuw een raket getest te midden van oplopende spanningen met India na een dodelijke terroristische aanslag in de betwiste regio Kasjmir.
2 uur geledenMADRID (ANP/RTR) - Koperdieven hebben zondagavond een deel van het Spaanse hogesnelheidsnetwerk platgelegd. Duizenden mensen strandden op stations en sommigen moesten de nacht doorbrengen in de trein. De Spaanse minister van Transport Oscar Puente spreekt in een bericht op X van "ernstige sabotage".
2 uur geledenPARIJS (ANP) - De Europese Commissie gaat de komende jaren fors extra investeren in onderzoek en wetenschap. Voorzitter Ursula von der Leyen kondigde maandag op de Sorbonne-universiteit in Parijs aan 500 miljoen euro vrij te maken om van Europa "een magneet voor onderzoekers te maken". Ook komt de Commissie met een nieuwe 7-jarige "supersubsidie" om de knapste koppen naar Europa te halen en te houden.
3 uur geleden