Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Denktank: IMF moet ontwikkelingslanden bijstaan met klimaataanpak

Denktank: IMF moet ontwikkelingslanden bijstaan met klimaataanpak

DEN HAAG (ANP) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zou een uitkomst kunnen bieden voor ontwikkelingslanden die worstelen met de hoge kosten om de klimaatverandering aan te pakken. Volgens denktank Sustainable Finance Lab (SFL) is jaarlijks 1 biljoen dollar extra nodig voor investeringen in klimaatmaatregelen. Dat geld zou van het IMF kunnen komen, menen ze.

Volgens SFL zou het IMF goedkope en langlopende leningen kunnen uitgeven via zijn Resilience and Sustainability Trust. Dit kan worden gedaan met de Special Drawing Rights (SDR's) die momenteel ongebruikt op de balansen van de centrale banken van landen met hoge-inkomens staan.

"Het behoud van een stabiel klimaat is een mondiaal publiek goed", aldus de denktank. "Om dat te behouden zullen de investeringen snel opgevoerd moeten worden." Volgens de denktank moeten klimaatmaatregelen wereldwijd worden genomen. Maar het tekort aan klimaatinvesteringen is in ontwikkelingslanden het grootst, zo klinkt het. Veel lage-inkomenslanden kampen bijvoorbeeld met hoge schulden en hebben te maken met een uitdagend economisch klimaat.

Morele verplichting

"De kosten van klimaatverandering zijn veel hoger dan de kosten van het beperken ervan", zegt SFL-lid Irene van Staveren, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. "Terwijl de VS en Europa ongeveer 10 procent van de wereldbevolking uitmaken, zijn ze verantwoordelijk voor bijna 50 procent van alle historische emissies. Hoge-inkomenslanden moeten ontwikkelingslanden in staat stellen de nodige investeringen te doen. Dat is niet louter een kwestie van economisch belang, maar ook een morele verplichting."

SFL-directeur Rens van Tilburg legt uit wat er nodig is om de klimaatfinancieringskloof in ontwikkelingslanden snel te dichten. Zo spelen publieke investeringen de komende jaren een belangrijke rol. "Er is 600 miljard dollar aan SDR’s gecreëerd, waarvan 250 miljard dollar direct naar lage- en middeninkomenslanden ging. Landen met een hoog inkomen moeten snel hun belofte nakomen om 100 miljard dollar aan SDR’s door te sluizen naar ontwikkelingslanden."

Verder wijst hij erop dat nog eens 300 miljard dollar aan SDR’s op de balans van centrale banken in hoge-inkomenslanden en China staan. Ook die moeten worden toegezegd aan lage-inkomenslanden. "De klimaatinvesteringskloof zou tenslotte elke drie jaar moeten worden geëvalueerd en indien nodig extra SDR’s uitgegeven om deze te dichten", aldus Van Tilburg.

Meer uit Financieel

Daling diefstallen van auto's en motoren zet door

DEN HAAG (ANP) - De daling van het aantal diefstallen van auto's en motoren van vorig jaar zet begin dit jaar door, meldt het Verbond van Verzekeraars. In januari zijn 1463 voertuigen gestolen, een daling van 14 procent.

25 minuten geleden
Essent verlaagt variabele tarieven stroom en gas met 10 procent

DEN BOSCH (ANP) - Essent verlaagt de tarieven voor stroom en gas met 10 procent. De nieuwe tarieven gelden voor bijna 1 miljoen huishoudens met een variabel energiecontract en gaan op 1 april in.

1 uur geleden
Rijhulpsystemen verminderen kans op ongeval met een derde

DEN HAAG (ANP) - Slimme rijhulpsystemen kunnen de kans op ongevallen in het verkeer met 30 tot 40 procent verkleinen. Dat concludeert het Verbond van Verzekeraars uit eigen onderzoek.

1 uur geleden
Opnieuw krimp economische bedrijvigheid in eurozone

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in februari voor de negende maand op rij gekrompen. De krimp viel wel opnieuw iets minder sterk uit dan een maand eerder. Dat kwam vooral doordat de activiteit in de dienstensector sterker toenam dan in januari. De krimp in de industrie viel daarentegen iets groter uit, meldt marktonderzoeker S&P Global.

1 uur geleden
Op hol geslagen ChatGPT slaat urenlang wartaal uit

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Gebruikers van ChatGPT kregen eerder deze week urenlang onzinnige antwoorden op eenvoudige vragen aan de chatbot. Volgens het moederbedrijf van ChatGPT, OpenAI, werd dit door een bug veroorzaakt na een softwareaanpassing.

2 uur geleden
Een op de vijf bedrijven betaalde losgeld voor gijzelsoftware

DELFT (ANP) - Criminele bendes hebben vorig jaar 147 succesvolle aanvallen met gijzelsoftware uitgevoerd op grote Nederlandse bedrijven en instellingen. In 18 procent van de gevallen werd losgeld betaald. Dat blijkt uit cijfers van de politie en beveiligingsbedrijven.

2 uur geleden
Chipbedrijven zetten AEX flink hoger na cijfers Nvidia

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is donderdag met een stevige winst geopend. Vooral de chipbedrijven lieten forse koerswinsten zien, dankzij beter dan verwachte resultaten van Nvidia. De belangrijkste speler ter wereld op het gebied van chips die worden gebruikt voor kunstmatige intelligentie (AI), wist afgelopen kwartaal opnieuw records te verbreken en de hooggespannen verwachtingen te overtreffen. Volgens topman Jensen Huang profiteert Nvidia volop van de grote vraag naar snellere computers en AI-toepassingen.

3 uur geleden