Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Denktank: heropening China grootste bedreiging voor gasprijs

Denktank: heropening China grootste bedreiging voor gasprijs

PARIJS (ANP) - De heropening van de Chinese economie na de strenge coronamaatregelen kan de gasprijs de hoogte in stuwen. De vraag naar vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in China kan met een tiende tot een derde toenemen, verwacht het Internationaal Energie Agentschap (IEA). En dat kan zorgen voor toenemende concurrentie met Europa over de schaarse hoeveelheid van dit gas.

Europa is afgelopen jaar namelijk flink afhankelijker geworden van dit gas. Dat komt omdat de aanvoer van aardgas via pijpleidingen uit Rusland vrijwel stil is gevallen. Veel Europese landen willen dat gas niet meer als gevolg van de Russische inval in Oekraïne, maar Rusland zette de gastoevoer zelf ook in als wapen. Dat leidde ertoe dat landen elders gingen kijken voor gas.

Die overstap naar lng leidde tot sterke prijsstijgingen voor gas, zeker toen Europese landen ook de gasopslagen versneld gingen vullen. Sindsdien is de prijs weer gedaald, geholpen door een milde winter waardoor Europa minder gas nodig heeft gehad. Maar de gasvoorraden zullen in de zomer opnieuw moeten worden aangevuld en als China op dat moment ook meer gas verlangt zullen Europese landen meer concurrentie treffen op de wereldmarkt, wat tot hogere prijzen leidt.

Onzekerheid

Afgelopen jaar daalde de wereldwijde vraag naar lng met 1,6 procent ten opzichte van een jaar eerder, stelt het IEA. Voor dit jaar voorspelt de denktank een vergelijkbare vraag, maar daarbij is er "een hoge mate van onzekerheid". Rusland zou nog meer gas van de wereldmarkt kunnen halen wat de gasprijzen weer opdrijft en de concurrentie tussen China en Europa kan datzelfde effect hebben.

Hoge gasprijzen kunnen weer tot minder vraag leiden, geeft het IEA aan. Bedrijven kunnen dan op lagere capaciteit gaan draaien zoals ook vorig jaar gebeurde, maar het kan ook aanzetten tot een snellere overstap naar andere energiebronnen en het nemen van andere besparingsmaatregelen.

Meer uit Buitenland

Doden en tientallen gewonden door zware tornado's in VS

LITTLE ROCK (ANP) - Zeker drie mensen zijn om het leven gekomen en tientallen andere personen raakten gewond nadat zware tornado's vrijdag over een aantal staten in het zuiden en het midwesten van de Verenigde Staten zijn geraasd, schrijft CNN.

2 uur geleden
Minneapolis: groen licht politiehervorming na dood George Floyd

MINNEAPOLIS (ANP/AFP) - Het bestuur van de Amerikaanse stad Minneapolis heeft vrijdag een plan voor de hervorming van de plaatselijke politie goedgekeurd. De aanleiding is de gewelddadige dood van de 46-jarige George Floyd in 2020.

5 uur geleden
Media: Trump arriveert dag voor voorgeleiding in New York

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Donald Trump vliegt maandag vanuit zijn woonplaats in Florida naar New York, één dag voor zijn voorgeleiding in een rechtszaal in Manhattan. Hij zal maandagavond in zijn Trump Tower verblijven, schrijft Bloomberg op basis van anonieme bronnen die bekend zijn met de situatie. De voormalig president wordt dinsdagmiddag (lokale tijd) verwacht in het gerechtsgebouw van Manhattan.

6 uur geleden
Zeker 600 gewonden bij zware tornado Arkansas

LITTLE ROCK (ANP/DPA) - Een zware tornado heeft de stad Little Rock in de Amerikaanse staat Arkansas getroffen. De plaatselijke reddingsdienst gaat uit van minstens 600 gewonden, berichtte een plaatselijke zender vrijdag. De burgemeester van Little Rock heeft de gouverneur van de staat gevraagd om hulp van de nationale garde.

9 uur geleden
Merendeel VN-Veiligheidsraad bezorgd over kernwapens in Belarus

NEW YORK (ANP/AFP) - Het overgrote deel van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties maakt zich zorgen over het plaatsen van kernwapens in Belarus. Alleen Rusland, eigenaar van de kernkoppen, vindt dat er niets mis is met de plaatsing in het buurland. Rusland heeft een veto in de Veiligheidsraad, dus van een resolutie zal het niet komen.

13 uur geleden
Advocaat Trump: schikking zullen we niet accepteren

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump zal een mogelijke schikking in de strafzaak tegen hem niet accepteren. Advocaat Joe Tacopina zegt in een interview met de Amerikaanse nieuwszender NBC News dat daar "nul" kans op is.

16 uur geleden
'Blade runner' Oscar Pistorius komt niet vervroegd vrij

PRETORIA (ANP/AFP) - De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius, ook wel bekend als 'blade runner', komt niet vervroegd vrij. Zijn verzoek is afgewezen, aldus de verantwoordelijke autoriteiten. De 36-jarige man blijft vastzitten voor het doodschieten van zijn vriendin.

18 uur geleden