Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Denktank: heropening China grootste bedreiging voor gasprijs

Denktank: heropening China grootste bedreiging voor gasprijs

PARIJS (ANP) - De heropening van de Chinese economie na de strenge coronamaatregelen kan de gasprijs de hoogte in stuwen. De vraag naar vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in China kan met een tiende tot een derde toenemen, verwacht het Internationaal Energie Agentschap (IEA). En dat kan zorgen voor toenemende concurrentie met Europa over de schaarse hoeveelheid van dit gas.

Europa is afgelopen jaar namelijk flink afhankelijker geworden van dit gas. Dat komt omdat de aanvoer van aardgas via pijpleidingen uit Rusland vrijwel stil is gevallen. Veel Europese landen willen dat gas niet meer als gevolg van de Russische inval in Oekraïne, maar Rusland zette de gastoevoer zelf ook in als wapen. Dat leidde ertoe dat landen elders gingen kijken voor gas.

Die overstap naar lng leidde tot sterke prijsstijgingen voor gas, zeker toen Europese landen ook de gasopslagen versneld gingen vullen. Sindsdien is de prijs weer gedaald, geholpen door een milde winter waardoor Europa minder gas nodig heeft gehad. Maar de gasvoorraden zullen in de zomer opnieuw moeten worden aangevuld en als China op dat moment ook meer gas verlangt zullen Europese landen meer concurrentie treffen op de wereldmarkt, wat tot hogere prijzen leidt.

Onzekerheid

Afgelopen jaar daalde de wereldwijde vraag naar lng met 1,6 procent ten opzichte van een jaar eerder, stelt het IEA. Voor dit jaar voorspelt de denktank een vergelijkbare vraag, maar daarbij is er "een hoge mate van onzekerheid". Rusland zou nog meer gas van de wereldmarkt kunnen halen wat de gasprijzen weer opdrijft en de concurrentie tussen China en Europa kan datzelfde effect hebben.

Hoge gasprijzen kunnen weer tot minder vraag leiden, geeft het IEA aan. Bedrijven kunnen dan op lagere capaciteit gaan draaien zoals ook vorig jaar gebeurde, maar het kan ook aanzetten tot een snellere overstap naar andere energiebronnen en het nemen van andere besparingsmaatregelen.

Meer uit Buitenland

Boeing en NASA mikken nu op 1 juni voor lancering Starliner

CAPE CANAVERAL (ANP) - NASA en Boeing mikken op 1 juni voor de lancering van de eerste bemande vlucht in hun Starliner-ruimtevaartuig, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Ingenieurs onderzoeken nog de oorzaak van een heliumlek, waardoor vorige week de lancering voor de derde keer deze maand werd uitgesteld.

51 minuten geleden
Colombia gaat ambassade openen in Palestijnse stad Ramallah

BOGOTA (ANP) - De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft opdracht gegeven tot de opening van een ambassade in de Palestijnse stad Ramallah. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Luis Gilberto Murillo woensdag. Ramallah, waar de Palestijnse Autoriteit is gevestigd, fungeert als de administratieve hoofdstad van de Palestijnse gebieden.

53 minuten geleden
VN stemmen over herdenkingsdag voor genocide Srebrenica

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties stemmen over een internationale herdenkingsdag voor de genocide in Srebrenica. De Algemene Vergadering buigt zich over het voorstel om voortaan op 11 juli de 8000 vermoorde Bosniërs te herdenken.

56 minuten geleden
Media: VS benoemen Kenia tot 'belangrijke niet-NAVO-bondgenoot'

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden zal naar verwachting Kenia kwalificeren als een 'belangrijke niet-NAVO-bondgenoot' tijdens een driedaags staatsbezoek van de Keniaanse president William Ruto deze week. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een bron die bekend is met de plannen.

2 uur geleden
AI-chef Meta: taalmodellen worden nooit zo slim als mensen

SAN FRANCISCO (ANP) - Volgens het hoofd kunstmatige intelligentie (AI) van Meta, Yann LeCun, kunnen op taal gebaseerde AI-modellen nooit zo slim worden als mensen. Ook stelt LeCun, in een interview met zakenkrant The Financial Times, dat de huidige AI-methoden gebrekkig zijn.

2 uur geleden
President Ecuador roept nieuwe noodtoestand uit

QUITO (ANP) - De Ecuadoraanse president Daniel Noboa heeft vanwege het dodelijke geweld in zijn land een nieuwe noodtoestand uitgeroepen in zeven van de 24 provincies. De maatregel zal zestig dagen van kracht zijn, blijkt uit een presidentieel decreet.

2 uur geleden
Macron aangekomen in Nieuw-Caledonië om conflict met separatisten

NOUMEA (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron is geland in de Pacifische archipel Nieuw-Caledonië. Hij begint er aan een dag vol gesprekken waarin hij zal proberen de rellen te beëindigen die zijn veroorzaakt door een omstreden electorale hervorming. Dat meldt het Elysée.

3 uur geleden