
Denktank: bedrijfslobby CO2-opslag is niet in lijn met wetenschap
LONDEN (ANP) - De lobby van bedrijven rond de opslag van CO2-uitstoot sluit vaak niet aan bij de wetenschappelijke richtlijnen van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Dat meldt InfluenceMap, een onafhankelijke denktank die het lobbywerk van bedrijven voor klimaatbeleid onderzoekt. Meer dan 80 procent van de lobbypogingen druist in tegen de wetenschap.
Er zijn drie grote, terugkerende claims die bedrijven gebruiken in hun lobby voor CO2-opslag, die volgens InfluenceMap in strijd zijn met de wetenschap. Door tegelijkertijd aan te dringen op CO2-opslag blijven bedrijven veelal het gebruik van fossiele brandstoffen promoten. Ook claimen bedrijven dat CO2-opslag de belangrijkste manier is om klimaatdoelen te halen en stellen ze dat het afvangen van CO2 bijdraagt aan het creƫren van werkgelegenheid. De organisatie onderzocht 750 lobbypogingen voor het afvangen en opslaan van CO2, ook wel CCS genoemd.
Eerder probeerde de fossiele sector het vertrouwen van mensen in de wetenschap rond de oorzaken voor klimaatverandering te ondermijnen, zegt een van de onderzoekers. "Maar nu is de aandacht verschoven naar het verspreiden van verwarring over de wetenschap rond de oplossingen voor klimaatverandering."
Teruggeschroefd
Het zijn vooral olie- en gasbedrijven die lobbyen voor het afvangen van CO2. Onder andere Shell, ExxonMobil, BP en Occidental Petroleum promoten de technologie door middel van reclamecampagnes, pr of de lobby bij beleidsmakers, stelt InfluenceMap.
Het IPCC heeft vastgesteld dat het opslaan van CO2-uitstoot slechts een beperkte rol zal spelen in de transitie naar duurzame energie en dat het gebruik van fossiele brandstoffen flink moet worden teruggeschroefd om de internationale klimaatdoelen voor 2030 te halen.
Onder de zee
Klimaatorganisaties zijn al langer kritisch over het opslaan van CO2, zoals bij het project Portos. Onder andere Shell en ExxonMobil willen Porthos gebruiken. Het opslagproject noemt CO2-opslag een tussenoplossing, maar wel noodzakelijk, omdat de maatschappij voorlopig nog erg afhankelijk is van fossiele brandstoffen.
Kunstmestfabrikant Yara kondigde deze maand aan een deel van de eigen CO2-uitstoot in het Zeeuwse Sluiskil onder de zee in Noorwegen te gaan opslaan. De investering kost 194 miljoen euro en de Nederlandse overheid draagt eenmalig 30 miljoen euro bij aan het CCS-project.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De huizenprijzen in Nederland stijgen dit jaar volgens ABN AMRO sterker dan verwacht. De bank heeft haar verwachting bijgesteld naar een stijging van 8 procent, ten opzichte van de eerdere 7 procent. "De prijsgroei wordt vooral gedreven door inkomensgroei en aanbodtekort", aldus de economen.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - De hoofdgraadmeters op de aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met gemengde uitslagen de handelsdag uitgegaan. De elektrische autofabrikant Tesla eindigde 5,3 procent lager na de opgelaaide ruzie tussen topman Elon Musk en de Amerikaanse president Donald Trump. Trump heeft gedreigd om te bezuinigen op overheidsgeld voor Musks bedrijven.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump zegt niet na te denken over een mogelijke verlenging van de pauze die hij heeft ingesteld op hogere importheffingen voor tientallen handelspartners. Dat zei hij tegen journalisten aan boord van het presidentiƫle vliegtuig Air Force One.
4 uur geledenBUNNIK (ANP) - De verkoop van nieuwe caravans en campers in Nederland is in de eerste helft van dit jaar gestegen. Dat melden brancheorganisaties BOVAG en Kampeer en Caravan Industrie (KCI). Van alle caravans en kampeerauto's in ons land staan de meeste geregistreerd in de provincie Noord-Brabant.
5 uur geledenPARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Franse luchtvaartautoriteit DGAC heeft luchtvaartmaatschappijen gevraagd hun vluchten van en naar Parijse luchthavens op donderdag met een kwart te verminderen. Dat is het gevolg van een aangekondigde staking door luchtverkeersleiders. De oproep geldt onder meer voor de drukke Parijse luchthaven Charles de Gaulle.
6 uur geledenLIJNDEN (ANP) - Slechts een kleine groep uitzendkrachten bij enkele distributiecentra van Albert Heijn heeft het werk neergelegd, stelt de werkgeversorganisatie voor de uitzendbranche ABU. Volgens de organisatie geldt voor de "overgrote meerderheid van de uitzendkrachten" dat die gewoon werkt of wil werken. Dinsdag heeft vakbond FNV aangekondigd dat de staking van uitzendkrachten is uitgebreid van twee naar vier locaties.
7 uur geledenLEIDEN (ANP) - Nederlanders kiezen op een festival steeds vaker voor alcoholvrij bier. De consumptie van 0.0-bieren op festivals is dit jaar met 35 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder, meldt Heineken op basis van eigen cijfers over de verkopen. De brouwer verkoopt zijn biermerken, waaronder Heineken, Heineken 0.0, Brand en Desperados, naar eigen zeggen op 70 procent van alle festivals en evenementen in Nederland.
8 uur geleden