
Denktank: bedrijfslobby CO2-opslag is niet in lijn met wetenschap
LONDEN (ANP) - De lobby van bedrijven rond de opslag van CO2-uitstoot sluit vaak niet aan bij de wetenschappelijke richtlijnen van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Dat meldt InfluenceMap, een onafhankelijke denktank die het lobbywerk van bedrijven voor klimaatbeleid onderzoekt. Meer dan 80 procent van de lobbypogingen druist in tegen de wetenschap.
Er zijn drie grote, terugkerende claims die bedrijven gebruiken in hun lobby voor CO2-opslag, die volgens InfluenceMap in strijd zijn met de wetenschap. Door tegelijkertijd aan te dringen op CO2-opslag blijven bedrijven veelal het gebruik van fossiele brandstoffen promoten. Ook claimen bedrijven dat CO2-opslag de belangrijkste manier is om klimaatdoelen te halen en stellen ze dat het afvangen van CO2 bijdraagt aan het creëren van werkgelegenheid. De organisatie onderzocht 750 lobbypogingen voor het afvangen en opslaan van CO2, ook wel CCS genoemd.
Eerder probeerde de fossiele sector het vertrouwen van mensen in de wetenschap rond de oorzaken voor klimaatverandering te ondermijnen, zegt een van de onderzoekers. "Maar nu is de aandacht verschoven naar het verspreiden van verwarring over de wetenschap rond de oplossingen voor klimaatverandering."
Teruggeschroefd
Het zijn vooral olie- en gasbedrijven die lobbyen voor het afvangen van CO2. Onder andere Shell, ExxonMobil, BP en Occidental Petroleum promoten de technologie door middel van reclamecampagnes, pr of de lobby bij beleidsmakers, stelt InfluenceMap.
Het IPCC heeft vastgesteld dat het opslaan van CO2-uitstoot slechts een beperkte rol zal spelen in de transitie naar duurzame energie en dat het gebruik van fossiele brandstoffen flink moet worden teruggeschroefd om de internationale klimaatdoelen voor 2030 te halen.
Onder de zee
Klimaatorganisaties zijn al langer kritisch over het opslaan van CO2, zoals bij het project Portos. Onder andere Shell en ExxonMobil willen Porthos gebruiken. Het opslagproject noemt CO2-opslag een tussenoplossing, maar wel noodzakelijk, omdat de maatschappij voorlopig nog erg afhankelijk is van fossiele brandstoffen.
Kunstmestfabrikant Yara kondigde deze maand aan een deel van de eigen CO2-uitstoot in het Zeeuwse Sluiskil onder de zee in Noorwegen te gaan opslaan. De investering kost 194 miljoen euro en de Nederlandse overheid draagt eenmalig 30 miljoen euro bij aan het CCS-project.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Wall Street ging maandag twijfelend van start, maar eindigde stevig in de plus. Beleggers beschouwden de Iraanse vergeldingsaanval op een Amerikaanse basis in Qatar als beperkt van aard en economisch irrelevant. De koersen gingen omhoog nadat Qatar had gemeld dat het de Iraanse aanvallen had onderschept zonder slachtoffers. Hierdoor gingen de olieprijzen, die de laatste tijd hard opliepen, scherp omlaag.
8 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - KLM hoeft geen extra vluchten te annuleren door de luchtruimen die maandag in het Midden-Oosten zijn gesloten. "We hebben de afgelopen week al voorzorgsmaatregelen genomen", zegt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij.
8 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - KLM doet een "klemmend beroep" op de vakbonden om weer terug aan de onderhandelingstafel te komen en niet te gaan staken. Hierover heeft de luchtvaartmaatschappij een brief gestuurd aan FNV en CNV.
8 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Meerdere luchtvaartmaatschappijen gaan hun vliegschema's aanpassen of hebben dat al gedaan, aldus een woordvoerder van Schiphol. Ze doen dit nu de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Bahrein hun luchtruim hebben gesloten. Het gaat om KLM, Qatar Airways, Emirates en Etihad Airways. Ook Koeweit en Irak hebben hun luchtruim gesloten.
10 uur geledenBASRA (ANP/RTR) - De grote oliebedrijven Eni, BP en TotalEnergies, die olievelden exploiteren in Irak, hebben een aantal van hun buitenlandse medewerkers geëvacueerd. Dat meldt het door de Iraakse staat geleide Basra Oil Company maandag.
12 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX, de index van de 25 meest verhandelde aandelen in Amsterdam, is maandag flink hoger geëindigd, ondanks de toegenomen spanningen in het Midden-Oosten. Beleggers voelden zich vooral gesterkt door hogere standen op de koersborden op Wall Street.
12 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Het strafrechtelijk onderzoek naar onder meer omkoping en witwassen heeft een "enorme impact" op voormalig Jumbo-topman Frits van Eerd. "Ik heb 25 jaar een van de grootste ondernemingen van Nederland aangestuurd en van de ene op de andere dag lag ik eruit omdat ik van mijn bed werd gelicht. Tot op de dag van vandaag begrijp ik er niks van dat ik in deze zaak zit", zei Van Eerd geëmotioneerd aan het einde van de eerste dag van de rechtszaak in Groningen.
13 uur geleden