Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

DENK wil verbod op verscheuren heilige boeken zoals koran

DENK wil verbod op verscheuren heilige boeken zoals koran

DEN HAAG (ANP) - DENK wil een verbod op het verscheuren en verbranden van de koran en andere heilige boeken. Dat moet worden gezien als haatzaaien en daarom worden verboden, schrijft de partij in een actieplan tegen moslimhaat, dat dinsdag is gepresenteerd.

Nu wordt het verscheuren van de koran gezien als vrijheid van meningsuiting, verduidelijkt een woordvoerder van DENK. Op 22 januari nog werd er voor het gebouw van de Tweede Kamer door aanhangers van de radicaal-rechtse groepering Pegida een koran verscheurd en vertrapt. Daar is aangifte van gedaan. Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt nu of er strafbare feiten zijn gepleegd. Justitieminister Dilan Yeşilgöz noemde de Pegida-actie een "verwerpelijke actie" in een recente Kamerbrief.

DENK, nu met drie Kamerleden in de Tweede Kamer vertegenwoordigd, wil daarnaast een Nationaal Coördinator Moslimdiscriminatie. Die moet een nationaal plan tegen moslimhaat maken. De partij wil verder dat de overheid wordt doorgelicht op discriminatie van moslims.

'Loksollicitaties'

De overheid moet ook "loksollicitaties" organiseren. Als daaruit blijkt dat werkgevers vrouwen met een hoofddoek discrimineren, moeten deze werkgevers worden gestraft en uitgesloten van overheidsopdrachten, zo staat in het actieplan. De politie moet lokagenten inzetten, om daders op te sporen en vast te zetten die vrouwen met een hoofddoek lastigvallen, vindt DENK. De partij wil ook dat "per direct" politieagenten en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) een hoofddoek moeten kunnen dragen.

"We zien dat moslima’s met een hoofddoek worden lastiggevallen op straat en discriminatie ervaren. Dit wordt een op een aangewakkerd door de haatdragende uitingen van Wilders, die zelfs in het parlement collega’s met een hoofddoek beledigt en uitscheldt", zegt DENK-voorman Farid Azarkan over PVV-leider Geert Wilders.

Provinciale Statenverkiezingen DENK

DENK doet in Noord- en Zuid-Holland en in Utrecht mee aan de Provinciale Statenverkiezingen van volgende maand.

Meer uit Politiek

Rutte: 'geld is niet eerste probleem' bij wapenleveringen Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Bij het zoeken naar mogelijkheden om Oekraïne op het slagveld te helpen, is "geld niet het eerste probleem", aldus demissionair premier Rutte. Volgens hem is geld bij de lidstaten van de EU en de NAVO makkelijk bij elkaar te brengen. De moeilijkheid zit er volgens Rutte in de gevechtssystemen en de munitie zelf te bemachtigen.

12 uur geleden
Kamer ontevreden over extra tijd IND-beoordeling asielaanvraag

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is ontevreden over het wetsvoorstel om de wettelijke termijn te verlengen waarop een besluit moet worden genomen over een asielaanvraag. De redenen van die ontevredenheid verschillen, maar de Kamer is het er wel over eens dat het voorstel van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) niet de oplossing is voor de dichtgeslibde asielketen. Het is nog niet duidelijk of het wetsvoorstel de steun krijgt van een Kamermeerderheid, zo is na het debat over het wetsvoorstel duidelijk geworden.

13 uur geleden
FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

DELFT (ANP) - FNV vindt dat onderwijsminister Robbert Dijkgraaf moet ingrijpen bij de TU Delft "nu de sociale veiligheid niet langer te garanderen is", aldus de vakbond in een verklaring. Volgens FNV "rommelt het aan alle kanten" bij de universiteit, nu het bestuur daar "censuur toepast om een kritisch artikel over sociale veiligheid en zwijgplicht in het eigen universiteitsblad Delta onder het tapijt te vegen", zo staat te lezen.

14 uur geleden
Van der Burg is blij dat er geen kabinet-Wilders I komt

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) vindt het een "uitstekende keuze" dat de onderhandelaars voor een nieuw kabinet hebben besloten dat er geen kabinet-Wilders I komt. Dat zei hij in een debat met de Tweede Kamer over het asielbeleid. Hij wordt geen minister voor migratie als er een kabinet komt van PVV, VVD, NSC en BBB, zei hij verder.

15 uur geleden
Informateurs wachten nog even met doorpraten over migratie

DEN HAAG (ANP) - De informateurs brengen migratie ook donderdag niet ter tafel, omdat de onderhandelende partijen tijd nodig zouden hebben. Zo kunnen partijen informeren of bepaalde maatregelen mogelijk zijn en ook "überhaupt effect kunnen hebben", zegt informateur Richard van Zwol. "En de gesprekken vinden natuurlijk niet alleen plaats aan de vergadertafel", voegt hij daaraan toe, wat wijst op mogelijke gesprekken hierover achter de schermen.

16 uur geleden
Van der Wal herhaalt: 130 op de snelweg zo goed als onmogelijk

DEN HAAG (ANP) - Het is zo goed als onmogelijk om de maximumsnelheid op de snelweg terug te brengen naar 130 kilometer per uur, zegt demissionair stikstofminister Christianne van der Wal woensdag in een commissiedebat. "We kunnen het ons niet permitteren. Want de natuur kan het inderdaad niet aan." De maatregel zou leiden tot hogere uitstoot en neerslag van stikstof, "door het snellere rijden en doordat mensen andere routes gaan kiezen. Het kan alleen als we significante negatieve gevolgen in Natura2000-gebieden kunnen uitsluiten".

16 uur geleden
De Vries: aanpak toeslagenfraude kan niet zonder risicoselectie

DEN HAAG (ANP) - Om fraude met toeslagen te kunnen aanpakken is "toch een soort risicoselectie nodig". Dat zegt staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) in een debat met de Tweede Kamer. Verschillende partijen wilden van haar weten of de Dienst Toeslagen wel over de juiste instrumenten beschikt om misbruik en fraude op te sporen.

16 uur geleden