
Denemarken zet in op Noordzeegas om Russisch aanbod te verlagen
KOPENHAGEN (ANP/RTR) - Denemarken wil zijn afhankelijkheid van Russisch gas verminderen en zet daarom in op extra productie van aardgas uit de eigen velden op de Noordzee. Deze productieverhoging is tijdelijk aangezien de Deense regering ook vol inzet op de ontwikkeling van duurzame energiebronnen.
"We zullen de productie van aardgas in de Noordzee voor een beperkte periode verhogen", vertelde premier Mette Frederiksen tijdens een briefing aan verslaggevers. "Wij zijn ervan overtuigd dat het beter is gas te produceren in de Noordzee dan het te kopen van Vladimir Poetin." Volgens de premier kan Denemarken door het extra Noordzeegas volgend jaar effectief onafhankelijk zijn van Russisch gas. "Maar aangezien we deel uitmaken van het Europese gasnetwerk, hebben we ook de andere landen nodig om onafhankelijk te worden", zei ze.
De Russische president Poetin waarschuwde Europa eerder dat de gasleveringen worden stopgezet tenzij het gas in de Russische roebel wordt afgerekend. Rusland reageerde daarmee op de sancties die de Europese Unie tegen Rusland heeft ingesteld in verband met de invasie van Oekraïne.
De Deense regering presenteerde ook plannen om de elektriciteitsproductie uit hernieuwbare energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie, drastisch op te voeren. Ook wil Kopenhagen een uniforme koolstofbelasting op de uitstoot van bedrijven invoeren. De productie van wind- en zonne-energie op land moet binnen acht jaar verviervoudigen. De offshore windenergieproductie moet daarnaast ook flink worden opgevoerd.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De veestapel krimpt naar verwachting tussen de 15 en 18 procent richting het einde van het decennium, meldt ABN AMRO in een onderzoeksrapport. Daardoor kunnen duizenden banen verloren gaan. De krimp is volgens de bank het gevolg van de beëindigings- en afromingsregelingen van de overheid, die door de stikstofcrisis genoodzaakt is hard in te grijpen in de veeteelt.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van de websites en apps is nog niet voldoende toegankelijk voor mensen met een beperking, terwijl de nieuwe Europese regels die dit voorschrijven later deze week al ingaan. Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland waarschuwen daarom dat ondernemers snel actie moeten ondernemen, anders kunnen ze op de vingers worden getikt door toezichthouders en volgen later mogelijk boetes.
2 uur geledenOSLO (ANP/RTR) - De grote rederij A.P. Møller-Maersk blijft door de Straat van Hormuz varen, na de Amerikaanse aanvallen op Iraanse nucleaire installaties in de nacht van zaterdag op zondag. De Deense containervervoerder zegt wel klaar te zijn om dit te heroverwegen op basis van de beschikbare informatie.
11 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Handelaren maken zich op voor stijgende olieprijzen en meer volatiliteit na de aanvallen van de Verenigde Staten op Iraanse nucleaire installaties. Dat zou volgen op een toch al turbulente week op de oliemarkt.
13 uur geledenTEL AVIV (ANP/RTR) - Het Israëlische luchtruim gaat zondag open van 13.00 uur tot 19.00 uur Nederlandse tijd. Dat meldt de Israëlische luchthavenautoriteit. De belangrijkste luchthaven van het land heropent alleen voor de "landing van reddingsvluchten".
15 uur geledenHILVERSUM (ANP) - KLM is "zeer alert" en doet "geen enkele concessie" aan de veiligheid. Dat zegt topvrouw Marjan Rintel van de luchtvaartmaatschappij zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag na de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. KLM heeft naar eigen zeggen frequent contact met verschillende ministeries, zoals Defensie en Binnenlandse Zaken, om informatie uit te wisselen en te kijken wat er wel en niet kan.
16 uur geledenTEL AVIV (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Op de Israëlische aandelenbeurs in Tel Aviv waren zondag aanzienlijke koerswinsten te zien, na de aanvallen van de Verenigde Staten op Iraanse nucleaire installaties. De belangrijkste graadmeter, de TA-35, ging 1,2 procent omhoog. Onder meer banken hoorden bij de stijgers.
17 uur geleden