Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Denemarken wil coronamaatregelen sneller versoepelen

Denemarken wil coronamaatregelen sneller versoepelen

KOPENHAGEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Denemarken wil de coronamaatregelen sneller versoepelen dan op voorhand beoogd was. Dat maakte de Deense premier Mette Frederiksen bekend. Hoe die versoepeling er precies uit komt te zien is niet bekendgemaakt, maar het Deense parlement buigt zich later dinsdag over de plannen. Wel was al bekend kinderdagverblijven en kleuterscholen in Denemarken woensdag weer open gaan. Ook kinderen tot 13 jaar oud gaan vanaf dan weer schoollessen volgen.

"Het aantal ziekenhuisopnames is niet gestegen, maar gedaald", zei Frederiksen tijdens een persconferentie. "En het aantal mensen op de intensive care daalde ook". Eerder kondigde zij al aan de coronamaatregelen te versoepelen zodra het aantal nieuwe besmettingen en doden stabiel blijft. Denemarken nam als een van de eerste landen in Europa verregaande maatregelen om het virus te beteugelen. In het Scandinavische land zijn sinds de uitbraak circa 6500 besmettingsgevallen bekendgemaakt, terwijl 285 dodelijke slachtoffers werden gerapporteerd.

Denemarken is niet het eerste land in Europa dat coronamaatregelen gaat versoepelen. Dat gebeurde op sommige andere plaatsen ook al. In Oostenrijk en Italië mogen sommige winkels de deuren weer openen. In Spanje mochten werknemers in bepaalde sectoren maandag weer naar hun werk gaan.

China

Hoewel het coronavirus eerst vooral in China om zich heen greep, is het Westen inmiddels het epicentrum van de pandemie. Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk behoren tot de zwaarst getroffen landen ter wereld en kondigden strenge lockdowns af om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. In die landen moeten burgers in de meeste gevallen nog binnenblijven.

Duitsland bekijkt deze week hoe het verder moet met de beperkende maatregelen zoals het gesloten houden van scholen. België maakt woensdag bekend wat het gaat doen.

Meer uit Buitenland

500.000 artilleriegranaten voor Oekraïne dankzij Tsjechisch plan

WASHINGTON (ANP/AFP) - Dankzij een Tsjechisch plan om munitie te leveren voor Oekraïne moeten er later dit jaar zeker een half miljoen artilleriegranaten worden geleverd. Twintig landen, waaronder Nederland, hebben zich bij het initiatief aangesloten om de munitie buiten Europa te kopen, zei de Tsjechische premier Petr Fiala dinsdag tijdens een bezoek aan Washington.

3 uur geleden
EU werkt aan extra sancties voor Iran om aanval op Israël

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie werkt aan nieuwe sancties voor Iran. De EU moet het land in het vervolg ook kunnen straffen voor het leveren van wapens aan strijdgroepen die het opnemen tegen Israël, zoals Hamas en Hezbollah. Of tegen de westerse koopvaardij, zoals de Jemenitische Houthi-rebellen. Ook het leveren van raketten aan Rusland om daarmee Oekraïne te bestoken mag niet meer ongestraft, vinden de EU-landen.

4 uur geleden
VN wil 2,8 miljard dollar bijeen krijgen voor Palestijnen

GENÈVE (ANP/AFP) - De Verenigde Naties willen 2,8 miljard dollar (2,6 miljard euro) bij elkaar krijgen om de Palestijnse bevolking in Gaza en de Westelijke Jordaanoever te helpen. De VN-organisatie voor humanitaire zaken OCHA meldt dat dinsdag.

5 uur geleden
Brits Lagerhuis stemt in met toekomstig verbod op tabaksverkoop

LONDEN (ANP/RTR) - Het Britse Lagerhuis stemt in met de plannen van premier Rishi Sunak om een rookvrije generatie te creëren. Volgens het voorstel zal het voor iedereen die in 2009 of later is geboren verboden worden om ooit tabaksproducten te kopen. 383 parlementariërs stemden in met het voorstel, 67 stemden tegen.

5 uur geleden
Oekraïne meldt 37.000 vermisten in oorlog met Rusland

KYIV (ANP/AFP) - De mensenrechtencommissaris voor het Oekraïense parlement Dmytro Loebinets zei dinsdag dat bijna 37.000 mensen, onder wie militairen, worden vermist door de oorlog met Rusland. Hij waarschuwde daarbij dat het werkelijke aantal nog "veel hoger" ligt.

5 uur geleden
Belgische premier hekelt ingrijpen bij bijeenkomst Brussel

BRUSSEL (ANP) - De Belgische premier Alexander De Croo vindt het "onaanvaardbaar" dat de Brusselse politie heeft ingegrepen bij een politieke bijeenkomst van rechts-conservatieven. De autoriteiten in de gemeente hebben de grondwet overtreden, schrijft hij op X.

6 uur geleden
Duitsers willen dat China Moskou onder druk zet om Oekraïne

BEIJING/KYIV (ANP/AFP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft er bij de Chinese president Xi Jinping op aangedrongen Rusland onder druk te zetten om een einde te maken aan de "zinloze" oorlog in Oekraïne. Xi zou zijn steun hebben uitgesproken voor een vredesconferentie in Zwitserland, aldus Scholz.

7 uur geleden