Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Denemarken stopt helemaal met gebruik vaccin AstraZeneca

Denemarken stopt helemaal met gebruik vaccin AstraZeneca

KOPENHAGEN (ANP) - Denemarken stopt als eerste EU-land volledig met het gebruik van het AstraZeneca-vaccin. Het middel wordt niet meer gebruikt bij de vaccinatiecampagne, meldt de Deense gezondheidsautoriteit. Die sluit overigens niet uit dat het besluit op enig moment in de toekomst zal worden teruggedraaid.

Denemarken besloot vorige maand het gebruik van het AstraZeneca-vaccin stil te leggen. Het ging toen nog om een tijdelijke prikpauze. De autoriteiten hebben inmiddels besloten dat ze niet meer verder willen met het middel, dat in verband is gebracht met een zeer zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes.

Inmiddels is ook discussie ontstaan over het vaccin van het Leidse Janssen, dat onder het concern Johnson & Johnson valt. De Verenigde Staten kondigden dinsdag een prikpauze aan. Meerdere mensen hadden last gekregen van dezelfde klachten met bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes die waren gelinkt aan het middel van AstraZeneca, dat op een vergelijkbare wijze is geproduceerd.

60-plussers

Ook Denen worden de komende tijd mogelijk niet ingeënt met het Janssen-vaccin. Lokale media berichten dat Denemarken het Amerikaanse voorbeeld gaat volgen. De autoriteiten hebben dat nog niet bevestigd. Denemarken gebruikt verder de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna.

Nederland gebruikt het AstraZeneca-vaccin momenteel alleen om 60-plussers in te enten. Het Janssen-vaccin is nog niet in gebruik genomen, al zijn al wel tienduizenden doses geleverd.

Meer uit Buitenland

NAVO stuurt versterking naar Kosovo na aanval Serviërs op politie

BRUSSEL (ANP) - De NAVO stuurt opnieuw extra troepen naar Kosovo. De NAVO-landen zijn "erg bezorgd" over de toenemende spanningen in het noorden van het Balkanstaatje, aldus de westerse militaire alliantie. Daar vielen zwaarbewapende Serviërs zondag de Kosovaarse politie aan, waarbij een agent het leven liet.

21 minuten geleden
Servische politicus zegt achter dodelijke aanval Kosovo te zitten

BELGRADO/PRISTINA (ANP/DPA) - Een vooraanstaande etnisch Servische politicus en zakenman zegt verantwoordelijk te zijn voor de dodelijke aanval in Kosovo, afgelopen zondag. Milan Radoicic heeft het dertig man sterke commando op pad gestuurd, zegt hij in een schriftelijke verklaring die hij via zijn advocaat naar buiten heeft gebracht. Er vielen zeker vier doden.

41 minuten geleden
Noorwegen sluit grens voor auto's uit Rusland

OSLO (ANP/DPA) - Noorwegen gaat de grens sluiten voor auto's met een Russisch kenteken. Finland, Polen, Letland, Litouwen en Estland namen eerder deze maand soortgelijke stappen in een reactie op de Russische invasie in Oekraïne.

1 uur geleden
Oudste Amerikaanse senator Dianne Feinstein (90) overleden

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse senator Dianne Feinstein is op 90-jarige leeftijd overleden. De Democraat uit Californië was de oudste persoon in de Senaat en tevens de langstzittende vrouwelijke senator.

2 uur geleden
Rusland: stroom in vijf dorpen uitgevallen na Oekraïense aanval

MOSKOU (ANP/AFP) - De stroom in vijf Russische dorpen is in de nacht van donderdag op vrijdag uitgevallen na een Oekraïense drone-aanval, meldt de gouverneur van de regio Koersk. Volgens het Russische ministerie van Defensie waren 's nachts elf Oekraïense drones actief.

2 uur geleden
Warmste september in Duitsland sinds begin van de metingen

OFFENBACH (ANP/DPA) - September 2023 was de warmste septembermaand ooit in Duitsland sinds de metingen in 1881 begonnen, meldt de Duitse weerdienst DWD vrijdag op basis van voorlopige resultaten. De gemiddelde temperatuur kwam uit op 17,2 graden. Dat is 3,4 graden hoger dan gemiddeld voor de huidige referentieperiode, die loopt van 1991 tot 2020.

2 uur geleden
Rechter: softwarepionier McAfee pleegde zelfmoord in Spaanse cel

BARCELONA (ANP/AFP) - Een rechtbank in Barcelona heeft het onderzoek naar de dood van de Brits-Amerikaanse softwaremagnaat John McAfee in een Spaanse cel gesloten. Volgens de rechtbank heeft McAfee zelfmoord gepleegd.

2 uur geleden