
Denemarken legt vaccineren met middel AstraZeneca tijdelijk stil
KOPENHAGEN (ANP) - Denemarken stopt voorlopig met het vaccineren van mensen met het coronavaccin van AstraZeneca. Dat heeft volgens de autoriteiten te maken met mogelijke bijwerkingen. Er is herhaaldelijk melding gemaakt van bloedstolsels bij mensen die waren ingeënt met het middel.
Minister van Volksgezondheid Magnus Heunicke benadrukt op Twitter dat het nog te vroeg is om met zekerheid te zeggen dat er sprake is van een verband. Dat wordt volgens de bewindsman uitgezocht. Hij noemt het stopzetten van de vaccinaties een voorzorgsmaatregel.
Het middel van AstraZeneca is één van de drie coronavaccins die momenteel zijn goedgekeurd door het EMA. Het middel wordt ook gebruikt in Nederland. Denemarken behoorde aanvankelijk tot de Europese landen die het AstraZeneca-vaccin niet aan ouderen gaven, maar wijzigde dat beleid vorige week. Uit nieuw onderzoek zou zijn gebleken dat het middel ook bij die groep voldoende effectief is.
Streefdatum vaccinaties in augustus
Denemarken behoort tot de Europese landen die het snelst vaccineren. Het land maakte vorige week bekend dat de vaccinatiecampagne in juli afgerond moest zijn, maar die doelstelling zou inmiddels zijn bijgesteld. De nieuwe streefdatum is volgens Deense media 15 augustus.
Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) laat weten met de kwestie bezig te zijn. De toezichthouder doet navraag bij het EMA en komt later met een inhoudelijke reactie. Een Nederlandse woordvoerster van AstraZeneca noemt het nog te vroeg om inhoudelijk in te gaan op het nieuws.
Eerder legden ook andere Europese landen het gebruik van het vaccin aan banden. Oostenrijk, Luxemburg en de Baltische staten stopten de inentingen met een partij van 1 miljoen vaccins van AstraZeneca. Dat gebeurde nadat een ingeënte vrouw uit Oostenrijk was overleden aan een bloedstolling. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zei woensdag dat het vaccin daar waarschijnlijk niet de oorzaak van was.
Meer uit Gezond
GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 dag geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
2 weken geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.
2 weken geleden