Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Den Oudsten wil opruiende sociale media sneller uit de lucht

Den Oudsten wil opruiende sociale media sneller uit de lucht

UTRECHT (ANP) - Burgemeester Peter den Oudsten van Utrecht wil websites en sociale media waarop wordt opgeroepen tot rellen, sneller uit de lucht kunnen nemen. "Nu kom je de halve wetgeving, privacy en weet ik wat tegen", aldus de burgemeester. Hij heeft minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) dinsdag in een overleg gevraagd dit te kunnen versnellen. Bij dit overleg waren ook de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag aanwezig.

"Sociale media veroorzaken een boel ellende en hoge maatschappelijke kosten" als ze worden gebruikt om op te roepen tot rellen, zo stelde Den Oudsten dinsdagavond in een spoeddebat met de gemeenteraad van de Domstad. Het Openbaar Ministerie houdt drie vloggers, "met soms wel tienduizenden volgers", verantwoordelijk voor opruiing. Zij zouden op sociale media als Snapchat hebben opgeroepen om te rellen in verschillende wijken van Utrecht. De burgemeester wil voortaan dit soort sites en vlogs zo snel mogelijk uit de lucht kunnen halen.

Groepen jongeren gaven gehoor aan de oproep. Zij trokken op verschillende avonden rellend door onder meer Kanaleneiland, Ondiep en Overvecht. Ze gooiden stenen naar de politie, pleegden vernielingen en staken zwaar vuurwerk af. 53 jongeren werden gearresteerd. De politie verwacht nog veel meer verdachten aan te houden.

Meer uit Binnenland

Dijkgraaf: Herdenkingsjaar Slavernijverleden wordt verlengd

DEN HAAG (ANP) - De herdenkingsperiode om stil te staan bij het Nederlandse slavernijverleden zal langer duren dan een jaar, zegt verantwoordelijk minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). De subsidie voor het Herdenkingsjaar Slavernijverleden wordt daarnaast verhoogd met 4 miljoen euro. Bij een symposium over de herdenkingsperiode noemde de bewindsman dit in een speech "pijnlijk" en "helemaal geen feestje".

10 minuten geleden
Gemeenten springen bij voor hulp gezinnen die toeslagen mislopen

DEN HAAG (ANP) - Mensen die financieel in de knel zitten als gevolg van tegenstrijdige overheidsregelingen, krijgen voorlopig hulp via de bijzondere bijstand die door gemeenten wordt verstrekt. Het kabinet koopt daarmee tijd om met een structurele oplossing te komen voor dit probleem, dat al jaren bekend is maar tot nu toe niet is aangepakt.

44 minuten geleden
Almere net op tijd met plan voor huisvesting statushouders

ALMERE (ANP) - De gemeente Almere heeft het plan van aanpak voor de huisvesting van statushouders net op tijd klaar. Vrijdag liep een ultimatum van de provincie Flevoland af. Volgens een woordvoerster van de gemeente heeft Almere de plannen om nog dit jaar zo'n 550 statushouders te huisvesten op de deadline-dag opgestuurd naar de provincie en de gemeenteraad.

53 minuten geleden
Politieagent vervolgd voor veroorzaken dodelijk ongeluk Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Een politieagent wordt vervolgd voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk in Eindhoven vorig jaar december, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. Een 31-jarige motorrijder uit Eindhoven is daarbij overleden. Het OM vervolgt de agent onder meer omdat hij de maximale snelheid "zeer fors overschreden heeft", terwijl daar volgens het OM geen dringende reden voor was.

58 minuten geleden
Boerenorganisaties kritisch op gebiedsplan provincie Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Boerenorganisaties in Overijssel zijn kritisch op het conceptplan van de provincie voor het behalen van de landelijke doelstellingen op het gebied van onder meer natuurherstel en stikstof. De zeven partijen die zichzelf het landbouwcollectief Overijssel noemen - waaronder LTO Noord, Farmers Defence Force en vakbonden voor melkvee-, pluimvee- en varkenshouders - zeggen hun inbreng onvoldoende terug te zien in het voorlopige Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) dat de provincie Overijssel heeft opgesteld.

1 uur geleden
55 aanhoudingen tijdens actie tegen straatdealers bij Wallen

AMSTERDAM (ANP) - De politie in Amsterdam heeft afgelopen weekend 55 mensen opgepakt tijdens een actie om straatdealers in het Wallengebied aan te pakken. Volgens een woordvoerder van de politie zitten er vrijdag nog tien mensen vast. Meer details over de aangehouden personen kon de politiewoordvoerder niet geven.

1 uur geleden
Plan: vaste vergoedingsbedragen voor immateriële toeslagenschade

DEN HAAG (ANP) - Voor de groep gedupeerde ouders die naast materiële schade ook immateriële schade vergoed moeten krijgen die is veroorzaakt door de ontspoorde fraudejacht van de Belastingdienst, ligt een alternatief plan op tafel. Slachtoffers van het toeslagenschandaal kunnen deze schade straks vergoed krijgen op basis van vaste bedragen, én zij hoeven niet te bewijzen dat die door het optreden van de fiscus is veroorzaakt.

1 uur geleden