Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Den Haan stapt uit 50PLUS, neemt enige Kamerzetel mee

Den Haan stapt uit 50PLUS, neemt enige Kamerzetel mee

DEN HAAG (ANP) - Fractievoorzitter Liane den Haan van 50PLUS verlaat de partij en neemt haar Kamerzetel mee. Dat laat ze donderdag weten in een filmpje op Twitter. Den Haan lag de afgelopen weken in de clinch met het hoofdbestuur.

Met haar vertrek is 50PLUS niet meer vertegenwoordigd in de Tweede Kamer. In de Eerste Kamer heeft de partij twee zetels.

Zaterdag houdt de partij een algemene ledenvergadering, waarin onder meer gesproken wordt over een nieuw hoofdbestuur. Daar zou ook een voorstel voor een interim-bestuur worden ingediend, waarin geen plaats is voor huidige bestuursleden. Maar volgens het zittende bestuur wordt deze niet in stemming gebracht, omdat een interim-bestuur volgens de statuten niet kan. Dit was "de laatste druppel", zegt Den Haan tegen het ANP. Ze zegt een "fatsoenlijke, eerlijke en democratische partij" te willen. Verder wil Den Haan niet reageren, omdat ze een einde wil maken aan "het moddergooien".

Sterke kandidaat

"Ik blijf als volksvertegenwoordiger senioren een krachtige stem geven, maar niet langer onder de vlag van 50PLUS. Samen met mijn geweldige medewerkers en veel anderen zullen wij ons de komende 4 jaar hard maken voor een Nederland waarin het fijn ouder worden is", aldus Den Haan op Twitter.

Dit was ook de reden dat ze acht maanden geleden in de politiek ging. Partijvoorzitter Jan Nagel noemde haar toen nog "een sterke kandidaat", maar de nieuwe lijsttrekker en het bestuur raakten al snel op ramkoers. Voor de verkiezingen van maart dit jaar liep de spanning hoog op, omdat Den Haan een ander standpunt over het pensioenstelsel erop nahield dan in het partijprogramma stond. Nagel zei woensdagavond nog dat de partij met Den Haan "het Paard van Troje heeft binnengehaald".

Vertrouwelijke rapporten

Eerder woensdag kwamen er nog vertrouwelijke rapporten naar buiten, waarin de twee kampen binnen de partij elkaar flinke verwijten maakten. "We zijn gesaboteerd, gepest en geïntimideerd", stond in een interne evaluatie van Den Haan, haar woordvoerder Bernadet Naber en campagneleider Renée de Vries. Den Haan zei dat de partij zich moest professionaliseren en een einde moet maken aan de ruzies, roddels en lekken.

Nagel noemde het rapport "bijna beledigend, vol onjuistheden". Hij maakte daarop zelf een onderzoek bekend over de mislukte verkiezingscampagne. Dat wordt zaterdag besproken tijdens een ledencongres.

8 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Louis53 1 maand geleden
Schaam je diep Den Haan om na het verlies van zetels zo hautain te zijn om de partij, dankzij wie je in de kamer zit nu, al de rug toe te keren voordat er een nieuw kabinet is. Hoezo zakken vullen, dit is een ECHT voorbeeld hiervan
Grimbergen 1 maand geleden
Als nu de oppositie eens een keer samen gaan in een partij, zijn we gelijk van Die leugenaar af met zijn kliek. Kijken we het eens aan hoe het dan gaat, en is het splinterpartij probleem ook nog eens opgelost. Dan kunnen alle leden toch het volk blijven vertegenwoordigen, en gaat er dan ook echt iets gebeuren in Nederland. Deug je niet of voldoe je niet in de functie waar je voor aangesteld bent kunnen ze met zijn alle kijken naar een andere kandidaat, en de rotte appel een andere functie geven of de laan opsturen als deze er de kantjes er van af heeft gelopen. Zijn we ook van het huidige gezeik af. Ik stel dan voor om de lijsttrekker van de BBB als lijsttrekker van de samen gevoegde partij te laten worden, die dame heeft tenminste ballen.
Grimbergen 1 maand geleden
Tja er is een salaris van meer dan een ton per jaar mee gemoeid, dat gooi je toch niet zo maar weg,
Aceb 1 maand geleden
Logisch, dat zo'n partij al een tijd lang ruzie met zichzelf heeft, door zowel belangen van 50-tigers te willen dienen en tevens van gepensioneerden. En zich daarbij ook nog een beperking ( 50 + ) voor hun doelgroep op te leggen.
Hillebregt 1 maand geleden
Haantjesgedrag...!
Braspenning 1 maand geleden
hoe is het mogelijk dat zo,n zakkevuller via stemmen in de tweede kamer komt dit is gewoon misselijk makend het was al bekend dat dit figuur niet bestemd was om de kiezers te vertegenwoordigen dus opruimen dit afval
Porjus 1 maand geleden
Hoe komt het toch dat Nederland steeds onbestuurbaarder wordt, met al die hobby partijtjes, die enkel maar heel veel spreektijd krijgen en totaal niets toevoegen aan het geheel. Is deze dame trouwens echt gekozen of is ze meegelift op het totaal aantal zetels voor 50+
Kwek 1 maand geleden
Nog meer versnippering! Er zou een drempel moeten komen dat partijen met minder dan 5 zetels niet in de kamer komen. Wat een enorme troep is het geworden met al die flutpartijtjes met 1 of 2 zetels.

Meer uit Politiek

Hoekstra besprak 'medische hulp' Omtzigt met honderden CDA'ers

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Wopke Hoekstra heeft dinsdagavond in een Zoom-call met minstens 350 leden en CDA-prominenten persoonlijke informatie over de gezondheidssituatie van Pieter Omtzigt gedeeld. Omtzigt heeft volgens Hoekstra gezegd "medische hulp" te overwegen. De partijleider besprak die gevoelige informatie in een digitaal gesprek, waarbij ook het ANP en het Nederlands Dagblad werden toegelaten.

2 uur geleden
CDA houdt uiterlijk medio september bijzonder congres

DEN HAAG (ANP) - Het CDA houdt uiterlijk medio september een bijzonder congres. Dat heeft het landelijk bestuur besloten. De partij zit in een crisis onder meer door het vertrek van het populaire Kamerlid Pieter Omtzigt. De verkiezingen verliepen ook dramatisch voor de christendemocraten.

12 uur geleden
Hoofdrolspelers kabinetsformatie langs bij informateur Hamer

DEN HAAG (ANP) - Informateur Mariëtte Hamer ontvangt dinsdag in verschillende samenstellingen de drie hoofdrolspelers in de moeizaam verlopende kabinetsformatie. CDA-leider Wopke Hoekstra spreekt eerst afzonderlijk met achtereenvolgens VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag, die daarna ook nog samen zijn uitgenodigd.

14 uur geleden
CDA publiceert donaties, één donor gaf ruim miljoen euro

DEN HAAG (ANP) - Het CDA heeft maandagavond openheid van zaken gegeven over een aantal donaties aan de partij. Steunpilaar van de partij Hans van der Wind doneerde ruim 1 miljoen euro. In een verklaring laat de partij weten de stap te zetten vanwege de suggestie die Kamerlid Pieter Omtzigt afgelopen week wekte over beïnvloeding van de partijkoers door donoren.

1 dag geleden
Initiatiefnemers: genoeg steun voor extra CDA-congres

DEN HAAG (ANP) - Een initiatief om een extra CDA-congres te houden naar aanleiding van de gebeurtenissen rond Pieter Omtzigt kan op genoeg steun rekenen van de leden van de partij. Dat laat de Stichting voor Sociale Christendemocratie, die achter het voorstel zit, maandagavond weten.

1 dag geleden
SP en PvdA willen 'onmiddellijk' duidelijkheid over toeslagenmemo

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden Renske Leijten (SP) en Henk Nijboer (PvdA) willen alle informatie over het verdwijnen van een explosief memo in de toeslagenaffaire "onmiddellijk" op tafel hebben. Volgens RTL Nieuws en Trouw heeft het ministerie van Financiën "signalen" gekregen dat het memo bewust is weggewerkt, maar het ministerie wil de aanwijzingen niet openbaar maken zolang er een onderzoek door accountant PwC loopt.

2 dagen geleden
Jongerenorganisatie GroenLinks, DWARS, heeft nieuwe voorzitter

ZOETERMEER (ANP) - De jongerenorganisatie van GroenLinks, DWARS, heeft een nieuwe voorzitter. Het is de 20-jarige Hiske Scholtens uit Zoetermeer. Scholtens volgt Sabine Scharwachter op.

2 dagen geleden