
Den Haag wil tijdelijk monument Srebrenica voor 30e herdenking
DEN HAAG (ANP) - Als het aan de gemeente Den Haag ligt, komt er voor 11 juli van dit jaar een tijdelijk monument in de stad voor de genocide in Srebrenica. Het is dan 30 jaar geleden dat veel moslimmannen uit dat Bosnische dorp werden vermoord. Al jaren wordt er gesproken over een permanent monument voor het bloedbad, maar er is nog geen duidelijkheid over. Burgemeester Jan van Zanen wil dat het tijdelijke monument "een eerste stap wordt die een nationaal monument dichterbij brengt".
De Bosnische gemeenschap wil dat het monument op het Churchillplein in Den Haag komt, voor het voormalige Joegoslavië-Tribunaal. Daar zijn veel verdachten voor de rechter gebracht, onder wie de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadžić en de Joegoslavische generaal Ratko Mladić. Zij kregen levenslange gevangenisstraffen.
Het voormalige tribunaal en de omgeving zijn eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf. Dat onderzoekt de mogelijkheden voor een monument op die plek. Van Zanen zegt dat hij niets kan besluiten zolang dat onderzoek nog loopt. "Zolang het Rijk niet zegt 'nee, we willen het absoluut niet' is het niet te verkopen aan de achterban om dan een andere plek voor elkaar te krijgen. Het is een duivels dilemma."
Tijdelijk monument
Van Zanen zegt dat de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken bereid zijn "hun stinkende best te doen" voor het tijdelijke monument. Waar dat komt, laat de burgemeester voorlopig in het midden.
Srebrenica ligt in een vallei in het oosten van Bosnië, niet ver van de grens met Servië. Tijdens de burgeroorlog in de jaren 90 was het een moslimenclave in Bosnisch-Servisch gebied. Het dorp was van strategisch belang en daarom wilden de Serven het veroveren. Ze omsingelden de enclave. Nederland moest de inwoners beschermen, maar dat voorkwam niet dat de Serviërs het gebied in handen kregen. Duizenden moslimmannen werden gescheiden van vrouwen en kinderen en doodgeschoten tijdens soms massale executies. In totaal, inclusief slachtoffers van gevechten, vielen er ongeveer 8000 doden. Het is de grootste moordpartij in Europa sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - De politie gebruikte vorig jaar bij ruim 36.000 incidenten geweld, ongeveer even vaak als in het jaar ervoor. De inzet van een vuurwapen door agenten daalde ten opzichte van eerdere jaren, meldt de politie dinsdag.
1 uur geledenOUDE PEKELA (ANP) - Een scholencomplex in Oude Pekela blijft dinsdag dicht door de grote brand die sinds maandagavond woedt bij een hennepverwerker in de Groningse plaats. Volgens de gemeente zijn er op het terrein van het complex asdeeltjes gevonden.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Door de wegafsluiting van de A12 tussen Veenendaal en Utrecht is het dinsdagochtend druk op de omleidingsroutes. Ook maandagochtend zorgde dat daar al voor drukte.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Schrijver en acteur Paul Haenen is deze zomer te zien in een nieuw toneelstuk over de actuele Nederlandse politiek. In het stuk Pieter komt ook! gaan de coalitiepartners van het kabinet-Schoof op heidag. Haenen vertolkt zelf de rol van premier Dick Schoof, maakte hij dinsdag aan het ANP bekend.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dakloze mensen moeten makkelijker een urgentieverklaring voor een woning krijgen, vindt een collectief van organisaties onder de naam Dakloosheid Voorbij! Dinsdag bieden de organisaties een manifest aan bij de Tweede Kamer.
3 uur geledenDIDAM (ANP) - De grote brand die in de nacht van maandag op dinsdag in een blok met woningen in het Gelderse Didam woedde, is onder controle. De brandweer heeft rond 04.00 uur het sein brand meester gegeven, meldt de veiligheidsregio. Om de laatste brandhaarden te bereiken werden vier van de zes woningen in het blok in de Begoniastraat gesloopt. Van de andere twee woningen raakte er een zwaar beschadigd en liep er een vooral water- en rookschade op. In het blok woonden 24 mensen.
3 uur geledenLEEUWARDEN/GRONINGEN (ANP) - Bestuurders in Noord-Nederland roepen de regeringspartijen op om samen met hen de financiering van de Lelylijn rond te krijgen. In de voorjaarsnota kondigden de partijen aan een deel van de 3,4 miljard euro die gereserveerd was voor de treinverbinding tussen de Randstad en Noord-Nederland, te gebruiken voor andere doeleinden. "Daarmee zetten zij ook een streep door de strategische ontwikkeling van Nederland", schrijven de bestuurders in een opiniestuk in De Telegraaf.
3 uur geleden