Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Den Haag wil andere locatie voor Troonrede

Den Haag wil andere locatie voor Troonrede

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de gemeente Den Haag ligt, houdt koning Willem-Alexander zijn Troonrede dit jaar niet in de Grote Kerk, maar op een andere plek. Prinsjesdag zou dit jaar zonder coronamaatregelen worden gehouden. Dan wordt de overlast voor omwonenden van de kerk en winkeliers te groot, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Koning Willem-Alexander hield de Troonrede in 2020 en 2021 niet in de Ridderzaal, maar in de Grote of Sint-Jacobskerk, hemelsbreed zo'n 500 meter verder. In de Grote Kerk konden de aanwezige Eerste en Tweede Kamerleden, ministers en staatssecretarissen eenvoudiger 1,5 meter afstand van elkaar houden. Vanwege de maatregelen om het coronavirus tegen te gaan mocht er geen publiek bij de kerk zijn. Ook maakte de koning geen rijtoer met de Glazen Koets.

De Troonrede kan voorlopig ook niet terugkeren naar de Ridderzaal vanwege de verbouwing van het Binnenhof. Die is niet eerder dan 2026 klaar, is de planning.

Overlast

Prinsjesdag wordt dit jaar op 20 september gehouden. Dan zijn er waarschijnlijk geen coronabeperkingen. "Dit jaar is er een volwaardige Prinsjesdag. Dat betekent dat je de Grote Kerk en de omgeving langer moet afsluiten. Daar wonen mensen, daar werken ondernemers. Hun huizen en winkels zouden meerdere dagen niet of moeilijk toegankelijk zijn. Die overlast is te groot. Daarom hebben wij gezegd: ga op zoek naar een nieuwe locatie", laat een gemeentewoordvoerder weten.

Over een nieuwe locatie doet Den Haag geen mededelingen. Daarvoor verwijst de gemeente naar de Eerste Kamer. De bijeenkomst met de Troonrede heet officieel de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal. De voorzitter van de Eerste Kamer is de voorzitter van die vergadering.

Meer uit Binnenland

Voorzitter Republikeinen Nederland: hoofd Secret Service moet weg

DEN HAAG (ANP) - Het hoofd van de Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump, moet ontslag nemen. Dat zegt voorzitter van Republicans Abroad Netherlands Renee Nielsen in een reactie op de moordaanslag op presidentskandidaat Trump.

3 uur geleden
Explosie in woning Rotterdam leidt tot ontdekking drugslab

ROTTERDAM (ANP) - Een explosie in een woning zondagochtend vroeg in Rotterdam-Zuid heeft een drugslab aan het licht gebracht. De explosie is vermoedelijk van binnenuit ontstaan, maar of het lab daadwerkelijk de oorzaak van de explosie was, moet nog worden onderzocht. Na de ontploffing brak brand uit. Niemand is gewond geraakt, meldt de politie.

6 uur geleden
Wilders: beveiliging rechtse politici 'waar nodig' opschroeven

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Wilders stelt zondagochtend op X dat "wat in de VS is gebeurd" ook in Nederland kan gebeuren. "Onderschat het niet. De haat jegens rechtse politici is ook bij ons ongekend groot. Hun beveiliging dient waar nodig fors te worden opgeschroefd."

7 uur geleden
Premier Schoof geschokt door aanslag, wenst Trump sterkte

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof meldt op X geschokt te zijn door de aanslag op Donald Trump. "Het is een opluchting dat hij er met lichte verwondingen van af is gekomen. Ik wens hem en zijn naasten veel sterkte met het herstel. Mijn gedachten gaan uit naar alle betrokkenen", schrijft de minister-president.

7 uur geleden
Waterschappen pompen volop om water weg te krijgen

DEN HAAG (ANP) - Door de zware regenval van vrijdag hebben waterschappen in het noorden en oosten van het land de handen vol aan het afvoeren van het water. Ook zijn verschillende sluizen dicht, omdat door de hoge waterstanden de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

22 uur geleden
ANWB ziet al veel vakantiedrukte op wegen in Europa

DEN HAAG (ANP) - De ANWB ziet zaterdag al veel vakantiedrukte op wegen in Europa. Volgens een woordvoerder is onder meer in Frankrijk en Duitsland sprake van veel vertraging.

1 dag geleden
Dode vrouw gevonden in water Honselersdijk

HONSELERSDIJK (ANP) - In het water bij de Boswoning in Honselersdijk, in het Westland, is een overleden vrouw gevonden. Het gaat om een 68-jarige inwoonster van die plaats. Volgens de politie, die uitgaat van een ongeluk, is ze vrijdagavond in het water terechtgekomen en vervolgens overleden.

1 dag geleden