Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Den Haag wil andere locatie voor Troonrede

Den Haag wil andere locatie voor Troonrede

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de gemeente Den Haag ligt, houdt koning Willem-Alexander zijn Troonrede dit jaar niet in de Grote Kerk, maar op een andere plek. Prinsjesdag zou dit jaar zonder coronamaatregelen worden gehouden. Dan wordt de overlast voor omwonenden van de kerk en winkeliers te groot, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Koning Willem-Alexander hield de Troonrede in 2020 en 2021 niet in de Ridderzaal, maar in de Grote of Sint-Jacobskerk, hemelsbreed zo'n 500 meter verder. In de Grote Kerk konden de aanwezige Eerste en Tweede Kamerleden, ministers en staatssecretarissen eenvoudiger 1,5 meter afstand van elkaar houden. Vanwege de maatregelen om het coronavirus tegen te gaan mocht er geen publiek bij de kerk zijn. Ook maakte de koning geen rijtoer met de Glazen Koets.

De Troonrede kan voorlopig ook niet terugkeren naar de Ridderzaal vanwege de verbouwing van het Binnenhof. Die is niet eerder dan 2026 klaar, is de planning.

Overlast

Prinsjesdag wordt dit jaar op 20 september gehouden. Dan zijn er waarschijnlijk geen coronabeperkingen. "Dit jaar is er een volwaardige Prinsjesdag. Dat betekent dat je de Grote Kerk en de omgeving langer moet afsluiten. Daar wonen mensen, daar werken ondernemers. Hun huizen en winkels zouden meerdere dagen niet of moeilijk toegankelijk zijn. Die overlast is te groot. Daarom hebben wij gezegd: ga op zoek naar een nieuwe locatie", laat een gemeentewoordvoerder weten.

Over een nieuwe locatie doet Den Haag geen mededelingen. Daarvoor verwijst de gemeente naar de Eerste Kamer. De bijeenkomst met de Troonrede heet officieel de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal. De voorzitter van de Eerste Kamer is de voorzitter van die vergadering.

Meer uit Binnenland

Studententeam wil waterstof veilig opslaan met ijzerballetjes

EINDHOVEN (ANP) - Een studententeam van de TU Eindhoven heeft een manier ontwikkeld om waterstof veilig op te slaan en te transporteren. Het team SOLID gebruikt hiervoor kleine ijzerballetjes, die de energie van waterstof vast kunnen houden. Na transport kan het ijzer in contact met stoom weer omgezet worden in waterstof en ijzeroxide.

56 minuten geleden
Autobrug Holwert nog niet vrijgegeven, nieuwe problemen opgedoken

HOLWERT (ANP) - De autobrug in de haven van het Friese Holwert kan nog altijd niet op de normale manier worden gebruikt. Hoewel problemen waar Rijkswaterstaat op stuitte inmiddels zijn verholpen, doken er in de nacht van donderdag op vrijdag weer nieuwe problemen op, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat vrijdagochtend. Daardoor kan de brug nog steeds niet worden vrijgegeven. De kraan die als noodoplossing was neergezet om de brug te bedienen, blijft daarom nog steeds staan.

1 uur geleden
Organisaties: schaf vrijwillige ouderbijdrage basisonderwijs af

DEN HAAG (ANP) - Laptops en tablets moeten kosteloos beschikbaar worden voor alle leerlingen en de vrijwillige ouderbijdrage in het basisonderwijs moet helemaal worden afgeschaft. Verschillende onderwijs-, leerling- en ouderorganisaties hebben een brief aan de Tweede Kamer gestuurd, waarin ze vragen om dit te regelen.

2 uur geleden
Van Gogh Museum viert 50-jarig bestaan met festival Museumplein

AMSTERDAM (ANP) - Het Van Gogh Museum bestaat vrijdag precies vijftig jaar. Dat viert het museum met het gratis te bezoeken Sunflower Art Festival op het Museumplein en een speciale editie van Vincent op Vrijdag, het evenement dat het museum elke laatste vrijdag van de maand organiseert. Ook prinses Beatrix is overdag bij de jubileumviering aanwezig.

5 uur geleden
Waakhond wil uitleg van politie over gebruik persoonsgegevens

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat de politie uitlegt hoe ze met persoonsgegevens omgaat. De organisaties spreken elkaar daar binnenkort over, meldt de privacywaakhond. Donderdag publiceerde Amnesty International een rapport waarin staat dat de politie het recht op privacy van demonstranten schendt. Ook is er volgens de mensenrechtenorganisatie nauwelijks toezicht op de manieren waarop de politie surveilleert.

14 uur geleden
Nederland wil tientallen Leopard 1's van Zwitsers voor Oekraïne

BULBOACA/DEN HAAG (ANP) - Nederland wil van een Zwitsers bedrijf tientallen Leopard 1-tanks kopen om aan Oekraïne te leveren. Het is nog wel zaak daarvoor de toestemming van de Zwitserse regering te verkrijgen, zeggen betrokkenen. Die is tot dusver terughoudend met medewerking aan wapenleveringen.

15 uur geleden
Belastingbetaler krijgt vanaf eind 2024 eigen belangenbehartiger

DEN HAAG (ANP) - Een speciale belangenbehartiger moet vanaf eind 2024 opkomen voor de belastingbetaler, bijvoorbeeld als deze in conflict raakt met de fiscus. Het ministerie van Financiën heeft hiervoor een 'kwartiermaker' aangewezen die moet kijken hoe de organisatie rond deze belangenbehartiger eruit moet zien.

16 uur geleden