Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Den Haag stelt DNB-directeur Elderson kandidaat voor ECB

Den Haag stelt DNB-directeur Elderson kandidaat voor ECB

BERLIJN (ANP) - De regering stelt Frank Elderson, toezichtdirecteur van De Nederlandsche Bank (DNB), kandidaat als lid van de directie van de Europese Centrale Bank (ECB). Volgens minister Wopke Hoekstra van Financiën is Elderson een "uitstekende kandidaat" om eind dit jaar het vertrekkend ECB-bestuurslid Yves Mersch op te volgen, maakte hij in Berlijn bekend.

Elderson is sinds 1 juli 2011 een van de directeuren van DNB en daar onder meer verantwoordelijk voor het toezicht op banken en voor juridische zaken. De 50-jarige jurist werkt sinds 1999 bij de centrale bank en is volgens Hoekstra een "uitmuntend" directielid met een naam op het gebied van duurzame financiën en digitale onderwerpen. "Dat zijn echte onderwerpen van de 21e eeuw", aldus de minister.

ECB-topvrouw Christine Lagarde heeft EU-president Charles Michel officieel op de hoogte gesteld van de vacature, waarmee de procedure in gang is gezet. De nieuwe voorzitter van de Eurogroep, de Ier Paschal Donohoe, heeft de negentien ministers van de eurozone opgeroepen kandidaten te nomineren. "We komen hier in oktober op terug, met als doel één kandidaat te selecteren, die we zullen voordragen aan de EU-leiders", zei hij na de eerste fysieke bijeenkomst van de ministers sinds februari in Berlijn. Het is niet bekend of andere landen azen op de prestigieuze functie in Frankfurt.

De ECB-directie is zeskoppig. De Luxemburger Mersch werd op de Europese Top van november 2012 in Brussel benoemd.

Meer uit Financieel

Duitse kerstmarkten klagen over hoge kosten voor muziek

BERLIJN (ANP/DPA) - Veel exploitanten van kerstmarkten in Duitsland klagen over de buitensporige kosten voor muziek. Ze moeten namelijk voor de muziekrechten betalen bij het Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte (GEMA). Die auteursrechtenorganisatie heeft zijn tarieven soms flink verhoogd omdat kerstmarkten eerder onjuiste gegevens doorspeelden om kosten te drukken.

4 uur geleden
Macron: toezeggingen voor handelsverdrag Mercosur niet voldoende

DUBAI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De onderhandelingen voor een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen lijkt extra vertraging op te lopen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn de toezeggingen op het gebied van milieu die Brussel heeft gekregen, namelijk niet voldoende. Daarmee boort hij recente hoop op een spoedig akkoord weer de grond in.

5 uur geleden
Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

1 dag geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

1 dag geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

1 dag geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

1 dag geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

1 dag geleden