Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Den Haag neemt 400 asielzoekers over uit Ter Apel

Den Haag neemt 400 asielzoekers over uit Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Ongeveer 400 asielzoekers krijgen een opvangplek in Den Haag. Van 1 juli tot en met 31 december kunnen ze terecht in een kantoorpand op industrieterrein Binckhorst, niet ver van NS-station Voorburg. De tijdelijke locatie moet helpen om de druk op het volle aanmeldcentrum in Ter Apel te verminderen.

"We kennen allemaal de beelden uit Ter Apel. De situatie daar is zo schrijnend, dat wij als Den Haag onze verantwoordelijkheid nemen en gehoor geven aan de oproep van het Rijk om vluchtelingen op te vangen", zegt wethouder Arjen Kapteijns (Vluchtelingen). "Mensen op de vlucht voor oorlog en geweld verdienen een goede plek om te verblijven in afwachting op de beslissing van hun asielaanvraag, niet in overvolle sporthallen, tenten of op een stoeltje op de gang."

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zorgt voor beveiliging rond het terrein en voor activiteiten voor de bewoners. Ook regelt het COA onderwijs voor kinderen.

Structurele maatregelen nodig

Het gebouw is eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf. Dat praat met het COA over eventueel langere opvang in het gebouw.

Het COA laat via een woordvoerder weten "heel blij" te zijn met de locatie die Den Haag beschikbaar stelt voor de opvang van asielzoekers, maar dat dit nog niet betekent dat de problemen van de baan zijn. "Daarvoor zijn structurele maatregelen nodig", zegt de woordvoerder.

In tegenstelling tot eerder deze week hoefden mensen in de nacht van woensdag op donderdag niet op stoelen te slapen in het aanmeldcentrum in Ter Apel. De COA-woordvoerder laat weten dat het minder druk was en dat dit mede het gevolg is van de extra opvangplekken die beschikbaar zijn gekomen. Amsterdam-Amstelland, Zeeland, Groningen en Friesland zijn sinds woensdag als eerste vier veiligheidsregio's aan de beurt om twee weken lang crisisnoodopvang te verzorgen voor zeshonderd asielzoekers. Van die vier veiligheidsregio's had woensdag alleen Amsterdam-Amstelland nog geen locatie voor de crisisnoodopvang beschikbaar gesteld.

Meer uit Binnenland

Wiersma biedt excuses over gedrag aan op congres VVD

APELDOORN (ANP) - Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft tijdens het drukbezochte VVD-congres ook aan de VVD-leden zijn excuses aangeboden over zijn grensoverschrijdende gedrag. "Ik heb fouten gemaakt, ik ben te fel geweest. Dat is niet goed en daar heb ik enorme spijt van. Ik wil ook hier sorry zeggen." Wiersma trok als minister, maar ook als VVD-Kamerlid, fel van leer tegen zijn medewerkers.

21 minuten geleden
Rutte: Commitment beperking asielinstroom staat onverkort

APELDOORN (ANP) - Het persoonlijk commitment van VVD-leider en premier Mark Rutte staat "onverkort", zei Rutte op het partijcongres van de liberalen. Hij beloofde op het vorige congres in november dat de asielinstroom substantieel naar beneden zou gaan. Dat is nog niet gelukt en bij kritische leden is het geduld op. Volgens Rutte zou hij "onverantwoorde risico's" hebben genomen als hij het overleg in het kabinet had geforceerd om voor het congres van zaterdag met een pakket aan maatregelen te komen.

33 minuten geleden
Kunstenbond: twee derde stripmakers verdient onder minimumloon

AMSTERDAM (ANP) - Zeker twee op de drie striptekenaars in Nederland verdienen onder het minimumloon. Dat is de uitslag van een grote enquête die de Kunstenbond heeft gehouden samen met Aimée de Jongh, de winnaar van de Stripschapsprijs 2022. De tekenares heeft het geld dat zij had gewonnen, gebruikt om in kaart te brengen hoe de financiële situatie van de Nederlandse cartoonisten is.

2 uur geleden
Kraan blijft dit weekend defecte autobrug Holwert bedienen

HOLWERT (ANP) - De problemen met de autobrug in de haven van het Friese Holwert zijn nog altijd niet verholpen. De kraan die als noodoplossing is neergezet om de brug te bedienen, blijft in ieder geval dit weekend nog staan, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

4 uur geleden
Suri-Change: 20.000 euro voor tip die leidt naar daders explosies

ROTTERDAM (ANP) - Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de laatste tijd slachtoffer is van explosies bij filialen, looft 20.000 euro uit voor de tip die leidt naar de "mogelijke daders van de explosies". In een persbericht stelt het bedrijf dat "beschuldigingen aan haar adres ongegrond zijn" en belooft ze "volledige medewerking aan de betrokken instanties". Advocaat van het bedrijf Ayse Çimen kan geen verdere inhoudelijke toelichting geven.

6 uur geleden
Boni roept Kip cordon bleu terug, zit kipsaté in verpakking

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Boni roept per direct het product Kip cordon bleu 2 stuks met houdbaarheidsdatum 09-06-2023 terug. In de verpakking zit namelijk niet kip cordon bleu, maar kipsaté schnitzel.

7 uur geleden
Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

8 uur geleden