Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Den Haag neemt 400 asielzoekers over uit Ter Apel

Den Haag neemt 400 asielzoekers over uit Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Ongeveer 400 asielzoekers krijgen een opvangplek in Den Haag. Van 1 juli tot en met 31 december kunnen ze terecht in een kantoorpand op industrieterrein Binckhorst, niet ver van NS-station Voorburg. De tijdelijke locatie moet helpen om de druk op het volle aanmeldcentrum in Ter Apel te verminderen.

"We kennen allemaal de beelden uit Ter Apel. De situatie daar is zo schrijnend, dat wij als Den Haag onze verantwoordelijkheid nemen en gehoor geven aan de oproep van het Rijk om vluchtelingen op te vangen", zegt wethouder Arjen Kapteijns (Vluchtelingen). "Mensen op de vlucht voor oorlog en geweld verdienen een goede plek om te verblijven in afwachting op de beslissing van hun asielaanvraag, niet in overvolle sporthallen, tenten of op een stoeltje op de gang."

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zorgt voor beveiliging rond het terrein en voor activiteiten voor de bewoners. Ook regelt het COA onderwijs voor kinderen.

Structurele maatregelen nodig

Het gebouw is eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf. Dat praat met het COA over eventueel langere opvang in het gebouw.

Het COA laat via een woordvoerder weten "heel blij" te zijn met de locatie die Den Haag beschikbaar stelt voor de opvang van asielzoekers, maar dat dit nog niet betekent dat de problemen van de baan zijn. "Daarvoor zijn structurele maatregelen nodig", zegt de woordvoerder.

In tegenstelling tot eerder deze week hoefden mensen in de nacht van woensdag op donderdag niet op stoelen te slapen in het aanmeldcentrum in Ter Apel. De COA-woordvoerder laat weten dat het minder druk was en dat dit mede het gevolg is van de extra opvangplekken die beschikbaar zijn gekomen. Amsterdam-Amstelland, Zeeland, Groningen en Friesland zijn sinds woensdag als eerste vier veiligheidsregio's aan de beurt om twee weken lang crisisnoodopvang te verzorgen voor zeshonderd asielzoekers. Van die vier veiligheidsregio's had woensdag alleen Amsterdam-Amstelland nog geen locatie voor de crisisnoodopvang beschikbaar gesteld.

Meer uit Binnenland

Monument ter ere van Peter R. de Vries onthuld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een monument ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries wordt om 15.00 uur onthuld in Amsterdam. De misdaadverslaggever overleed drie jaar geleden op 15 juli nadat hij negen dagen eerder was neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van de stad na een uitzending van RTL Boulevard waar hij te gast was.

5 uur geleden
Zeer grote brand in Arriva-pand aan Korvetweg in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

8 uur geleden
Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

12 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

14 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

15 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

15 uur geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

17 uur geleden