
Den Haag hoeft niet in te grijpen bij moskee as-Soennah
DEN HAAG (ANP) - De gemeente Den Haag hoeft niet op te treden tegen de moskee as-Soennah. De stichting Femmes For Freedom had dat geëist, omdat imams in de moskee zouden oproepen tot geweld tegen vrouwen en ongelovigen. De Raad van State zegt dat de gemeente niet zomaar kan ingrijpen, omdat er vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst gelden. Als de stichting moeite heeft met zulke uitspraken, moet ze zelf een rechtszaak tegen de moskee aanspannen, voegt de Raad eraan toe.
Femmes For Freedom had begin 2019 een verzoek ingediend bij de toenmalige burgemeester van Den Haag, Pauline Krikke, onder het motto #RedDeVagina. Aanleiding daarvoor waren uitgelekte uitspraken die een prediker in 2015 had gedaan. Hij had daarin onder meer vrouwenbesnijdenis aanbevolen. Hij werd vervolgd voor opruiing en aanzetten tot geweld tegen vrouwen, maar in hoger beroep sprak het gerechtshof hem vrij. De moskee zelf heeft afstand genomen van de uitspraken.
Volgens Femmes For Freedom waren zulke uitspraken deel van "een consequent gevaarlijk patroon" van de moskee. De stichting eiste daarom dat de gemeente het gebedshuis zou sluiten of andere maatregelen zou nemen. Den Haag weigerde dat. Femmes For Freedom vocht dat aan bij de rechtbank, maar die wees de eis ook af. Daarna stapte de stichting naar de Raad van State, de hoogste bestuursrechter.
Gemeentewet
De stichting voor vrouwenrechten had een beroep gedaan op de Gemeentewet. Daarin staat dat een burgemeester mag ingrijpen bij een verstoring van de openbare orde. Volgens de Raad van State gaat dit over "samenscholingen, oploopjes of acties op openbare plaatsen", niet over wat er in een moskee gezegd wordt. Bovendien is het een bevoegdheid om in te grijpen en niet een verplichting, zeggen de rechters.
Femmes For Freedom vindt dat de Raad van State een vrijbrief geeft "voor genitale verminking en femicide", oftewel vrouwenmoord. De uitspraak is volgens de organisatie "een klap in het gezicht van 41.000 Nederlandse vrouwen die al slachtoffer werden en van 4200 meisjes die in gevaar zijn". De stichting wil dat de politiek met wetgeving komt "die het mogelijk maakt om effectief en proactief op te treden" tegen mensen en organisaties die vrouwenbesnijdenis aanbevelen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
3 dagen geleden