Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Den Haag evalueert aanpak rellen rond Eritrese bijeenkomst

Den Haag evalueert aanpak rellen rond Eritrese bijeenkomst

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Den Haag bekijkt de komende tijd hoe ze verrast kon worden door de omvang van de ongeregeldheden bij een Eritrese bijeenkomst zaterdag. "We maken altijd een inschatting, en op basis daarvan neem je maatregelen. Achteraf was de mate van georganiseerdheid en de grootsheid dusdanig dat we meer maatregelen hadden moeten nemen. De mate van agressie was niet van tevoren ingeschat. Dat gaan we grondig evalueren. Maar dat betekent niet dat we het hele beleid op de schop gooien", laat een gemeentewoordvoerder weten.

De politie en de gemeente hadden zich wel degelijk voorbereid, benadrukt de gemeente. De Mobiele Eenheid stond klaar om ingezet te worden, net als agenten met politiehonden. "We hebben hier echt te maken met georganiseerde ongeregeldheden. Het is niet een clubje dat zomaar even in de trein stapt, het was niet van 'pak maar een stoeptegel en ga wat doen'. Ze zijn georganiseerd aan het rellen. Het was groter dan vooraf geanticipeerd."

Bij de evaluatie wil de gemeente ook kijken of er maatregelen nodig zijn bij risicovolle bijeenkomsten die er misschien nog aankomen. Daar is nu nog geen zicht op.

Voertuigen in brand

Enkele honderden aanhangers van het bewind in Eritrea vierden zaterdagavond een nieuwjaarsfeest in zalencentrum Opera in Den Haag. Tegenstanders van het regime kwamen daarop af om de confrontatie aan te gaan. Ze bekogelden agenten met stenen en vuurwerk, trokken verkeersborden uit de stoep en belaagden journalisten. Twee politievoertuigen en een toerbus gingen in vlammen op, en het vuur beschadigde ook het zalencentrum. Meerdere bezoekers van het feest werden onwel door de rook en de warmte.

De politie Den Haag kon nog niet zeggen of er een intern onderzoek naar de inzet van de politie komt. "We zijn nog bezig met het onderzoek naar de rellen", aldus een woordvoerster. De eenheid verwees daarbij ook naar de gemeente.

Meer uit Politiek

Rutte ziet nog geen groot grondoffensief in Rafah, is wel bezorgd

DEN HAAG (ANP) - De militaire operatie van Israël in Rafah in het zuiden van de Gazastrook is volgens demissionair premier Mark Rutte nog niet het grote grondoffensief dat al langer wordt aangekondigd. Wel heeft hij "hele grote zorgen" over de militaire operatie.

18 uur geleden
Rutte: nu Amalia zichtbaarder wordt, gaat ze meer kosten maken

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte begrijpt dat prinses Amalia vanaf 1 januari haar onkostenvergoeding van 1,5 miljoen per jaar niet meer gaat terugstorten. Ze wil het geld gebruiken voor het opbouwen van een secretariaat en reserveringen voor woon- en werkverblijf. "Haar studie vordert en ze wordt steeds zichtbaarder", zei Rutte in een toelichting aan de pers.

18 uur geleden
Zeeland staat vergassen ganzen uit natuurgebieden toe

MIDDELBURG (ANP) - Ganzen in de Zeeuwse Natura 2000-gebieden lopen vanaf eind deze week het risico te worden gevangen en vergast. Het college van Gedeputeerde Staten heeft hier toestemming voor gegeven.

20 uur geleden
Financiële meevaller voor Flevoland door afschaffen korting

LELYSTAD (ANP) - De provincie Flevoland heeft een meevaller van 2 miljoen euro per jaar, doordat de zogeheten opschalingskorting is afgeschaft door het demissionaire kabinet. Ook is er meer geld binnengekomen dan verwacht uit de motorrijtuigenbelasting.

21 uur geleden
Vakbond: formerende partijen moeten arbeidsmigratie reguleren

UTRECHT (ANP) - De formerende partijen moeten werk maken van het reguleren van arbeidsmigratie, want het is een "ongekende schande" dat in Nederland arbeidsmigranten op straat slapen. Dat stelt vakbond CNV. Het hoofd van de Arbeidsinspectie heeft namelijk gezegd dat Nederland de limiet heeft bereikt met het aantal arbeidsmigranten. Inspecteur-generaal Rits de Boer uitte daarbij grote zorgen over onder meer dakloze arbeidsmigranten uit met name Oost-Europa.

1 dag geleden
Yeşilgöz walgt van geweld bij UvA-protest: 'puur tuig'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz heeft "met walging" gekeken naar het geweld rond een pro-Palestijnse protestactie bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). "Puur tuig" noemt zij degenen die daar onder meer politiemensen en journalisten belaagden.

1 dag geleden
Kamerleden bespreken in Suriname samenwerking met Nederland

PARAMARIBO (ANP) - China staat klaar om Suriname te ondersteunen als Nederland en andere westerse landen dat niet doen, waarschuwt Ruben Brekelmans (VVD) in Paramaribo, waar hij met een Tweede Kamermissie in gesprek ging met de president, ministers en experts. "Ze zeiden: het liefst werken we samen met een land als Nederland vanwege de historische banden. Maar China stelt veel minder eisen en veel minder voorwaarden."

1 dag geleden