Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Den Haag doneert alsnog aan Giro555, totaal stijgt naar 7 miljoen

Den Haag doneert alsnog aan Giro555, totaal stijgt naar 7 miljoen

DEN HAAG (ANP) - Ook Den Haag heeft besloten om 1 euro per inwoner te doneren aan Giro555 voor noodhulp na de aardbevingen in Turkije en Syrië. De gemeente wilde dat aanvankelijk niet doen, maar ging dinsdag overstag en maakt 550.000 euro over. Daarmee stijgt het totaal van de Nederlandse gemeenten naar 7 miljoen euro.

In een toelichting laat de gemeente weten dat "de uitzonderlijke situatie met de volle omvang van de ramp, die nu steeds helderder wordt, en de grote betrokkenheid van veel inwoners van Den Haag die vaak direct of indirect geraakt zijn", de doorslag hebben gegeven. Eerder had het Haagse college van burgemeester en wethouders verklaard: "we kunnen het geld dat we hebben maar één keer besteden. Dat geld is niet van ons, maar van de inwoners van Den Haag."

Meer dan zestig van de 342 gemeenten hebben tot op heden toegezegd dat ze per inwoner 1 euro doneren.

Bijdrage gemeentes

Amsterdam geeft ongeveer 905.000 euro, Rotterdam zo'n 664.000 euro en Utrecht circa 362.000 euro. In de afgelopen dagen zijn onder meer Haarlem (ruim 165.000 euro), Haarlemmermeer (162.000 euro), Leiden (127.000 euro), Ede (122.000 euro) en Westland (115.000 euro) daar bij gekomen. Eerder besloten steden als Eindhoven, Tilburg, Apeldoorn, Arnhem en Enschede om geld te doneren.

Zutphen doneert 2 euro per inwoner. Twee mensen uit de Gelderse plaats zijn door de aardbevingen om het leven gekomen, en een derde Zutphenaar wordt nog vermist. Ze waren in de Turkse stad Antakya. Het geld, in totaal 100.000 euro, is bestemd voor die stad, "de plek waar Zutphen zich nu zo verbonden mee voelt".

Meer uit Binnenland

Nablussen brand Oss gaat door, omwonenden nog niet naar huis

OSS (ANP) - De brandweer in Oss is zondag nog altijd bezig met het nablussen van de brand die vrijdagochtend uitbrak in het distributiecentrum Vice Versa aan de Kanaalstraat in de Brabantse gemeente. Vijf mensen die in de directe omgeving wonen, hebben de nacht elders doorgebracht. Of zij zondag naar huis kunnen, is niet bekend. Door de brand ging het pand verloren, een loods van 300 bij 150 meter vol levensmiddelen.

30 minuten geleden
Ambassadeurs van de Vrijheid met heli's onderweg naar festivals

GILZE EN RIJEN (ANP) - Claude, FLEMMING, Son Mieux en Wende, de Ambassadeurs van de Vrijheid van dit jaar, zijn vanaf vliegbasis Gilze-Rijen met helikopters van Defensie opgestegen op weg naar de bevrijdingsfestivals waar zij zondag optreden. Toen de Ambassadeurs de lucht ingingen, was het droog en brak de zon een beetje door.

1 uur geleden
Alle vijf aangehouden personen rondom herdenking Dam weer vrij

AMSTERDAM (ANP) - De vijf mensen die zaterdag rondom de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam zijn aangehouden, zijn weer vrij. Dat laat een woordvoerder van de politie zondagochtend weten. Vier personen werden tijdens de ceremonie op het Amsterdamse plein aangehouden. Een 41-jarige man werd eerder op de zaterdag al opgepakt voor opruiende teksten die hij op sociale media zou hebben gezet.

2 uur geleden
Gunstige weersomstandigheden voor bevrijdingsfestivals

HOUTEN (ANP) - Anders dan tijdens dodenherdenking een dag eerder, wordt het weer op Bevrijdingsdag op veel plekken beter. Volgens Weeronline wordt het in het noorden maximaal 14 graden. In het zuidoosten wordt rekening gehouden met temperaturen tot maximaal 18 graden.

4 uur geleden
Advocaat: drie arrestanten Dam zaterdagavond laat weer vrij

AMSTERDAM (ANP) - De drie mensen die tijdens de Nationale Herdenking op de Dam zijn aangehouden, zijn weer vrij. Dat laat hun advocaat Willem Jebbink weten. Het drietal is zaterdagavond "laat in vrijheid gesteld", aldus Ebbink.

5 uur geleden
Bevrijdingsdag trapt af in Roermond

ROERMOND (ANP) - Bevrijdingsdag trapt af in het Limburgse Roermond. Na de 5 mei-lezing van jurist en mensenrechtenactivist Lilian Gonçalves-Ho Kang You wordt het bevrijdingsvuur aan het begin van de middag ontstoken door demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende Snijders in de gastprovincie. Daarna gaan alle vrijheidsvieringen in het land van start.

8 uur geleden
Darby en Meeuwis sluiten Bevrijdingsdag af met 5 mei-concert

AMSTERDAM (ANP) - April Darby, Emma Kok, FLEMMING, Gaia Aikman en Guus Meeuwis geven zondagavond een optreden tijdens het traditionele 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam. Daar treden ze op in het bijzijn van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en demissionair minister-president Mark Rutte. Het is de dertigste keer dat het concert plaatsvindt.

9 uur geleden