Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Demonstraties in Aken voor en tegen wapenleveranties aan Oekraïne

Demonstraties in Aken voor en tegen wapenleveranties aan Oekraïne

AKEN (ANP) - Tijdens het bezoek van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky aan Aken, net over de Zuid-Limburgse grens, vinden zondag demonstraties plaats voor en tegen wapenleveranties aan Oekraïne. De politie verwacht zo'n driehonderd tegenstanders van de wapenleveranties aan Oekraïne en de sancties tegen Rusland. Zij houden een manifestatie bij de Akense Elisenbrunnen. Elders in de stad, op het Hof, houden naar verwachting zo'n honderd vredesactivisten een manifestatie tegen wapenleveranties. En op de Theaterplatz vindt een wake plaats van zo'n honderd deelnemers die een vriendschapsbrug willen slaan tussen Duitsland en Rusland.

Deze acties zijn de Oekraïense vluchtelingen in Duitsland een doorn in het oog. Zij roepen op tot een tegendemonstratie vanaf het stationsplein in Aken, van waaruit ze naar het Kurpark willen lopen. De politie verwacht voor deze demonstratie tussen de zevenhonderd en duizend deelnemers. Deze demonstratie is ook bedoeld als steun in de rug voor president Zelensky.

In totaal verwacht de politie zes demonstraties, zij het met een slag om de arm. Zo kunnen er spontane demonstraties ontstaan, of kunnen demonstranten zich elders verzamelen. De omgeving van het stadhuis, waar Zelensky zondag de prestigieuze Karelsprijs in ontvangst neemt, is afgezet. Er gelden in Aken zondag zeer strenge veiligheidsmaatregelen.

De prijsuitreiking wordt door veel media gevolgd. Zo hebben zich bij de gemeente meer dan 130 journalisten en cameraploegen gemeld voor een accreditatie, vooral uit Duitsland, maar ook uit het soms verre buitenland, zoals The New York Times. De prijsuitreiking in het Akense stadhuis vindt zondag vanaf 15.30 uur plaats en wordt live uitgezonden door de Duitse omroep WDR.

Meer uit Buitenland

Leger ingezet bij rellen in Nieuw-Caledonië en TikTok verboden

PARIJS (ANP) - Frankrijk heeft in Nieuw-Caledonië het leger ingezet om havens en de luchthaven te beveiligen. Dat heeft premier Gabriel Attal woensdag meegedeeld. Ook is in het Franse overzeese gebied een avondklok ingesteld en is TikTok verbannen.

25 minuten geleden
Hezbollah claimt succesvolle droneaanval 'ver' in Israël

TIBERIAS (ANP/RTR) - De Libanese militante groepering Hezbollah zegt met meerdere drones een aanval te hebben uitgevoerd op een Israëlische basis in de buurt van Tiberias. Niet eerder heeft Hezbollah zo ver in Israël toegeslagen sinds de hernieuwde beschietingen tussen beide door de oorlog in Gaza.

54 minuten geleden
Meerdere mensen in Zwitserse plaats neergestoken

ZOFINGEN (ANP/AFP/DPA) - In de Zwitserse plaats Zofingen heeft een man op straat meerdere mensen neergestoken. De dader was volgens de politie na zijn daad een gebouw ingevlucht en werd na ongeveer twee uur gearresteerd.

2 uur geleden
Minister: aanvaller van premier Fico had een politiek motief

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De Slowaakse autoriteiten vermoeden dat de man die de Slowaakse premier Robert Fico neerschoot, een politiek motief had. De aanvaller schoot vijf keer tijdens de moordaanslag, aldus de Slowaakse minister van Binnenlandse Zaken.

2 uur geleden
Duizenden Georgiërs demonstreren opnieuw tegen omstreden wet

TBILISI (ANP/AFP) - In Georgië zijn opnieuw duizenden mensen de straat op gegaan om tegen de controversiële buitenlandse-agentenwet te protesteren. De wet die buitenlandse beïnvloeding moet tegengaan is dinsdag aangenomen in het parlement. Al wekenlang wordt er tegen gedemonstreerd.

2 uur geleden
Biden veroordeelt aanslag op Slowaakse premier

WASHINGTON (ANP/RTR/DPA) - De Amerikaanse president Joe Biden laat in een verklaring weten geschokt te zijn en de "afschuwelijke daad van geweld" tegen de Slowaakse premier Robert Fico te veroordelen. Hij voegt eraan toe dat hij en zijn vrouw Jill aan diens familie en het Slowaakse volk denken.

3 uur geleden
EU-sancties voor Russisch 'propagandakanaal' Voice of Europe

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie legt nieuwsplatform Voice of Europe, waar radicaal-rechtse Europese politici Russische propaganda zouden hebben verkondigd, sancties op. Ook het Russische persbureau RIA Novosti en de kranten Izvestija en Rossiiskaya Gazeta worden gestraft.

4 uur geleden