Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Demonstraties bij Limburgs gouvernement om vliegveld

Demonstraties bij Limburgs gouvernement om vliegveld

MAASTRICHT (ANP) - Voor- en tegenstanders van Maastricht Aachen Airport (MAA) hebben zich vrijdagochtend verzameld voor het gouvernement in Maastricht om hun stem te laten horen. Zo'n honderd tegenstanders eisten met een lawaaiprotest sluiting van de luchthaven vanwege de geluidsoverlast, die niet alleen omwonenden dwarszit, maar ook toeristen uit Zuid-Limburg zou verjagen. Bovendien kost het vliegveld volgens deze tegenstanders de provincie jaarlijks vele miljoenen en dat is in hun ogen weggegooid geld.

Tegelijkertijd demonstreerden medewerkers van MAA, onder wie directeur Jos Roeven en de brandweer van de luchthaven, voor het behoud van hun baan. De honderd aanwezige voorstanders zien vooral voordelen in het vliegveld, dat met name toegespitst is op vrachtvervoer. Ze droegen borden met opschriften als '61 procent van Limburg ziet ze graag vliegen'.

De twee groepen werden met dranghekken van elkaar gescheiden. Tegenstanders lieten via grote speakers nu en dan het geluid van landende vrachtvliegtuigen klinken en maakten veel lawaai. Het straaljagergeluid werd met applaus begroet door de voorstanders.

Vier voorstellen

Een groep tegenstanders van MAA probeerde na afloop het door de politie bewaakte en afgezette provinciehuis binnen te dringen om de Statenvergadering te volgen. Ze werden echter het gebouw uitgewerkt omdat de griffie vooraf had geregeld dat van elke groep slechts drie mensen mochten plaatsnemen op de publieke tribune.

Sinds 09.30 uur vergaderen Provinciale Staten van Limburg in het gouvernement over de toekomst van de luchthaven. Er liggen vier voorstellen op tafel, van sluiting tot uitbreiding. Gezien de verhoudingen in de Staten lijkt sluiting kansloos. Het ziet ernaar uit dat de Staten afkoersen op het openhouden van de luchthaven, waarbij wel meer aandacht zou moeten zijn voor duurzaamheid en rekening moet worden gehouden met de belangen van omwonenden.

Aan het openhouden van Maastricht Aachen Airport hangt al direct een prijskaartje. De versleten landingsbaan moet zo snel mogelijk worden opgeknapt. Daarvoor moeten de Staten 30 miljoen euro uittrekken. Aan het eind van een naar verwachting lange zittingsdag hakken de Limburgse Staten de knoop door.

Meer uit Binnenland

Gewonde en ontruimingen door brand in Landgraaf

LANDGRAAF (ANP) - Een bewoner van een appartement in Landgraaf is zondagavond naar het ziekenhuis gebracht nadat brand was uitgebroken in zijn woning. Volgens een woordvoerder van de brandweer had hij te veel rook ingeademd. Ook enkele andere bewoners van het appartementencomplex zijn door de ambulancedienst nagekeken na het inademen van rook. De brandweer heeft het hele appartementencomplex van zo’n dertig tot veertig woningen laten ontruimen, aldus de woordvoerder.

25 minuten geleden
Vermoedelijk ontvoerde man Spanbroek liep op zijn sokken

SPANBROEK (ANP) - De politie zoekt nog altijd naar de man die vrijdagmiddag mogelijk is ontvoerd in het Noord-Hollandse Spanbroek en heeft een nieuwe foto van hem gepubliceerd. Uit het politieonderzoek komt verder naar voren dat de man Engels of Duits spreekt. En hij stond een klein uur voor de vermoedelijke ontvoering op zijn sokken bij het winkelcentrum en de bushalte aan de Herenweg in Spanbroek.

1 uur geleden
Steekpartij in trein bij Ede-Wageningen: acht arrestaties

EDE-WAGENINGEN (ANP) - Acht mannen zijn in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt na een vechtpartij in een trein die uit Arnhem kwam en naar Ede-Wageningen ging. Daarbij is ook gestoken. Twee mensen moesten met niet-levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis. Een van hen is ook aangehouden.

3 uur geleden
Nog één op A12 opgepakte klimaatactivist vast, rest weer vrij

DEN HAAG (ANP) - Er zit nog één klimaatactivist vast die zaterdag bij de blokkade van de A12 in Den Haag is opgepakt. De rest van de 48 arrestanten die de politie aanhield voor strafbare feiten als vernieling of belediging, is zaterdagavond weer op vrije voeten gesteld, melden de politie en een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

7 uur geleden
Politiebonden: niet vervolgen activisten A12 frustreert politie

DEN HAAG (ANP) - Er is bij politiemensen die zaterdag in Den Haag hebben gewerkt bij de blokkade van de A12 door activisten van Extinction Rebellion grote frustratie ontstaan. Het niet vervolgen van meer dan 1500 aanhoudingen is in het verkeerde keelgat geschoten van de politie, zo bevestigt voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs, na berichtgeving van het AD.

9 uur geleden
Explosie bij Surinaams geldwisselkantoor in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de West-Kruiskade in Rotterdam is zondag om 05.00 uur een explosie geweest. Eerder in de week gingen bij drie vestigingen van dit bedrijf Suri-Change in Amsterdam eveneens explosieven af. De politie zegt rekening te houden met een verband, ook gelet op de werkwijze.

14 uur geleden
Man ligt vijf maanden dood in flat in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - De politie heeft zaterdagmorgen een dode man gevonden in zijn flatwoning in Den Bosch. Hij blijkt ruim vijf maanden geleden te zijn overleden aan een natuurlijke dood, meldt de politie op Facebook. "Niemand verdient het om zo lang onopgemerkt te blijven", aldus de politie die mensen oproept zijn of haar buren soms in de gaten te houden. "Sociale controle is belangrijk. Zeker bij oudere mensen of mensen die zich als kluizenaar gedragen."

19 uur geleden