Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Demonstratie tegen coronabeleid in Amsterdam 'vreedzaam verlopen'

Demonstratie tegen coronabeleid in Amsterdam 'vreedzaam verlopen'

AMSTERDAM (ANP) - De demonstratie tegen het coronabeleid in Amsterdam is zondag "vreedzaam verlopen". Volgens de gemeente waren er rond 15.00 uur op het Museumplein zo'n 15.000 mensen aanwezig.

Negen personen zijn aangehouden, onder meer voor belediging van de politie, discriminatie van een betoger en het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. Volgens een woordvoerster van de politie zijn alle arrestanten inmiddels weer heengezonden.

Het protest begon rond het middaguur en de betogers liepen vanaf het Oosterpark, het Olympisch Stadion en het Westerpark naar het Museumplein voor de zogenoemde 'herdenking van de koffieslag'. Vanaf daar maakten ze gezamenlijk een ronde door het centrum. Rond 17.00 uur gingen de meeste betogers huiswaarts.

De actievoerders scandeerden: "Liefde, vrijheid, geen dictatuur". Toen ze in de buurt waren van de ambtswoning van burgemeester Femke Halsema riepen ze "Femke rot op". De gracht naar de woning was afgezet door de politie. De demonstranten hadden spandoeken bij zich met teksten als: "Kinderen zijn onze toekomst. Niet onze proefkonijnen."

Fascisme

Langs de route demonstreerden enkele tientallen betogers tegen fascisme. Zij waren eerder op het Museumplein, maar werden door de politie verplaatst in drie bussen naar het Max Eeuweplein. Deze plek was door de mobiele eenheid afgeschermd. Inmiddels is het plein weer leeg.

Actiegroep Nederland in Verzet organiseerde de 'herdenking van de koffieslag' om stil te staan bij de verboden demonstratie tegen het kabinetsbeleid op 17 januari vorig jaar op het Amsterdamse Museumplein, die uitliep op rellen. Op Facebook maakte de actiegroep na afloop bekend dat er de komende week veel nieuwe protesten volgen.

Tractors

Naar het Museumplein kwamen ook een kleine dertig tractors uit onder meer Friesland, Groningen en Noord-Holland. De eersten waren om 01.00 uur vertrokken om op tijd in Amsterdam te zijn. Op protestborden staan teksten als 'samen staan we sterk', 'don't worry be wappie', 'wij zijn de leugens zat' en 'gebruik je boerenverstand geen 2g'. De boeren vertrokken aan het einde toeterend en onder applaus huiswaarts.

De Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en OM) wees vooraf de locaties van de demonstratie aan als veiligheidsrisicogebied, wat betekende dat er preventief mocht worden gefouilleerd. De politie hield er rekening mee dat er mensen naar de demonstratie kwamen met wapens of illegaal vuurwerk.

Meer uit Binnenland

Heerma, Asscher en Weekers getuigen over fraudeaanpak

DEN HAAG (ANP) - Voormalig CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma, oud-minister Lodewijk Asscher (tevens voormalig PvdA-leider) en voormalig staatssecretaris Frans Weekers worden volgende week gehoord door de parlementaire enquêtecommissie over hun rol in het fraudebeleid van de afgelopen jaren. Heerma wordt gehoord over de tijd dat hij zich namens het CDA met sociale zaken bezighield, Asscher over zijn tijd als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Weekers, die net als Asscher al eens eerder in de enquêtezaal moest verschijnen, was in de tijd van de Bulgarenfraude als staatssecretaris verantwoordelijk voor toeslagen.

1 uur geleden
Minister: plan om hoger minimumloon te betalen vreselijk slecht

DEN HAAG (ANP) - Demissionair economieminister Micky Adriaansens vindt het innen van belasting op de inkoop van eigen aandelen een "vreselijk, vreselijk slecht plan". De Tweede Kamer kwam tijdens het debat over de miljoenennota op initiatief van PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie met dit voorstel om zo een verhoging van het minimumloon en de kinderopvangtoeslag te kunnen bekostigen. Het plan jaagt bedrijven weg, vreest de VVD-bewindsvrouw, waardoor het de schatkist ook helemaal niets oplevert.

1 uur geleden
COA: meer plaats voor minderjarige asielzoekers hard nodig

DEN HAAG (ANP) - De oproep van staatssecretaris Eric van der Burg vrijdag om met spoed meer plaatsen te realiseren voor asielzoekers, onder wie veel minderjarigen, is dringend nodig, zegt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Op dit moment arriveren er dagelijks dertig tot vijftig alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv'ers) in Ter Apel en daar verbleven donderdag al 330 jongeren.

1 uur geleden
OM eist tot 7 jaar cel in zaak over vergisontvoering Cruquius

SCHIPHOL (ANP) - In de strafzaak over de brute vergisontvoering in Cruquius zijn vrijdag celstraffen van 5,5 tot 7 jaar geëist tegen acht van de tien verdachten. Het Openbaar Ministerie verdenkt ze van de ontvoering van een 56-jarige man uit Hoofddorp.

1 uur geleden
Van der Burg heeft met spoed 450 plekken voor asielzoekers nodig

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) doet een dringende oproep aan gemeenten om 450 opvangplekken voor asielzoekers te verzorgen. In een brief schrijft hij dat hij de plekken zaterdag nodig heeft om te voorkomen dat Ter Apel overloopt. 250 van deze plekken zijn bedoeld voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV'ers). Als gemeenten geen gehoor geven aan deze oproep, dreigt de bewindsman asielzoekers ongevraagd te plaatsen in opvanglocaties en hotels.

2 uur geleden
Marengo-kroongetuige: te vroeg voor laatste woord

AMSTERDAM (ANP) - Advocaat Onno de Jong heeft vrijdagochtend namens zijn cliënt Nabil B. het laatste woord gevoerd. De kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo was niet aanwezig in de Bunker in Amsterdam-Osdorp. "Het is nu nog te vroeg voor een laatste woord. Uiteindelijk zal dat komen, maar nu nog niet", zei De Jong namens B. aan het einde van zijn dupliek, een reactie op het Openbaar Ministerie.

3 uur geleden
Studenten ontvangen eerste basisbeurs en lenen meteen minder

DEN HAAG (ANP) - Minder studenten gaan een studielening aan en het bedrag dat ze lenen is flink gedaald, maakt de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) bekend. Vrijdag ontvangen studenten hun eerste basisbeurs nadat deze opnieuw is ingevoerd. Onderzoekers verwachten dat studenten daardoor "bewuster" zijn gaan lenen.

5 uur geleden