Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Demonstratie tegen anti-lhbti-geweld na flatbrand in Amsterdam

Demonstratie tegen anti-lhbti-geweld na flatbrand in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Naar aanleiding van de brand in een studentenflat in Amsterdam-West afgelopen vrijdag wordt donderdag een demonstratie gehouden tegen anti-lhbti-geweld. Het protest is een steunbetuiging aan de bewoners van de flat aan de Krelis Louwenstraat, waar vermoedelijk een regenboogvlag in brand werd gestoken.

Initiatiefnemer Carlo van Munster hoopt dat er zeker duizend mensen komen. De actie begint om 17.00 uur op het Mercatorplein, waarvandaan de betogers naar de flat lopen. Daar wil Van Munster een enorme regenboogvlag vanaf het dak naar beneden hangen als statement.

De brand brak vrijdagochtend vroeg uit op de achtste etage. Het gebouw moest worden ontruimd en vier mensen raakten gewond. De politie houdt rekening met brandstichting die gericht lijkt tegen regenboogvlaggen in het gebouw. Eerder waren er al vergelijkbare incidenten. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema liet weten dat er extra rechercheurs op de zaak zijn gezet.

Woensdag ging de brandweer opnieuw langs in de flat voor een inspectie, na aanhoudende zorgen van de bewoners over de veiligheid. Studentenhuisvester DUWO kwam met het advies aan bewoners om regenboogvlaggen achter hun eigen ramen te hangen. Door ze niet meer in de openbare ruimte te plaatsen, zoals op deuren, moet worden voorkomen dat er opnieuw brand wordt gesticht in het gebouw.

Meer uit Binnenland

Gökmen T. woont strafzaak geboeid bij

ROTTERDAM (ANP) - Tramschutter Gökmen T. draagt handboeien tijdens zijn strafzaak die dinsdagochtend begon in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. Dat is ongebruikelijk tijdens strafzaken. Voor T. geldt al ruim twee jaar een regime waarbij hij in de gevangenis handboeien moet dragen, klaagde hij in de rechtbank.

50 minuten geleden
Onderzoek: Nederlandse tieners weten weinig van burgerschap

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse jongeren weten weinig over burgerschap en leren er op school ook weinig over. De kennis van jongeren over hoe een democratische samenleving eruit ziet en wat hun rol daarin is, blijft "op veel punten achter bij die in andere landen". Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen in een rapport dat dinsdag is gepresenteerd.

57 minuten geleden
Ruim 980.000 kilo zout gestrooid om gladheid

DEN HAAG (ANP) - Strooiwagens van Rijkswaterstaat hebben sinds maandagavond 19.00 uur ruim 980.000 kilo zout gestrooid om de verwachte gladheid, meldt de verkeersdienst van Rijkswaterstaat. In het hele land zijn strooiwagens de weg opgegaan. "Hiermee proberen we gladheid zoveel mogelijk te voorkomen en zorgen we voor een veilige doorstroming", meldt Rijkswaterstaat op X.

2 uur geleden
Klimaatenquête: meeste Nederlanders tegen fossiele subsidies

LUXEMBURG (ANP) - Het merendeel van de Nederlanders is voorstander van het afschaffen van subsidies en belastingvoordelen voor de luchtvaartsector en alle bedrijven die sterk afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. De Europese Investeringsbank (EIB) meldt op basis van de jaarlijkse Klimaatenquête dat 72 procent hier voor is.

4 uur geleden
Brand in gemeentehuis Soest, dienstverlening getroffen

SOEST (ANP) - In het gemeentehuis in het Utrechtse Soest heeft maandagavond korte tijd brand gewoed. De brand brak rond 23.45 uur uit aan het Raadhuisplein 1 en was volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio snel onder controle. Wel is er veel schade aan de balieruimte en kantoren van burgerzaken. "Dat heeft gevolgen voor de dienstverlening aan inwoners", aldus de veiligheidsregio.

8 uur geleden
Extinction Rebellion: nieuwe acties bij Maastricht Aachen Airport

MAASTRICHT (ANP) - Extinction Rebellion (XR) kondigt nieuwe acties aan bij Maastricht Aachen Airport (MAA). Een gesprek maandagavond met directeur Jonas van Stekelenburg van MAA leverde in de ogen van de actievoerders te weinig op. "Acties zullen doorgaan totdat MAA concrete stappen zet naar een beleid dat in lijn is met een leefbare aarde in de toekomst", aldus XR in een verklaring.

8 uur geleden
Driekwart 18-plussers maakt zich zorgen over klimaatverandering

DEN HAAG (ANP) - Ruim drie op de vier Nederlanders van 18 jaar en ouder maken zich zorgen over de gevolgen van klimaatverandering voor toekomstige generaties, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

9 uur geleden