Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Demonstratie Extinction Rebellion in Amsterdam ontbonden

Demonstratie Extinction Rebellion in Amsterdam ontbonden

AMSTERDAM (ANP) - Een demonstratie van Extinction Rebellion in Amsterdam is ontbonden door de lokale driehoek van politie, justitie en burgemeester. Zo'n tachtig activisten, van wie sommigen schaars gekleed, blokkeerden vrijdagochtend de Overtoom in Amsterdam-West. Ongeveer twintig van hen wilden niet vertrekken, zij zijn weggevoerd en ergens anders heen gebracht. Ook worden vrijdagmiddag zo'n zestig activisten weggevoerd die onder het Rijksmuseum door de politie werden ingesloten.

Burgemeester Femke Halsema gaf vrijdagochtend een noodbevel af en de demonstranten werden opgeroepen het gebied bij de Overtoom te verlaten. Het grootste deel van de groep vertrok daarna vrijwillig, maar zo'n twintig activisten bleven zitten. Het is nog niet duidelijk waar zij heen zijn gebracht, maar meestal is dat ergens aan de rand van de stad.

Het andere deel van de groep vervolgde zijn weg en blokkeerde daarna een korte tijd een aantal straten, tot aan het kruispunt bij de Stadhouderskade en het Rijksmuseum. Na een onderling overleg op het Museumplein liepen ongeveer honderd actievoerders naar de Stopera bij het Waterlooplein om daar een demonstratie te houden. De politie hield hen echter tegen bij de doorgang onder het Rijksmuseum, waar ze werden ingesloten met politiebusjes aan beide kanten. Volgens een woordvoerder van de burgemeester zijn ongeveer zestig mensen weggevoerd. Een woordvoerder van de actiegroep zegt dat de activisten op het moment van insluiten niet de weg blokkeerden, maar netjes op de stoep liepen.

Lenterebellie

De activisten trokken onder de noemer 'Lenterebellie’ als een 'zwermende, bewegende blokkade' vanaf 09.00 uur door de stad. Met de actie wil de groep in aanloop naar de verkiezingen aandacht vragen voor het klimaat. Ze blokkeerden daarbij de autoweg en de trambaan op de Overtoom, en dat mag niet. "We eisen dat de overheid de klimaatnoodtoestand uitroept, daarom hebben we dit vandaag zo aangepakt", laat een woordvoerder van de actiegroep weten. "Als je naar de wetenschap luistert, is het komende kabinet cruciaal. We moeten nu in actie komen."

De 'rebellen' hebben de klimaateisen waar ze voor strijden duidelijk gemaakt op spandoeken, borden en hun eigen ontblote bovenlichamen. "Wees eerlijk", "Doe wat nodig is", en "Laat burgers beslissen" luiden de eisen. De actievoerders hebben mondkapjes op en houden afstand.

Ook in Rotterdam, Utrecht en Tilburg wordt vrijdag gedemonstreerd. Zaterdag gaan de acties verder in steden als Arnhem, Den Haag, Groningen, Eindhoven, Alkmaar, Deventer en Roermond.

Meer uit Binnenland

Man verdacht van dreigen met terroristisch misdrijf op school

BREDA (ANP) - De 20-jarige man die in november een basisschool in het Brabantse Oisterwijk binnendrong, wordt verdacht van het dreigen met een terroristisch misdrijf. Dat bleek woensdag in de rechtbank in Breda. Volgens zijn advocaat was Sofian T. zwaar onder invloed van alcohol en drugs.

10 minuten geleden
Gebruiksverbod dreigt voor verschillende historische zeilschepen

DEN HAAG (ANP) - Verschillende historische zeilschepen hebben mogelijk voor 1 april niet de benodigde papieren om vanaf dan gebruikt te mogen worden. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) meldt woensdag dat de schippers van circa tachtig schepen zich nog niet hebben gemeld voor een verplicht aanvullend onderzoek, dat voor die datum afgerond moet zijn. Bij de onderzoeken die al wel zijn gedaan, bleken in verschillende gevallen kostbare reparaties nodig.

53 minuten geleden
Provincie Groningen steekt geld in eierbalmachine

GRONINGEN (ANP) - De provincie Groningen verleent een subsidie van 45.000 euro aan een bedrijf dat eierballen duurzaam in de markt wil zetten. De eierbal, sinds 2017 immaterieel cultureel erfgoed, is volgens de provincie dé Groningse snack. Die is door het complexe productieproces echter lastig op grote schaal te produceren.

1 uur geleden
Tip binnengekomen na Opsporing Verzocht over dood Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - Na de uitzending van Opsporing Verzocht over de schietpartij in Amsterdam waarbij de 26-jarige Danzel Silos omkwam, is er een tip binnengekomen bij de politie. Silos, ook wel bekend als Bigidagoe van rapformatie Zone6, werd zondagochtend neergeschoten bij een partycentrum aan de Rhoneweg in Amsterdam en overleed later die dag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

1 uur geleden
OM eist in hoger beroep tot 20 cel jaar voor Marumse zwembadmoord

LEEUWARDEN (ANP) - In de Marumse zwembadmoord zijn in hoger beroep wederom celstraffen van twintig jaar geëist voor de toenmalige vriendin en zwager van het slachtoffer voor het plannen van zijn moord. Voor de schoonmoeder van het slachtoffer werd zeventien jaar geëist. Tegen Johan L., die zou hebben bemiddeld tussen de familie en de uitvoerders van de moord en ook het wapen zou hebben geleverd, is twaalf jaar geëist.

1 uur geleden
Rode Kruis biedt hulp aan bij opvang Oekraïners in Jaarbeurs

DEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis heeft hulp aangeboden bij de opvang voor Oekraïners in de Jaarbeurs in Utrecht. De veiligheidsregio meldde dinsdag dat de locatie overvol is en daardoor tijdelijk is gesloten. Een woordvoerster van het Rode Kruis zegt dat de organisatie in overleg is met de veiligheidsregio voor mogelijke ondersteuning.

1 uur geleden
Voor vijfde nacht op rij minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum in Ter Apel verbleven in de nacht van dinsdag op woensdag 1962 asielzoekers. Het is de vijfde nacht op rij dat het aantal onder de 2000 blijft, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De organisatie hoeft daarom geen dwangsom te betalen.

2 uur geleden