Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Demonstranten raken slaags met politie in Berlijn

Demonstranten raken slaags met politie in Berlijn

BERLIJN (ANP/DPA) - In Berlijn zijn demonstranten op de Dag van Arbeid serieus slaags geraakt met de politie. Pas laat in de avond keerde de rust geleidelijk terug. In andere Duitse steden waren er slechts wat incidentele voorvallen tijdens evenementen van zowel linkse als rechtse organisaties.

Volgens de politie verzamelden zo'n 5000 betogers zich zaterdag in de Berlijnse wijk Neukölln. De ordebewakers waren voorbereid op de komst van tweemaal zoveel mensen. Sommige bronnen meldden dat dat aantal ruimschoots werd gehaald.

Het liep uit de hand toen raddraaiers de agenten begonnen te bekogelen met flessen en stenen en hen ook lijfelijk aanvielen. Op verschillende plekken werden afvalcontainers en pallets in brand gestoken. De politie verweerde zich onder meer met pepperspray. Drie agenten raakte gewond door vuurwerk. Verscheidene relschoppers werden gearresteerd.

Protestborden

Linkse actievoerders zwaaiden met vlaggen of hadden zich gewapend met protestborden. Ze schreeuwden leuzen tegen de politie. Deze riep met megafoons de demonstranten op zich aan de corona-regels te houden, waaronder anderhalve meter afstand van elkaar. Velen hadden daar maling aan en eisten onder meer onmiddellijke hervatting van het sociale leven en vrij baan voor sportclubs.

Ook elders in het land waren vergelijkbare manifestaties. In Hamburg joeg de politie een samenscholing van honderden linkse activisten uiteen voor het cultureel centrum Rote Flora met behulp van een waterkanon. Later werd een eind gemaakt aan een niet-toegestane betoging in het Lohmühlenpark. Tientallen bezoekers werden aangehouden.

In Frankfurt hielden 3000 personen een protestmars. Een aantal deelnemers werd gearresteerd wegens het gooien van vuurwerk en aanvallen van de politie. Ook hier werd het waterkanon ingezet. Vergelijkbare incidenten werden gemeld in Leipzig en Erfurt.

Meer uit Buitenland

Taiwan presenteert eigen type onderzeeër

KAOHSIUNG (ANP/AFP/RTR) - Taiwan heeft een zelfgemaakte onderzeeër gepresenteerd. Het is voor de defensie van het belaagde eiland een belangrijke stap. Het prototype vormt onderdeel van een ambitieus plan de defensie te moderniseren. Taiwan heeft twee onderzeeërs van een type uit de Zwaardvisklasse die het in de jaren 80 in Nederland kocht. Het door China geclaimde en bedreigde eiland heeft ook nog twee oude Amerikaanse onderzeeërs die het in de jaren 70 aanschafte, maar die worden uitsluitend voor trainingsdoeleinden gebruikt.

13 minuten geleden
Separatisten Nagorno-Karabach heffen eigen republiek op

JEREVAN (ANP/RTR/AFP) - Het separatistische bestuur in Nagorno-Karabach heft de eigen republiek op na de recente militaire inval door Azerbeidzjan. De president van de zogenoemde Republiek Artsach tekende een decreet met de opdracht alle plaatselijke overheidsinstellingen te ontbinden op 1 januari 2024. Op die dag moet ook een einde komen aan de separatistische staat, die internationaal niet werd erkend.

40 minuten geleden
Oekraïne zegt tientallen drones uit Rusland te hebben neergehaald

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïne zegt tientallen drones te hebben neergehaald tijdens nachtelijke aanvallen door Rusland. Dat zou 44 onbemande toestellen van het type Shahed hebben ingezet, waarvan er volgens Oekraïne 34 uitgeschakeld konden worden.

1 uur geleden
Helft etnische Armeniërs gevlucht uit Nagorno-Karabach

JEREVAN (ANP/RTR/AFP) - Meer dan de helft van de naar schatting 120.000 etnische Armeniërs in Nagorno-Karabach is gevlucht. De Armeense regering maakte bekend dat ruim 65.000 mensen de grens met Armenië zijn overgestoken. Een regeringswoordvoerster sprak over mensen die onder dwang hun huizen moesten verlaten.

1 uur geleden
Trump verkiest bezoek auto-industrie boven Republikeins debat

DETROIT (ANP/BLOOMBERG) - Terwijl zijn zeven Republikeinse rivalen debatteerden in Californië bezocht Donald Trump, voormalig president en grootste kanshebber om de kandidaat van de Republikeinen te worden voor de verkiezingen in november 2024, een autofabriek in Detroit. Daar bekritiseerde hij zijn Democratische tegenstander Joe Biden. Door in te zetten op elektrische auto's, helpt Biden de Amerikaanse auto-industrie om zeep, aldus Trump. "Je kunt loyaal zijn aan werk of je kunt loyaal zijn aan milieugekken", zei hij tegen een groep van enkele honderden uitgenodigde werknemers.

2 uur geleden
Afwezigheid Trump overschaduwt ook tweede debat Republikeinen

SIMI VALLEY (ANP) - Het tweede debat van Republikeinse kandidaten voor de presidentsverkiezingen is woensdagavond plaatselijke tijd overschaduwd door de afwezigheid van oud-president Donald Trump. "De winnaar van dit rommelige debat was Trump, die niet aanwezig was", concludeerde CNN.

3 uur geleden
Trudeau biedt Zelensky excuses aan voor SS'er in Lagerhuis Canada

OTTAWA (ANP/RTR) - De Canadese premier Justin Trudeau heeft zijn excuses aangeboden voor het incident met een oud-SS'er in het Canadese parlement afgelopen week. Trudeau richtte zich met name op de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die aanwezig was geweest bij het pijnlijke moment.

12 uur geleden