Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Demonstranten en politie raken slaags in Parijs

Demonstranten en politie raken slaags in Parijs

PARIJS (ANP/AFP) - Demonstranten en de politie zijn zaterdagmiddag met elkaar in botsing gekomen in Parijs, een dag nadat drie mensen werden doodgeschoten bij een Koerdisch cultureel centrum. Agenten werden bekogeld met stenen en flessen, en voertuigen werden in brand gestoken, zo is op beelden op sociale media te zien.

Zaterdagochtend kwamen vele honderden actievoerders uit de Koerdische gemeenschap samen op de Rue d'Enghien in de Franse hoofdstad, waar vrijdag een 69-jarige man drie mensen doodde en er nog eens drie verwondde. De activisten droegen vlaggen mee van de extremistische beweging PKK (Koerdische Arbeiderspartij) en scandeerden onder meer de namen van de slachtoffers. Ze zijn boos dat de Franse justitie niet uitgaat van een terroristische aanslag en geven Turkije de schuld.

De verdachte zou volgens verscheidene media een racistisch motief hebben gehad en dat tijdens zijn arrestatie ook hebben aangegeven. Zaterdag is besloten dat hij voorlopig blijft vastzitten. Het racistische motief is toegevoegd aan het onderzoek, laat het Franse OM weten. De man werd al verdacht van moord, poging tot moord en onder meer wapengeweld.

Reacties uit Franse politiek

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin had eerder al gezegd dat de dader "duidelijk buitenlanders wilde aanvallen" en president Emmanuel Macron meldde vrijdag dat de Koerdische gemeenschap het doelwit was van de gruwelijke aanval. Burgemeester Anne Hidalgo liet via Twitter weten dat de man een extreemrechtse activist is.

Vrijdag braken ook ongeregeldheden uit toen Darmanin de plaats delict bezocht. Er ontstonden botsingen tussen Koerdische betogers en de veiligheidsdiensten, die met voorwerpen werden bekogeld en vervolgens traangas gebruikten om de menigte uiteen te drijven. Twaalf agenten raakten gewond.

Meer uit Buitenland

Doden en honderden gewonden na rellen in Nieuw-Caledonië

NOUMÉA (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Het dodental door de rellen in het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië is opgelopen naar drie. Ook raakten volgens de autoriteiten honderden mensen gewond.

46 minuten geleden
Rellen Nieuw-Caledonië houden aan: dode en veel arrestaties

NOUMÉA (ANP/RTR/AFP) - In het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië is een dode gevallen bij onrust over een omstreden hervorming. In de hoofdstad Nouméa klonken woensdag schoten en scholen bleven dicht.

2 uur geleden
Poetin prijst 'oprechte wens' China voor vrede in Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft de "oprechte wens" van China om de crisis in Oekraïne te helpen oplossen geprezen. Dat deed hij in een interview met Chinese staatsmedia voorafgaand aan een tweedaags bezoek aan het land.

3 uur geleden
Studie: hittegolven leiden wereldwijd tot 150.000 doden per jaar

SYDNEY (ANP/DPA) - Hittegolven tijdens de warmste maanden van het jaar leiden elk jaar tot meer dan 150.000 doden wereldwijd. Dat blijkt uit onderzoek van de Monash University in Australië.

3 uur geleden
Containerschip had tweemaal panne voor botsing brug Baltimore

BALTIMORE (ANP) - Het containerschip dat eind maart de Francis Scott Key Bridge in Baltimore deed instorten, kampte kort voor de botsing tweemaal met elektrische problemen. Dat melden de Amerikaanse autoriteiten in een voorlopig rapport.

4 uur geleden
Evacuaties in Canadese oliestad om dreiging van grote bosbrand

FORT MCMURRAY (ANP) - Een grote bosbrand nadert gestaag de Canadese stad Fort McMurray in de provincie Alberta, die in een gebied ligt waar veel olie wordt gewonnen. Ongeveer 6000 mensen in vier buitenwijken van de stad hebben te horen gekregen dat zij moeten evacueren, meldden lokale autoriteiten.

4 uur geleden
Musk moet opnieuw getuigen in onderzoek naar overname Twitter

SAN FRANCISCO (ANP) - Een Amerikaanse rechtbank heeft bepaald dat Elon Musk opnieuw moet getuigen in het onderzoek van de Amerikaanse beurstoezichthouder (SEC) naar zijn overname van het sociale medium Twitter voor 44 miljard dollar. Dat blijkt uit gerechtelijke documenten.

7 uur geleden