Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Demonstranten aangehouden voor blokkeren A12 bij Tweede Kamer

Demonstranten aangehouden voor blokkeren A12 bij Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - Een groep demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion blokkeert sinds woensdagmiddag 12.30 uur beide richtingen van de Utrechtsebaan (A12) in de buurt van de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in Den Haag. Inmiddels zijn vier mensen uit de groep aangehouden, aldus de politie.

Ongeveer twintig mensen zitten op de weg. Volgens Rijkswaterstaat heeft een aantal demonstranten zich vastgelijmd aan de weg. Ze hebben spandoeken bij zich met daarop teksten als "Stop fossiele subsidies!" en "Planeet boven poen". Volgens de politie zijn er in totaal ongeveer veertig demonstranten aanwezig.

De politie riep de demonstranten op te vertrekken en waarschuwde dat als ze daar geen gehoor aan geven, ze gearresteerd zouden worden. "We faciliteren demonstraties, maar niet het verstoren van de openbare orde", aldus een woordvoerder. Het is nog niet duidelijk waar de vier aangehouden demonstranten heen worden gebracht.

Eis

De klimaatdemonstranten zouden eerst met auto's het verkeer tegen hebben gehouden, waarna ze op de weg zijn gaan zitten, zo zeggen ze. De groep laat weten te blijven zitten tot hun eis is ingewilligd: een onmiddellijke stop op subsidies voor olie, kolen en gas. "De overheid, die ons zou moeten beschermen, jaagt met subsidies de klimaatcrisis juist nog verder aan."

De ANWB meldt dat de A12 tussen Den Haag en Utrecht bij het Malieveld in beide richtingen is afgesloten door het protest. Er staat momenteel geen file vanwege het protest, aldus een woordvoerder. Verkeer wordt omgeleid via de Zuid Hollandlaan.

Momenteel zijn in de Tweede Kamer de Algemene Politieke Beschouwingen.

Meer uit Binnenland

Acteur Thijs Römer trekt hoger beroep onlinezedenzaak in

ASSEN (ANP) - Acteur Thijs Römer gaat toch niet in hoger beroep tegen de straf die hij vorig jaar kreeg opgelegd voor het online misbruiken van drie minderjarige meisjes. Dat meldt zijn advocaat Bénédicte Ficq op X. Daarmee gaat de 45-jarig Römer akkoord met de maand gevangenisstraf die hij uit moet zitten.

2 minuten geleden
Putters praat ook volgende week verder met partijen op rechts

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters blijft ook volgende week nog proberen de partijen die een rechts kabinet mogelijk kunnen maken op één lijn te krijgen. Zijn eerstvolgende gesprekken zullen zijn met de leiders van PVV, NSC, VVD en BBB, kondigt hij vrijdag aan. Maar het ziet er nog altijd niet naar uit dat die partijen bereid zijn de stellingen te verlaten die zijn betrokken in het debat over het eindverslag van Putters' voorganger, Ronald Plasterk.

27 minuten geleden
Dierenbescherming teleurgesteld in plannen Adema

DEN HAAG (ANP) - De Dierenbescherming vindt dat demissionair landbouwminister Piet Adema een dierwaardiger veehouderij niet echt dichterbij heeft gebracht. Adema kwam vrijdag met een aantal maatregelen, bijvoorbeeld dat kippen voor 2030 meer ruimte moeten krijgen en dat boeren hun varkens en koeien beter moeten verzorgen. Maar dat is slechts "laaghangend fruit", zegt de Dierenbescherming. "Echte veranderingen worden doorgeschoven naar een volgend kabinet."

34 minuten geleden
Rutte belooft in Oekraïne 150 miljoen euro extra voor munitie

CHARKIV (ANP) - Nederland trekt 150 miljoen euro extra uit voor een Tsjechisch plan om op zeer korte termijn 800.000 artilleriegranaten voor Oekraïne te kunnen kopen. Daarmee komt het totaal op een kwart miljard euro, maakte demissionair premier Mark Rutte bekend tijdens een bezoek aan de stad Charkiv in het oosten van Oekraïne.

58 minuten geleden
Racismecoördinator: politie-ervaringen van mensen serieus nemen

DEN HAAG (ANP) - De ervaringen van mensen met de politie moeten serieus genomen worden, en daarom pleit de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) Rabin Baldewsingh voor vervolgonderzoek. Dat zegt een woordvoerster namens Baldewsingh in reactie op de Veiligheidsmonitor 2023 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat deed voor het eerst onderzoek naar de mate waarop afkomst en uiterlijk volgens mensen zelf aanleiding vormden voor een politiecontrole.

1 uur geleden
ISO: denk over tegemoetkoming voor discriminatie studenten

UTRECHT (ANP) - De overheid moet onderzoeken of studenten die slachtoffer zijn geworden van discriminatie bij de controle op mogelijke fraude een tegemoetkoming kunnen krijgen. "Dit had namelijk nooit mogen gebeuren. Het kan niet zo zijn dat je migratieachtergrond of leeftijd bepalen of je wel of niet wordt gecontroleerd", zegt voorzitter Demi Janssen van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

1 uur geleden
Bruins Slot vraagt onderzoek te doen naar bloedbad in Gaza

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) heeft Israël gevraagd onderzoek te doen naar een bloedbad donderdag in de Gazastrook. "Er is meer helderheid nodig over de toedracht." In Gaza kwamen tijdens het uitdelen van humanitaire hulp meer dan honderd mensen om het leven.

1 uur geleden