Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Democratische kandidaten gaven al meer dan half miljard uit

Democratische kandidaten gaven al meer dan half miljard uit

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Democratische kandidaten voor de presidentsverkiezingen van november hebben bij elkaar al meer dan een half miljard dollar uitgegeven aan hun campagnes. De miljardairs Michael Bloomberg en Tom Steyer zijn daarbij de big spenders. Samen hebben ze volgens officiële opgaven 389 miljoen uitgegeven aan reclame, campagnemedewerkers en andere kosten.

Bloomberg en Steyer bekostigen hun campagnes bijna helemaal zelf. Oud-burgemeester Bloomberg van New York besteedde meer dan 188 miljoen van zijn eigen geld sinds november en skipt de eerste vier Democratische voorverkiezingen. Pas op Super Tuesday (3 maart) hoopt hij voorverkiezingen op zijn naam te schrijven als in twaalf staten mensen hun voorkeur kenbaar kunnen maken.

Steyer stapte in juli 2019 in de race en gaf 201 miljoen dollar uit. Het geld kwam grotendeels uit eigen zak. Hij haalde 3 miljoen binnen aan donaties en heeft vooralsnog 202,5 miljoen van zijn privévermogen gereserveerd voor de campagne. Senator Bernie Sanders uit Vermont volgt op gepaste afstand met 90,7 miljoen aan campagne-uitgaven in 2019. Andere kandidaten als Joe Biden, Elizabeth Warren, Pete Buttigieg spendeerden ook ettelijke miljoenen aan reclame, personeel en bijkomende kosten.

Maandag vinden de eerste voorverkiezingen plaats in de staat Iowa. De voorverkiezingen moeten bepalen wie het in november namens de Democraten mag opnemen tegen zittend president Donald Trump, die sinds januari 2017 148 miljoen dollar uitgaf voor zijn herverkiezingscampagne.

Meer uit Buitenland

500.000 artilleriegranaten voor Oekraïne dankzij Tsjechisch plan

WASHINGTON (ANP/AFP) - Dankzij een Tsjechisch plan om munitie te leveren voor Oekraïne moeten er later dit jaar zeker een half miljoen artilleriegranaten worden geleverd. Twintig landen, waaronder Nederland, hebben zich bij het initiatief aangesloten om de munitie buiten Europa te kopen, zei de Tsjechische premier Petr Fiala dinsdag tijdens een bezoek aan Washington.

3 uur geleden
EU werkt aan extra sancties voor Iran om aanval op Israël

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie werkt aan nieuwe sancties voor Iran. De EU moet het land in het vervolg ook kunnen straffen voor het leveren van wapens aan strijdgroepen die het opnemen tegen Israël, zoals Hamas en Hezbollah. Of tegen de westerse koopvaardij, zoals de Jemenitische Houthi-rebellen. Ook het leveren van raketten aan Rusland om daarmee Oekraïne te bestoken mag niet meer ongestraft, vinden de EU-landen.

4 uur geleden
VN wil 2,8 miljard dollar bijeen krijgen voor Palestijnen

GENÈVE (ANP/AFP) - De Verenigde Naties willen 2,8 miljard dollar (2,6 miljard euro) bij elkaar krijgen om de Palestijnse bevolking in Gaza en de Westelijke Jordaanoever te helpen. De VN-organisatie voor humanitaire zaken OCHA meldt dat dinsdag.

5 uur geleden
Brits Lagerhuis stemt in met toekomstig verbod op tabaksverkoop

LONDEN (ANP/RTR) - Het Britse Lagerhuis stemt in met de plannen van premier Rishi Sunak om een rookvrije generatie te creëren. Volgens het voorstel zal het voor iedereen die in 2009 of later is geboren verboden worden om ooit tabaksproducten te kopen. 383 parlementariërs stemden in met het voorstel, 67 stemden tegen.

5 uur geleden
Oekraïne meldt 37.000 vermisten in oorlog met Rusland

KYIV (ANP/AFP) - De mensenrechtencommissaris voor het Oekraïense parlement Dmytro Loebinets zei dinsdag dat bijna 37.000 mensen, onder wie militairen, worden vermist door de oorlog met Rusland. Hij waarschuwde daarbij dat het werkelijke aantal nog "veel hoger" ligt.

5 uur geleden
Belgische premier hekelt ingrijpen bij bijeenkomst Brussel

BRUSSEL (ANP) - De Belgische premier Alexander De Croo vindt het "onaanvaardbaar" dat de Brusselse politie heeft ingegrepen bij een politieke bijeenkomst van rechts-conservatieven. De autoriteiten in de gemeente hebben de grondwet overtreden, schrijft hij op X.

7 uur geleden
Duitsers willen dat China Moskou onder druk zet om Oekraïne

BEIJING/KYIV (ANP/AFP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft er bij de Chinese president Xi Jinping op aangedrongen Rusland onder druk te zetten om een einde te maken aan de "zinloze" oorlog in Oekraïne. Xi zou zijn steun hebben uitgesproken voor een vredesconferentie in Zwitserland, aldus Scholz.

7 uur geleden