Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Democraten willen afzettingsprocedure Trump snel in gang zetten

Democraten willen afzettingsprocedure Trump snel in gang zetten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Democraten staan klaar om volgende week stappen te zetten om president Donald Trump uit zijn ambt te zetten vanwege de bestorming van het Amerikaanse parlement door zijn aanhangers. Alle beschikbare instrumenten worden ingezet om te zorgen dat dat gebeurt, zei de ondervoorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Katherine Clark, tegen CNN.

Volgens Clark is dat nodig "om onze democratie te beschermen". De eerste stappen richting ‘impeachment’ worden gezet als vicepresident Mike Pence weigert Trump uit zijn functie te ontheffen. Die zou daar volgens twee adviseurs weinig voor voelen. Sowieso is Trump vanaf 20 januari geen president meer.

Trumps opvolger Joe Biden heeft zich nog niet over de kwestie uitgelaten. Hij richt zich op het begin van zijn ambtstermijn, zei een woordvoerder van zijn overgangsteam. Het eventueel activeren van het 25e amendement of het opstarten van een impeachmentprocedure laat hij over aan het Congres, Mike Pence en leden van Trumps regering.

Kleine kans

De Democratische congresleiders Chuck Schumer en Nancy Pelosi zeiden donderdag al dat ze Trump door het parlement willen laten afzetten als Pence en de rest van het kabinet hem laten zitten. Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat moeten dan bijeenkomen om de afzettingsprocedure in gang te zetten. De kans dat de Republikeinen, die een meerderheid in de Senaat hebben, daarmee instemmen, wordt klein geacht.

Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, noemde Trump donderdag een "enorm gevaarlijk persoon die een gewapende opstand tegen ons land heeft aangewakkerd".

Het 25e amendement kan worden gebruikt om een president uit zijn functie te zetten als de vicepresident en kabinetsleden oordelen dat de president zijn taken niet meer kan uitvoeren.Schumer en Pelosi waren drijvende krachten achter de eerdere impeachment van Trump. De Senaat hield dat uiteindelijk tegen.

Meer uit Buitenland

VN stoppen met politieke missie in Soedan

KHARTOUM (ANP/AFP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft een einde gemaakt aan de politieke missie van de VN in Soedan. Dat gebeurt niet omdat de situatie daar opgelost of verbeterd is, maar omdat de Soedanese autoriteiten dat verzoek hebben gedaan.

4 uur geleden
VN-Veiligheidsraad schrapt na ruim 30 jaar wapenembargo Somalië

NEW YORK/MOGADISHU (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft op vrijdag unaniem besloten om de laatste restricties voor de verkoop van wapens aan de regering van Somalië weg te nemen. Daarmee is na meer dan dertig jaar een einde gekomen aan het wapenembargo voor het Oost-Afrikaanse land.

5 uur geleden
Israël: dood van vijf gijzelaars bevestigd

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische krijgsmacht zegt de dood van vijf gijzelaars die in de Gazastrook werden vastgehouden te hebben bevestigd. De families zijn op de hoogte gebracht. Van een van de gijzelaars is het lichaam aan Israël overgedragen.

7 uur geleden
Poetin tekent decreet voor 15 procent aanwas aantal militairen

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft een decreet getekend om de Russische strijdkrachten met 170.000 militairen te laten toenemen. Dat komt neer op een groei van 15 procent. Er komt nu niet direct een mobilisatie, de toename zal de komende jaren gefaseerd worden doorgevoerd, schrijft het Russische persbureau TASS.

7 uur geleden
Autoriteiten Gaza: drie journalisten gedood, dodental loopt op

GAZA-STAD (ANP/AFP/RTR) - Het gezondheidsministerie in de Gazastrook zegt dat bij Israëlische bombardementen drie journalisten zijn gedood. Ook is het totale dodental sinds het aflopen van de gevechtspauze in de Gazastrook opgelopen tot 178 doden, meldt het ministerie. 589 mensen raakten gewond.

7 uur geleden
Israël wil na afloop oorlog bufferzone in Gaza

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Israël wil na afloop van de oorlog met Hamas een bufferzone creëren aan de Palestijnse kant van de grens tussen Israël en de Gazastrook. Israëlische media schrijven dat premier Benjamin Netanyahu dat aan de Amerikaanse buitenlandminister Blinken heeft laten weten en volgens persbureau Reuters heeft Israël ook Arabische landen in de regio ingelicht over die plannen.

8 uur geleden
Volgende week weer treinstaking in België

BRUSSEL (ANP) - Reizigers die volgende week naar of in België met de trein willen reizen, moeten rekening houden met een nieuwe spoorstaking. Er zullen tussen 5 en 7 december wel een aantal treinen rijden, maar hoe de dienstregeling er precies uitziet, is pas op het laatst bekend.

9 uur geleden