Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Democraten VS komen met sancties tegen Poetin bij inval Oekraïne

Democraten VS komen met sancties tegen Poetin bij inval Oekraïne

WASHINGTON (ANP) - Democraten in de Amerikaanse Senaat presenteren woensdag een wetsvoorstel met ingrijpende sancties tegen Rusland voor het geval dit land Oekraïne binnenvalt, meldt The Washington Post. Die hebben volgens de krant gevolgen voor overheidsfunctionarissen, onder wie president Vladimir Poetin, de legertop en belangrijke financiële instellingen.

Het initiatief van senator Robert Menendez bevat daarnaast bepalingen die erop gericht zijn de Oekraïense veiligheid te versterken. Ze moedigen de VS ook aan zich te verzetten tegen de ingebruikname van de gaspijpleiding Nord Stream 2, die van Rusland naar Duitsland loopt. De leiding wordt omschreven als een "instrument van kwaadaardige invloed van Rusland".

Enkele tientallen Democratische senatoren hebben volgens The Washington Post al gezegd voor het wetsvoorstel te zijn, dat ook wordt gesteund door het Witte Huis. De krant meldt verder dat de wet ook gevolgen heeft voor Russische bedrijven met beveiligde berichtensystemen die banken en andere financiële instellingen gebruiken voor de uitwisseling van belangrijke informatie.

Het is nog niet duidelijk wanneer de Senaat over het wetsvoorstel zal stemmen. Het ontwerp komt enkele dagen nadat de Amerikaanse en Russische onderministers elkaar in het Zwitserse Genève troffen voor overleg over de opgelopen spanningen in Europa. Een doorbraak bleef uit. Westerse landen vrezen vanwege de Russische troepenopbouw bij Oekraíne voor een inval, terwijl de Russen eisen dat de NAVO uit Oost-Europa vertrekt en Oekraïne nooit lid wordt van de NAVO.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden