Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Democraten VS komen met sancties tegen Poetin bij inval Oekraïne

Democraten VS komen met sancties tegen Poetin bij inval Oekraïne

WASHINGTON (ANP) - Democraten in de Amerikaanse Senaat presenteren woensdag een wetsvoorstel met ingrijpende sancties tegen Rusland voor het geval dit land Oekraïne binnenvalt, meldt The Washington Post. Die hebben volgens de krant gevolgen voor overheidsfunctionarissen, onder wie president Vladimir Poetin, de legertop en belangrijke financiële instellingen.

Het initiatief van senator Robert Menendez bevat daarnaast bepalingen die erop gericht zijn de Oekraïense veiligheid te versterken. Ze moedigen de VS ook aan zich te verzetten tegen de ingebruikname van de gaspijpleiding Nord Stream 2, die van Rusland naar Duitsland loopt. De leiding wordt omschreven als een "instrument van kwaadaardige invloed van Rusland".

Enkele tientallen Democratische senatoren hebben volgens The Washington Post al gezegd voor het wetsvoorstel te zijn, dat ook wordt gesteund door het Witte Huis. De krant meldt verder dat de wet ook gevolgen heeft voor Russische bedrijven met beveiligde berichtensystemen die banken en andere financiële instellingen gebruiken voor de uitwisseling van belangrijke informatie.

Het is nog niet duidelijk wanneer de Senaat over het wetsvoorstel zal stemmen. Het ontwerp komt enkele dagen nadat de Amerikaanse en Russische onderministers elkaar in het Zwitserse Genève troffen voor overleg over de opgelopen spanningen in Europa. Een doorbraak bleef uit. Westerse landen vrezen vanwege de Russische troepenopbouw bij Oekraíne voor een inval, terwijl de Russen eisen dat de NAVO uit Oost-Europa vertrekt en Oekraïne nooit lid wordt van de NAVO.

Meer uit Buitenland

Belgische premier verdedigt gevangenenruil met Iran

BRUSSEL (ANP/BELGA/AFP) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft de ruil met Iran verdedigd waarbij Teheran hulpverlener Olivier Vandecasteele vrijliet en België de Iraanse diplomaat Assadollah Assadi. Op het besluit kwam in en buiten België kritiek. "De toestand van Olivier Vandecasteele was na 455 dagen onmenselijke opsluiting "echt moeilijk en we wisten dat er niet veel geduld meer was aan de andere kant", verklaarde De Croo zondag op televisie.

23 minuten geleden
Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

2 uur geleden
Turkse kiesraad verwacht sneller uitslagen dan op 14 mei

ANKARA (ANP/DPA) - De voorzitter van de Turkse kiesraad, Ahmet Yener, verwacht dat de uitslagen van de presidentsverkiezingen van zondag sneller bekend worden dan na de eerste ronde van 14 mei. Na die stembusgang kwam de kiesraad 15 mei tegen de middag met de uitslagen. Toen waren er veel meer kandidaten die meedongen, zei Yener, en nu zijn het er maar twee, president Erdogan en de oppositieleider Kilicdaroglu. Bovendien waren er destijds ook parlementsverkiezingen wat het tellen van de stemmen heeft vertraagd.

3 uur geleden
Dode en drie gewonden door luchtaanval op Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - Door een Russische luchtaanval op de Oekraïense hoofdstad Kyiv zijn ten minste een dode en drie gewonden gevallen, melden de Oekraïense autoriteiten. Er zouden zeker twintig drones zijn neergehaald door het afweergeschut.

4 uur geleden
Regionale verkiezingen beproeven linkse regering in Spanje

MADRID (ANP/DPA) - Meer dan 36 miljoen van de 48 miljoen Spanjaarden kunnen zondag stemmen in regionale en gemeenteraadsverkiezingen. Ook worden er in veel plaatsen burgemeesters gekozen. De uitslagen geven naar verwachting een beeld van de steun aan de linkse coalitieregering van de sociaal-democratische premier Pedro Sánchez en vooral van de populariteit van de sinds 2018 regerende premier zelf. De nationale parlementsverkiezingen staan in december op de agenda.

6 uur geleden
Turkse stembureaus open voor slotronde presidentsverkiezing

ANKARA (ANP) - De stembureaus zijn in Turkije geopend voor de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. Ze sluiten om 16.00 uur onze tijd. De eerste uitslagen worden aan het begin van de avond verwacht. Turkse media mogen eigenlijk pas vanaf 20.00 uur eigen prognoses publiceren, maar bij de eerste ronde gaf de Hoge Kiesraad toestemming er al eerder over te berichten. Toen kwamen rond 17.30 uur de eerste prognoses naar buiten.

7 uur geleden
Luchtalarm in grote delen van Oekraïne, ook in Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - In grote delen van Oekraïne loeit in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. In Kyiv is volgens burgemeester Vitali Klitsjko de luchtverdediging actief. "Ontploffingen in Kyiv", schrijft Klitsjko op Telegram. Volgens hem komt er later meer duidelijkheid over wat er gaande is, maar zouden afweersystemen luchtdoelen hebben neergehaald.

12 uur geleden