Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Democraten VS: commissie om fitheid presidenten te beoordelen

Democraten VS: commissie om fitheid presidenten te beoordelen

WASHINGTON (ANP/DPA) - Een speciale commissie van het Amerikaanse parlement zou de gezondheid van presidenten moeten kunnen beoordelen en in het uiterste geval een onderzoek instellen naar de handelingsbekwaamheid van de president. De leider van de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, zet druk om een wet aan te nemen waardoor zo’n medische commissie kan worden opgericht.

Het gaat om toekomstige presidenten en niet om president Trump, zei Pelosi vrijdag. De coronabesmetting van Trump en zijn medische behandelingen zijn wel de aanleiding. Volgens Pelosi roept Trumps recente "veranderde toestand" de vraag op of hij nog wel handelingsbekwaam is.

De16-koppige commissie zou - als daar een meerderheid voor is - pas na de verkiezingen van 3 november worden ingesteld. Er zouden Democraten en Republikeinen plaats in moeten nemen, van wie de helft medische professionals zouden moeten zijn.

Stunt

De oprichting is volgens de Democraten mogelijk op basis van het 25e amendement van de grondwet, waarin regels staan over wat er met gebeuren als een president zijn ambt niet meer kan uitoefenen.

De Republikeinen wijzen het voorstel af als een "stunt", drie weken voor de verkiezingen. Trump zelf stelt dat de "gekke" Pelosi er met het voorstel op uit is zijn Democratische rivaal Joe Biden bij verkiezingswinst snel te kunnen laten vervangen door diens 'running mate' Kamala Harris.

Om een zittende president permanent uit zijn ambt te zetten, moeten zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat daar met een twee derde meerderheid mee instemmen.

Meer uit Buitenland

Zelensky: terughoudendheid VS-Congres kost Oekraïense levens

KYIV (ANP) - De terughoudendheid van Amerikaanse volksvertegenwoordigers om extra militaire hulp voor Oekraïne goed te keuren zal het land mensenlevens kosten. Dat zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in een interview met de zender Fox News.

10 minuten geleden
Britse autoriteiten doen recordvangst van 5700 kilo cocaïne

SOUTHAMPTON (ANP) - De Britse autoriteiten hebben in de haven van Southampton 5700 kilo cocaïne onderschept in een lading bananen uit Zuid-Amerika. De recordvangst gebeurde al op 8 februari, maar is nu pas bekend gemaakt, melden de National Crime Agency en de Border Force in een persbericht.

1 uur geleden
Unanimiteit onder G20 over tweestatenoplossing Israël-Palestina

RIO DE JANEIRO (ANP) - De ministers van Buitenlandse Zaken van de G20-landen zijn vrijwel unaniem dat de Palestijnen naast Israël een eigen land moeten krijgen. Alleen die zogenoemde tweestatenoplossing kan een einde maken aan de Israëlisch-Palestijnse oorlog. Dat zeiden de Braziliaanse minister die gastheer was van een bijeenkomst van de ministers donderdag, en ook buitenlandchef van de Europese Unie Josep Borrell

2 uur geleden
Doden en gewonden na brand flatgebouw Valencia

VALENCIA (ANP) - Bij een grote brand in een torenflat in Valencia zijn zeker vier doden en veertien gewonden gevallen, melden de hulpdiensten in de Spaanse kuststad. De brandweer is ook nog naar negentien vermisten op zoek, melden plaatselijke media op gezag van het gemeentebestuur.

2 uur geleden
Lot van commerciële maanlander onduidelijk

HOUSTON (ANP) - Het is niet duidelijk hoe de landing van een commercieel toestel op het oppervlak van de maan is afgelopen. Ongeveer tien minuten na de geplande aankomst had de lander nog geen teken van leven naar de aarde gestuurd. Er komen wel wat signalen binnen, maar de vluchtleiding weet niet zeker wat die betekenen en onderzoekt wat er aan de hand is.

2 uur geleden
VS komen met nieuwe sancties tegen Rusland

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten komen vrijdag met nieuwe sancties voor meer dan vijfhonderd mensen en organisaties ter gelegenheid van de tweede verjaardag van de Russische invasie in Oekraïne. Dat maakte de Amerikaanse viceminister van Financiën donderdag bekend.

3 uur geleden
Macron organiseert maandag Europese top over steun aan Oekraïne

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft Europese regeringsvertegenwoordigers uitgenodigd voor een overleg over Europese steun aan Oekraïne. Maandag zouden de Europeanen samen moeten komen.

5 uur geleden