Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Democraten VS: commissie om fitheid presidenten te beoordelen

Democraten VS: commissie om fitheid presidenten te beoordelen

WASHINGTON (ANP/DPA) - Een speciale commissie van het Amerikaanse parlement zou de gezondheid van presidenten moeten kunnen beoordelen en in het uiterste geval een onderzoek instellen naar de handelingsbekwaamheid van de president. De leider van de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, zet druk om een wet aan te nemen waardoor zo’n medische commissie kan worden opgericht.

Het gaat om toekomstige presidenten en niet om president Trump, zei Pelosi vrijdag. De coronabesmetting van Trump en zijn medische behandelingen zijn wel de aanleiding. Volgens Pelosi roept Trumps recente "veranderde toestand" de vraag op of hij nog wel handelingsbekwaam is.

De16-koppige commissie zou - als daar een meerderheid voor is - pas na de verkiezingen van 3 november worden ingesteld. Er zouden Democraten en Republikeinen plaats in moeten nemen, van wie de helft medische professionals zouden moeten zijn.

Stunt

De oprichting is volgens de Democraten mogelijk op basis van het 25e amendement van de grondwet, waarin regels staan over wat er met gebeuren als een president zijn ambt niet meer kan uitoefenen.

De Republikeinen wijzen het voorstel af als een "stunt", drie weken voor de verkiezingen. Trump zelf stelt dat de "gekke" Pelosi er met het voorstel op uit is zijn Democratische rivaal Joe Biden bij verkiezingswinst snel te kunnen laten vervangen door diens 'running mate' Kamala Harris.

Om een zittende president permanent uit zijn ambt te zetten, moeten zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat daar met een twee derde meerderheid mee instemmen.

Meer uit Buitenland

Kapot ruimteschip keert zonder bemanning terug van ISS naar aarde

BAJKONOER (ANP) - Een ruimtevaartuig dat vorig jaar beschadigd raakte door de inslag van wat ruimtegruis, keert dinsdag terug van het internationale ruimtestation ISS naar de aarde. Aan boord zitten geen bemanningsleden. De ruimtevaarders die met het vaartuig hadden moeten terugkeren, blijven een halfjaar langer in het ISS en gaan dan met vervangend vervoer terug.

2 uur geleden
Doden en tientallen vermisten na aardverschuiving in Ecuador

QUITO (ANP/AFP/RTR) - Zeker zeven mensen zijn om het leven gekomen na een aardverschuiving in het dorp Alausi, in het midden van Ecuador. Volgens de laatste berichten van de autoriteiten zijn 23 mensen gewond geraakt en worden nog zo'n vijftig anderen vermist. Op beelden is te zien hoe hulpverleners in het Zuid-Amerikaanse land met hun handen in de modder naar overlevenden zoeken.

3 uur geleden
Vrouw (28) had uitgewerkt plan voor fatale schietpartij Nasvhille

NASHVILLE (ANP/AFP/RTR) - De 28-jarige Audrey Hale, die op een basisschool in Nashville zes mensen doodschoot, onder wie drie kinderen van 9 jaar oud, had een gedetailleerd plan van aanpak. De politie heeft dat plan, een plattegrond van de school en een manifest in haar woning gevonden. Over haar motief heeft de politie wel "een theorie", maar op dit moment wordt daar nog geen uitspraak over gedaan.

4 uur geleden
VN stelt geen onafhankelijk onderzoek in naar opblazen Nord Stream

NEW YORK (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal geen onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de sabotage in september van de Nord Stream-gaspijpleidingen, die via de Oostzee gas van Rusland naar Duitsland kunnen vervoeren. Rusland had de raad om een dergelijk onderzoek verzocht, maar alleen Brazilië, China en Rusland zelf stemden voor de resolutie. De overige twaalf landen in de raad onthielden zich van stemming. Een resolutie heeft negen stemmen nodig om te passeren. Geen van de vijf landen met vetorecht sprak hun veto uit.

8 uur geleden
Scholz bevestigt levering Duitse tanks aan Oekraïne

ROTTERDAM (ANP/DPA) - De Oekraïense strijdkrachten hebben achttien Leopard 2-gevechtstanks ontvangen vanuit Duitsland, zei bondskanselier Olaf Scholz maandag op een persconferentie met premier Mark Rutte in Rotterdam. "We hebben geleverd zoals aangekondigd", aldus het Duitse regeringshoofd. Eerder maandag had het Duitse blad Der Spiegel de aankomst van het wapentuig al gemeld.

10 uur geleden
Zeven doden onder wie drie kinderen na schietpartij in school VS

NASHVILLE (ANP/AFP/RTR) - Door een schietpartij op een christelijke basisschool in Nashville, in de Amerikaanse staat Tennessee, zijn in totaal zeven mensen omgekomen. Dat meldt de politie. Het gaat om drie kinderen, drie medewerkers van de school en de vermoedelijke schutter.

11 uur geleden
Hongarije stemt in met toetreding Finland tot NAVO

BOEDAPEST (ANP/RTR) - Het Hongaarse parlement heeft maandag ingestemd met de toetreding van Finland tot de NAVO. Daarmee is een einde gekomen aan het maandenlange getreuzel van de regerende Fidesz-partij. Over de toetreding van Zweden is nog geen besluit genomen.

11 uur geleden