
Democraten vallen Bloomberg aan bij debat
LAS VEGAS (ANP/AFP/RTR) - De vijf belangrijkste kandidaten om de Democratische kandidaat bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen te worden, hebben in het debat in Las Vegas (Nevada) Michael Bloomberg aangevallen. De oud-burgemeester van New York was daar voor het eerst aanwezig bij een debat.
Het debat opende met een aantal vinnige opmerkingen tegen Bloomberg van de andere kandidaten. De oud-burgemeester probeert zich te presenteren als ervaren stadsbestuurder, zakenman en filantroop, maar krijgt van rivalen de kritiek dat hij zijn enorme vermogen inzet om de verkiezing te "kopen".
De multimiljardair steekt honderden miljoenen in zijn campagne en is bezig aan een opmars in de peilingen. Dat maakt hem een doelwit voor de andere Democraten die president willen worden. Senator Elizabeth Warren waarschuwde dat haar partij een groot risico loopt als "we de ene arrogante miljardair inruilen voor de andere".
Vrouwonvriendelijk
"We nemen het op tegen een miljardair die vrouwen omschrijft als dikke mokkels en lesbiennes met paardenkoppen", zei Warren. "En dan heb ik het niet over Donald Trump, maar over burgemeester Bloomberg."
Bloomberg kreeg het ook aan de stok met Bernie Sanders, die behoort tot de linkervleugel van de partij. "Mike Bloomberg is rijker dan de armste 125 miljoen Amerikanen bij elkaar", zei de senator. "Dat is fout. Dat is immoreel."
Mini Mike
De oud-burgemeester van New York zei tijdens het debat dat hij zijn vermogen wil gebruiken voor een belangrijke zaak. "Ik geef dat geld uit om van Donald Trump af te komen, de slechtste president die we ooit gehad hebben", zei Bloomberg. "Als ik dat voor elkaar krijg, is dat een grote bijdrage aan Amerika en mijn kinderen."
Trump heeft zich ook al uitgesproken over het debat. "Mini Mike Bloomberg leverde misschien wel de slechtste debatprestatie in de geschiedenis van debatten", reageerde de president op Twitter. "Hij wankelde, stuntelde en was erg incompetent."
Meer uit Politiek
BRUSSEL (ANP) - Minister Femke Wiersma (Landbouw) hoopt zo "snel mogelijk" van genoeg Europese lidstaten toestemming te krijgen voor het gebruik van Renure. Dat is een soort kunstmest gemaakt uit dierlijke mest. Wiersma is momenteel in Brussel voor een vergadering met alle EU-landbouwministers.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Meer geld is nodig om de wegen, vaarwegen en spoorwegen van Nederland in goede conditie te houden. Minister Barry Madlener (Infrastructuur, PVV) doet een "oproep" aan het kabinet, de coalitiepartijen en de rest van de Tweede Kamer om de jaarlijkse uitgaven aan infrastructuur op te hogen. "Dat we dus niet alleen kijken naar defensie, maar ook naar onze infrastructuur. Want daar is Nederland trots op en dat moet ook mooi blijven", zei hij maandag voor de ministerraad.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eppo Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vindt het goed dat universiteiten steeds beter opletten wie toegang krijgt tot informatie en kennis. "Het is goed dat de universiteiten de afgelopen jaren bewustzijn hebben gekweekt en dat onze kennis wordt bewaakt. Daar willen we voorzichtig mee omgaan", aldus Bruins. "Daar was tien jaar geleden nog niemand mee bezig."
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eppo Bruins (Cultuur) noemt het een "klein wonder" dat er geen slachtoffers zijn gevallen bij het instorten van de Wilhelminatoren in Valkenburg. "Dat het op zondagochtend is gebeurd en er niemand was. Dat had ook anders kunnen gaan", zei de NSC-minister maandag voor het begin van de ministerraad.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eppo Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap moet mogelijk garant staan voor de gestolen Roemeense gouden helm en armbanden als die niet worden teruggevonden. Om hoeveel geld het gaat, kon de NSC-minister nog niet zeggen. Momenteel zoekt de politie nog naar de in januari gestolen kunstvoorwerpen.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber zegt dat ze niet verplicht was de Inspectie Justitie en Veiligheid te raadplegen voor haar asielwet. De PVV-bewindsvrouw reageerde op een artikel van Trouw, waarin de inspectie stelt dat Faber de regels niet heeft gevolgd door de inspectie te negeren.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat het kabinet een kapitaalstorting in TenneT uitwerkt, waarmee de netbeheerder investeringen voor wind op zee kan betalen. Een motie van D66 die is ondertekend door acht andere partijen vraagt hierom. Ook de VVD steunt de motie, bevestigt de partij na berichtgeving door De Telegraaf.
13 uur geleden